6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 22:55

Νέο πρόεδρο στον Λίβανο προωθούν οι ΗΠΑ, ενώ το Ισραήλ ετοιμάζει το χτύπημα στο Ιράν

Με τον Τζο Μπάιντεν να έχει ζητήσει να μην πληγούν πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εμφανίζεται ανυποχώρητος, οι ΗΠΑ αναζητούν λύσεις σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον αραβικό κόσμο. Στόχος η κατάπαυση πυρός σε πολλαπλά μέτωπα, αλλά και μία πολιτική αλλαγή στον Λίβανο.

Το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε ότι διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ιράν και κάποιων  αραβικών χωρών για κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ το διέψευσε, αλλά δεν θα ήταν και δυνατόν να παραδεχθεί κάτι που γίνεται υπό μυστικότητα.

Παράλληλα η αμερικανική Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Άραβες αξιωματούχους, μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αξιοποιήσει τα αλλεπάλληλα πλήγματα του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ ως μέσο που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκλογή νέου προέδρου στον Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε επικοινωνία με τους ηγέτες Κατάρ, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας τους ζήτησε να στηρίξουν την εκλογή νέου πρόεδρου στον Λίβανο. Ο Έιμος Χοχσταϊν ο άνθρωπος του Λευκού Οίκου για τις «ειδικές αποστολές» στη Μέση Ανατολή, έχει επίσης πει σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ από τις ισραηλινές επιθέσεις θεωρείται ως ευκαιρία για να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Τα πολιτικά κόμματα του Λιβάνου δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε έναν νέο πρόεδρο από τότε που έληξε η θητεία του Μισέλ Αούν.

Αντιδράσεις για το σχέδιο

Η αμερικανική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση για την αναποτελεσματική διακυβέρνηση που βάζει φρένο στις όποιες μεταρρυθμίσεις και έχει παγιώσει την επιρροή μίας πολιτικής ελίτ, στην οποία περιλαμβάνεται και η Χεζμπολάχ, που στον Λίβανο λειτουργεί και ως πολιτικό κόμμα. Η προσπάθεια συνιστά μερική αλλαγή στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης, σχολιάζει η WSJ. Έως και πριν από λίγες εβδομάδες δεν υπήρχε καμία συζήτηση για πολιτική αλλαγή, με τον μόνο στόχο να είναι η κατάπαυση πυρός.

Υπάρχουν πάντως και οι φωνές εκείνες που προειδοποιούν πως η όποια πίεση για την ανάδειξη νέου προέδρου τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εμφύλιες διαμάχες στη χώρα.

Αξιωματούχοι από την Αίγυπτο και το Κατάρ -που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο- είπαν, κατά πληροφορίες της WSJ, στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι θεωρούν το αμερικανικό σχέδιο μη ρεαλιστικό ή ακόμη και επικίνδυνο. Σε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, υποστήριξαν ότι το Ισραήλ δεν θα καταφέρει ποτέ να εξαλείψει πλήρως τη Χεζμπολάχ και ότι η ομάδα πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης.

Η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η προσπάθεια ανάμιξης στην πολιτική του Λιβάνου κατά τη διάρκεια της κρίσης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο νέων εσωτερικών συγκρούσεων σε μια χώρα που υπέστη έναν εξουθενωτικό εμφύλιο πόλεμο, που έληξε το 1990. Πολλές από τις πολιτικές φατρίες της χώρας ελέγχονται ακόμη από πρώην πολεμάρχους του εμφυλίου.

Όποιος θεωρηθεί ότι θα πάρει την εξουσία ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά ακόμη και του λιβανέζικου λαού.

Αξίζει να θυμίσουμε πως όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το 1982 υποστήριξε την εκλογή ενός νέου προέδρου, του Μπασίρ Τζεμαγιέλ, του Μαρωνίτη Χριστιανού ηγέτη των Λιβανικών Δυνάμεων. Δολοφονήθηκε λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!