Άνευ προηγουμένου υποστήριξη στον Ντόναλτ Τραμπ έχουν δείξει οι αμερικανικές εταιρείες δωρίζοντας ποσά-ρεκόρ για την ορκωμοσία του, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.
Πολλές εταιρείες έτσι από τον κλάδο της τεχνολογίας, των ορυκτών καυσίμων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν διπλασιάσει τις δωρεές τους συγκριτικά με την πρώτη θητεία του το 2017.
Μάλιστα όχι μόνο οι εταιρείες προσφέρουν μεγαλύτερα ποσά συγκριτικά με αυτά που είχαν δωρίσει κατά την πρώτη ορκωμοσία του Τραμπ, αλλά πολλές ανακοίνωσαν δημόσια τις συνεισφορές τους μήνες πριν από την απαιτούμενη ημερομηνία. Αντίθετα, το 2017 πολλές εταιρείες προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τον εκλεγμένο πρόεδρο ενώ το 2021, όταν προσπάθησε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες διέκοψαν δημόσια τις σχέσεις με τον Τραμπ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του.
Στους κορυφαίους δωρητές βρίσκουμε τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, όπως η OpenAI και η Uber, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Toyota, η Ford και η GM, φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως η Robinhood και η Intuit.
Όλες τους έχουν δωρίσει από τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια. Η Microsoft διπλασίασε τη δωρεά που προφέρει παραδοσιακά, στο 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ η Google υπερτριπλασίασε τις προηγούμενες δωρεές της, σε 1 εκατομμύριο δολάρια επίσης.
Πάντως έχει αμφισβητηθεί ο τρόπος που θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα. Ενώ η επιτροπή της ορκωμοσίας οφείλει σε διάστημα εντός 90 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου να ανακοινώσει τους δωρητές που έχουν προσφέρει πάνω από 200 δολάρια, δεν την περιορίζουν περιορισμοί στα ποσά των συνεισφορών ή η υποχρέωση να ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται αυτά τα χρήματα.
Ο Τραμπ δέχεται επίσης χρήματα από μία επιτροπή (PAC) και την ομάδα 501(c)4 χωρίς την υποχρέωση δημόσιας ενημέρωσης για τον τρόπο συγκέντρωσής τους. Από αυτές τις δράσεις, ο Τραμπ αναμένεται να έχει συγκεντρώσει 250 εκατομμύρια δολάρια πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Σχολιάζοντας το Gzero Media διακρίνει μια «λογική» συμπεριφορά από τις εταιρείες. «Οι εταιρείες δεν δίνουν χρήματα αν δεν περιμένουν να πάρουν κάτι σε αντάλλαγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες πιστεύουν ότι μπορούν ή πρέπει να πληρώσουν εάν θέλουν να επηρεάσουν ή να απολαύσουν ευνοϊκές πολιτικές υπό την επερχόμενη διοίκηση.