Περίπου 345.000 κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με «καταστροφικά» επίπεδα πείνας αυτόν τον χειμώνα λόγω της μείωσης των παραδόσεων βοήθειας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για τον διαρκή κίνδυνο λιμού σε όλη την παλαιστινιακή επικράτεια.
Σήμερα 133.000 άνθρωποι κατηγοριοποιούνται ως άτομα που αντιμετωπίζουν «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια», σύμφωνα με την ταξινόμηση που καταρτίστηκε από οργανισμούς του ΟΗΕ και ΜΚΟ.
Η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας αυτό το καλοκαίρι έφερε κάποια ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας, σύμφωνα με την έκθεση για την ολοκληρωμένη ταξινόμηση των φάσεων επισιτιστικής ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification – IPC). Όμως τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε ο χαμηλότερος όγκος εμπορικών και ανθρωπιστικών προμηθειών που εισήλθαν στη Γάζα από τον Μάρτιο.
Ως εκ τούτου, η έκθεση προέβλεψε ότι ο αριθμός των ατόμων που θα αντιμετωπίσουν καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια μεταξύ Νοεμβρίου 2024 και Απριλίου 2025 θα φθάσει πιθανότατα τις 345.000, ήτοι το 16% του πληθυσμού.
Η πρόσφατη «απότομη μείωση της βοήθειας θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των οικογενειών να τραφούν και να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες τους επόμενους μήνες, εκτός αν αυτό αντιστραφεί», αναφέρει η σχετική έκθεση.
«Οι εμπορικές προμήθειες έχουν μειωθεί, υπάρχει εκτοπισμός μεγάλης κλίμακας, οι υποδομές έχουν καταστραφεί, η γεωργία έχει καταρρεύσει και οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα», δήλωσε ο Αρίφ Χουσέιν, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τρίτη το Ισραήλ ότι θα μπορούσαν να παρακρατήσουν ορισμένα από τα δισεκατομμύρια δολάρια της στρατιωτικής βοήθειάς τους προς τη χώρα, εάν το Ισραήλ δεν βελτιώσει την παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας εντός 30 ημερών.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί, προειδοποίησε την Τετάρτη για τον κίνδυνο λιμού στην περιοχή.
Ο Πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η έλλειψη βοήθειας δεν ήταν το πρόβλημα, κατηγορώντας τη Χαμάς για πειρατεία και κλοπή αυτών που παραδίδονται.