Με τους πολίτες να κατεβαίνουν στους δρόμους, τη Βουλή να μπλοκάρει την απόφασή του και ακόμη και το ίδιο του το κόμμα να τον «αδειάζει» ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, όχι μόνο απέτυχε να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, αλλά έγραψε με μελανά χρώματα και το πολιτικό του τέλος.
Η απόφαση για τον στρατιωτικό νόμο ήταν αιφνιδιαστική και άκρως σοκαριστική, ακόμη και για τους συμμάχους του Γιουν, που αντιλαμβάνονταν βεβαίως πλήρως πως όσο και εάν ο ίδιος ήθελε να επικαλεστεί την «κομμουνιστική απειλή» από τη Βόρεια Κορέα, στην πραγματικότητα ήταν οι εγχώριες προκλήσεις και δη τα σκάνδαλα στα οποία είχε εμπλοκή και η απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή, οι παράγοντες που τον οδήγησαν στην κίνηση αυτή απελπισίας.
Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις πυροδότησαν και την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άφθονη ρευστότητα στην αγορά για να αποτραπούν οι ισχυροί κραδασμοί.
Παραίτηση ή διαδικασία παύσης – Αποπομπή και από το ίδιο του το κόμμα
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Νότιας Κορέας, από το οποίο προέρχεται και ο Γιουν, κάλεσε τον πρόεδρο να «εξηγήσει προσωπικά και διεξοδικά αυτή τη δεινή κατάσταση με κάθε λεπτομέρεια».
Ο Χαν Ντονγκ-Χουν ζήτησε επίσης να αποπεμφθεί ο υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν και να παραιτηθούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου, καθώς συνεχίζεται ο πολιτικός σεισμός. Διευκρίνισε ακόμη πως εισηγήθηκε ο Γιουν να αποπεμφθεί από το κόμμα, αλλά τα στελέχη της παράταξης δεν συναινούν, εξέφρασαν διάφορες απόψεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo, όλα τα μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν στον πρωθυπουργό. Αυτός ο τελευταίος, ο Χαν Ντοκ-σου, αναμενόταν να έχει συνάντηση με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και συνεργάτες του προέδρου στις 14:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας.
Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για πραξικόπημα και διεμήνυσε πως θα κινήσει διαδικασία παύσης και απομάκρυνσης από το αξίωμα του προέδρου Γιουν αν δεν παραιτηθεί «αμέσως».
Γενική απεργία επ’αόριστον
Ακόμη και τα εργατικά συνδικάτα αντέδρασαν. Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως προκηρύσσει «γενική απεργία επ’ αόριστον» ώσπου να υποβληθεί παραίτηση από τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ, μετά την απόφασή του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου μέσα στη νύχτα, μέτρο που ήρθη μερικές ώρες αργότερα.
Η συνομοσπονδία κορεατικών συνδικάτων, η οποία μετρά όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε «παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο» την κίνηση που αποπειράθηκε ο κ. Γιουν, προσθέτοντας πως με αυτήν «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του.
Τι προηγήθηκε
Να θυμήσουμε ότι χθες υποκύπτοντας στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία που έκρινε άκυρη την απόφασή του, στην αποδοκιμασία εκ μέρους όλων των κομμάτων και στην κατακραυγή χιλιάδων διαδηλωτών, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, προχώρησε περί τις 9:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στην άρση του στρατιωτικού νόμου. Ο Γιουν διαβεβαίωσε ότι τα στρατεύματα αποσύρονται και ότι επίκειται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια της χώρας που η Νότια Κορέα βρέθηκε αντιμέτωπη με κατάσταση στρατιωτικού νόμου.
Η ανακοίνωσή του, έγινε με διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση στις 23:00 τοπική ώρα. Μίλησε για ανάγκη εθνικής ασφάλειας και για απειλή προερχόμενη από τη Βόρεια Κορέα. Η κίνησή του προκάλεσε άμεσες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο και σκηνές χάους.
South Korea’s parliament rejected President Yoon Suk Yeol’s declaration of martial law, the most serious challenge to the country’s democracy since the 1980s https://t.co/iFALMbE1kX pic.twitter.com/0mRnketj6r
— Reuters (@Reuters) December 3, 2024
Πηγή: Ναυτεμπορική