27.4 C
Nicosia
Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024 | 17:45

Οι όροι Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: «Το πολύ» μέχρι 10 μέρες, πρώτα οι όμηροι, μετά οι κρατούμενοι

Μέχρι δέκα μέρες αναμένεται να διαρκέσει η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας που κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς, η οποία προβλέπει σε πρώτη φάση την απελευθέρωση 50 ομήρων της τρομοκρατικής οργάνωσης σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, λεπτομέρειες της οποίας δημοσιεύουν οι Times of Israel, η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων από τους περίπου 240 που απήχθησαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η απόφαση καθορίζει το πλαίσιο που θα ισχύσει για τη συμφωνία που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ και περιλαμβάνει τρία παραρτήματα:

  • τις συστάσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας
  • ένα απόρρητο έγγραφο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν δημοσιεύτηκε, και
  • μια λίστα με 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις για αποφυλάκιση στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, και οι 300 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν μόνο υπό τον όρο ότι 100 ζωντανοί όμηροι, Ισραηλινοί πολίτες ή κάτοικοι του Ισραήλ, θα απελευθερωθούν από τη Γάζα και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Η απελευθέρωση θα γίνει σε δύο στάδια, με πολλαπλές φάσεις σε κάθε στάδιο.

  • Στο πρώτο στάδιο, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους αμέσως μόλις επιστραφούν στο Ισραήλ 50 όμηροι. Αυτό θα γίνει σε τέσσερις φάσεις, με τουλάχιστον 10 ομήρους να απελευθερώνονται σε κάθε φάση.

«Το πρώτο μέρος θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρξει μια παύση στις μάχες», αναφέρει η απόφαση.

  • Στο δεύτερο στάδιο, το Ισραήλ θα απελευθερώσει «μέχρι» άλλους 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους εάν «έως» 50 επιπλέον όμηροι επιστραφούν στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα ισχύσει η ίδια αναλογία Παλαιστινίων αιχμαλώτων προς Ισραηλινούς ομήρους με το πρώτο μέρος, με κάθε επιπλέον φάση να περιλαμβάνει την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων.

«Για κάθε επιπλέον απελευθέρωση 10 ομήρων θα υπάρχει μια επιπλέον παύση των μαχών διάρκειας 24 ωρών».

Στο δεύτερο στάδιο οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν και πάλι μόνο όταν οι όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Η δήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρει ότι «αμέσως μετά το τέλος της παύσης των μαχών που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων, οι μάχες θα επανεκκινήσουν στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να καταστραφούν οι στρατιωτικές και οργανωτικές δυνατότητες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα και να δημιουργηθούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή όλων των ομήρων».

Ποιοι θα αποφασίζουν

Η απόφαση εξουσιοδοτεί το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και του υπουργού Μπένι Γκάντζ να αποφασίσουν την ταυτότητα των αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν σε κάθε φάση, από τον κατάλογο που έχει καταρτιστεί.

Έχουν επίσης την εξουσιοδότηση να καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα κάθε φάσης. Επιπλέον, μπορούν να αποφασίσουν για το τέλος των φάσεων αλλά ολόκληρη η διαδικασία της ανταλλαγής και της κατάπαυσης του πυρός περιορίζεται το πολύ σε δέκα ημέρες από το τέλος της πρώτης φάσης, αναφέρεται στην απόφαση του Ισραήλ.

Όσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα αλλά δεν έχουν απελευθερωθεί μετά το τέλος της συμφωνίας, δεν θα απελευθερωθούν, διευκρινίζει η απόφαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Απομακρύνει μέσω Κύπρου εκατοντάδες υπηκόους της από τον Λίβανο – Φτάνουν σήμερα οι πρώτοι 500

Πάνω από 500 Αυστραλοί υπήκοοι που διαμένουν στον Λίβανοαναμένεται να φτάσουν σήμερα με δύο ναυλωμένες πτήσεις της εταιρείας Qantas στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η Αυστραλία,...

Συνεχίζεται η καλοκαιρία με τον υδράργυρο στους 33 βαθμούς

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ κατά τόπους θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μεταβλητοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, για...

Ο Μπάιντεν λέει τώρα «όχι» σε πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν – Ο Τραμπ καλεί το Ισραήλ να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις

Να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κάλεσε το Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Αν ήμουν στη θέση...

Βηρυτός: Ισχυρή έκρηξη από Ισραηλινό πλήγμα, ακόμη μία νύχτα

Για μια ακόμη νύχτα, το Ισραήλ έπληξε την Βηρυτό. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και καπνός αναδύθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες,...

Τι δείχνει δημοσκόπηση για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – Ποιοι 2 προηγούνται

Σκληρή μάχη και ανατροπές στην κούρσα για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα...

«Γενέθλια» ΝΔ με μηνύματα Μητσοτάκη για την πολιτική ταυτότητα της

«Ασπίδα» στην σύγχρονη πολιτική ταυτότητα του κόμματος, θέλησε να παράσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 ετών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!