7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:05

Οι πρόσφατες δοκιμές ήταν «τακτικές πυρηνικές» ασκήσεις, υπό την επίβλεψη του Κιμ, λέει η Β. Κορέα

Οι πρόσφατες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας περιελάμβαναν «τακτικές πυρηνικές» ασκήσεις για προσομοίωση χτυπήματος στον Νότο, και επιβλέπονταν από τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΓΠΕ), ο Κιμ έκανε την απόκτηση τακτικών πυρηνικών – μικρότερων, ελαφρύτερων όπλων σχεδιασμένων για χρήση στο πεδίο της μάχης – κορυφαία προτεραιότητα σε ένα βασικό συνέδριο του κόμματος τον Ιανουάριο του 2021 και φέτος υποσχέθηκε να αναπτύξει τις πυρηνικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας με την ταχύτερη δυνατή ταχύτητα.

Η χώρα αναθεώρησε τους νόμους της για τα πυρηνικά τον περασμένο μήνα για να επιτρέψει προληπτικά χτυπήματα, με τον Κιμ να κηρύσσει τη Βόρεια Κορέα «μη αναστρέψιμη» πυρηνική δύναμη – ουσιαστικά τερματίζοντας τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων για το οπλοστάσιό της.

Έκτοτε, η Σεούλ, το Τόκιο και η Ουάσιγκτον ενίσχυσαν τις συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ στην περιοχή δύο φορές, εξοργίζοντας την Πιονγκγιάνγκ, η οποία θεωρεί τέτοιες ασκήσεις ως πρόβες εισβολής.

Σε απάντηση, η Βόρεια Κορέα «αποφάσισε να οργανώσει στρατιωτικές ασκήσεις υπό την προσομοίωση ενός πραγματικού πολέμου» που εικονικά έπληξε λιμάνια, αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Νότιας Κορέας, ανέφερε το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA), το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Οι μονάδες του βορειοκορεατικού στρατού που συμμετείχαν στην επιχείρηση οργάνωσαν στρατιωτικές ασκήσεις από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου «προκειμένου να ελέγξουν και να αξιολογήσουν την αποτρεπτική πολεμική ικανότητα και πυρηνική αντεπίθεση», ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο Κιμ «καθοδήγησε τις στρατιωτικές ασκήσεις επί τόπου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι απέρριψε την ιδέα επανέναρξης των συνομιλιών, λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα «δεν αισθάνθηκε ανάγκη να το κάνει».

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι η εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας στις 4 Οκτωβρίου, η οποία πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, περιελάμβανε έναν «νέου τύπου βαλλιστικό πύραυλο εδάφους-εδάφους μεσαίου βεληνεκούς».

Αυτή η δοκιμή είχε στόχο να «στείλει πιο ισχυρή και σαφή προειδοποίηση στους εχθρούς», αναφέρει.

Αναλυτής ειδικός σε θέματα ασφαλείας με έδρα τις ΗΠΑ, εξέφρασε τις ανησυχίες του στο ΓΠΕ ότι αυτή είναι η αρχή μιας επικίνδυνης δυναμικής στην Κορεατική Χερσόνησο, «όπου έχουμε δύο κράτη σε μια σκληρή αντιπαλότητα και το καθένα αντιμετωπίζει ισχυρά κίνητρα για να πυροδοτήσει πρώτο σε μια σοβαρή κρίση».  Είπε επίσης, ότι δεν υπάρχουν πραγματικά μέτρα περιορισμού μέσω διαπραγματεύσεων ή ανοιχτές γραμμές για τη διαχείριση κρίσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!