Η ρωσική διπλωματία επανέλαβε χθες Τετάρτη τη θέση ότι νέα τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο έδαφος της Συρίας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε σε συντονισμό κινήσεων την Άγκυρα και τη Δαμασκό, διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.
Η Μόσχα βρίσκεται σε «στενή συνεργασία με τους Σύρους και Τούρκους εταίρους (της) για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης στο βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», ανέφερε η εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος «θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, θα επιδρούσε αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά». Έκρινε επίσης ότι στον σκοπό «της κατοχύρωσης της ασφάλειας στην παραμεθόρια ζώνη» ανταποκρίνεται «η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού».
Η κ. αχάροβα υπενθύμισε κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση δημοσιογράφων ρωσικών μέσων ενημέρωσης και ανταποκριτών ξένου Τύπου ότι με σκοπό «να αποτραπεί» η κλιμάκωση είναι σε εξέλιξη «επαφές σε διυπουργικό επίπεδο, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εργασιών της ‘διαδικασίας της Αστάνας’», κατά τη 19η σύνοδο εκπροσώπων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν (22η-23η Νοεμβρίου).
Στο ανακοινωθέν της τριμερούς συνεδρίασης αναφερόταν, θύμισε η εκπρόσωπος, ότι «η επίτευξη μόνιμης ασφάλειας και σταθερότητας στη βορειοανατολική Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής».
Καταβάλλονται προσπάθειες, συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, για την ενθάρρυνση του διαλόγου των κουρδικών αυτοδιοικήσεων και της κυβέρνησης της Συρίας, έτσι ώστε «να επιστραφούν οι πέραν του Ευφράτη περιοχές στον κοινό χώρο του συριακού κράτους».
«Βασικό εμπόδιο» στη διαδικασία αυτή η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ», επιχειρηματολογώντας ότι «οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις ορισμένων ηγετών των Κούρδων της Συρίας, εφαρμόζουν ανοιχτά τη γραμμή της αποκοπής από τη Δαμασκό αυτών των προσωρινά μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Συρίας εδαφών, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους».
Εξάλλου και το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τα τουρκικά πλήγματα στη Συρία και στο Ιράκ, που «απειλούν τις προόδους» στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Τα τουρκικά πλήγματα «οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων, που απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και τις προόδους που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον διεθνή συνασπισμό στον αγώνα εναντίον του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο στα αραβικά του Ισλαμικού Κράτους)», τόνισε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.
Η Γαλλία είναι μέλος του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.
Ο κ. Λεκορνού τόνισε ότι νέα ευρείας κλίμακας τουρκική χερσαία επιχείρηση θα «έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού που επιχειρεί στη βορειοανατολική Συρία» και συνέβαλε να αποσπαστούν από το ΙΚ τα εδάφη που κατείχε.