Απαράδεκτη χαρακτήρισε την «αδιάκριτη μέθοδο» με την οποία πραγματοποιήθηκε η νέα επίθεση στον Λίβανο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως «όποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις έχει ως στόχο να εξαπλώσει τον τρόμο στο Λίβανο», και παραπέμποντας σε δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βολκέρ Τουρκ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη ανεξάρτητης διερεύνησης της επίθεσης.
«Καταδικάζω απερίφραστα τη σημερινή νέα επίθεση μέσω της έκρηξης μεγάλου αριθμού ηλεκτρονικών συσκευών σε ολόκληρο τον Λίβανο, η οποία προκάλεσε πολλά θύματα και μεγάλο αριθμό τραυματισμών», σημείωσε ο κ. Μπορέλ
«Για άλλη μια φορά, η αδιάκριτη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι απαράδεκτη λόγω των αναπόφευκτων και μεγάλων παράπλευρων απωλειών μεταξύ των αμάχων και των ευρύτερων συνεπειών για ολόκληρο τον πληθυσμό, όπως ο φόβος και ο τρόμος και η κατάρρευση των νοσοκομείων», επεσήμανε.
«Όποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις έχει ως στόχο να εξαπλώσει τον τρόμο στο Λίβανο», σημείωσε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας πως συμμερίζεται την αξιολόγηση του Βολκέρ Τουρκ και την έκκληση για ανεξάρτητη έρευνα.
«Ο κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης, με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή, απαιτεί επείγουσα κινητοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τις φωνές της ειρήνης και της λογικής» υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ.
Στη δήλωση του το πρωί της Τετάρτης ο κ. Τουρκ είχε επισημάνει πως «η ταυτόχρονη στοχοποίηση χιλιάδων ατόμων, είτε πρόκειται για άμαχους είτε για μέλη ένοπλων ομάδων, χωρίς να είναι γνωστό ποιος είχε στην κατοχή του τις στοχευόμενες συσκευές, τη θέση τους και το περιβάλλον τους κατά τη στιγμή της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, στο βαθμό που είναι εφαρμόσιμο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», και είχε τονίσει την ανάγκη για μια «ανεξάρτητη, ενδελεχής και διαφανής έρευνα σχετικά με τις συνθήκες αυτών των μαζικών εκρήξεων» και πως «όσοι διέταξαν και πραγματοποίησαν μια τέτοια επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν».
Ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Σε ξεχωριστή δήλωσή του με αφορμή την υπερψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίσματος που ζητά «τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ εντός ενός έτους» όπως ανέφερε, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως πρόκειται «για το πρώτο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που εισήγαγε ποτέ το Κράτος της Παλαιστίνης, το κείμενο του οποίου είχε βασιστεί στη Συμβουλευτική Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τις νομικές συνέπειες, που απορρέουν από τις πολιτικές και τις πρακτικές του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της 19ης Ιουλίου 2024».
Όπως επισημαίνει ο κ. Μπορέλ, η υπερψήφιση από 124 κράτη μέλη του ΟΗΕ επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της Γενικής Συνέλευσης για πραγματοποίηση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, που θα υπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και της ΓΣ του ΟΗΕ.
Ο κ. Μπορέλ επανέλαβε ακόμα την έκκληση για διαρκή και βιώσιμη ειρήνη επιβεβαιώνοντας «ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα σύνορα του 1967, ούτε την ισραηλινή κυριαρχία στα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη, εκτός εάν συμφωνήσουν τα μέρη».
Όπως αναφέρεται σε υποσημείωση, η αναφορά του κ. Μπορέλ σε κράτος της Παλαιστίνης «δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης και δεν θίγει τις επιμέρους θέσεις των κρατών μελών επί του θέματος αυτού».