Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει λύσει στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε δύο βασικά επαγγέλματα, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς: τους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς.
Μιλώντας στο podcast «People by WTF», ο Γκέιτς ανέφερε ότι η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη επαγγελματιών γιατρών. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επίσης αντίστοιχο πρόβλημα. Έκθεση της Ένωσης Αμερικανικών Ιατρικών Κολλεγίων πέρυσι προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν έλλειψη ιατρών έως και 86.000 ιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας μέχρι το 2036.
Ως αποτέλεσμα, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο την υγειονομική περίθαλψη έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια προσπαθώντας να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Νεοσύστατες εταιρείες όπως η Suki, η Zephyr AI και η Tennr υποστηρίζουν ότι μπορούν να μειώσουν τον φόρτο εργασίας αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες όπως η τιμολόγηση και οι σημειώσεις, η βελτίωση της ακρίβειας διάγνωσης και ο εντοπισμός ασθενών για αναδυόμενες θεραπείες.
Η εταιρεία συμβούλων McKinsey εκτιμά ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα στην υγειονομική περίθαλψη και τις φαρμακευτικές εταιρείες κατά έως και 370 δισ. δολάρια.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο τομέας της εκπαίδευσης.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2023, το 86% των δημόσιων σχολείων K-12 ανέφεραν δυσκολίες στην πρόσληψη δασκάλων για το σχολικό έτος 2023-2024. Περίπου το 45% των δημόσιων σχολείων δήλωσε ότι ήταν υποστελεχωμένο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα λύκειο του Λονδίνου άρχισε πέρυσι να αντικαθιστά δασκάλους με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT για να βοηθήσει τους μαθητές να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις τους. Το πιλοτικό πρόγραμμα στο David Game College περιλαμβάνει 20 μαθητές που χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για ένα χρόνο σε βασικά μαθήματα όπως η αγγλική γλώσσα, τα μαθηματικά, η βιολογία και η επιστήμη των υπολογιστών.
Τα ανθρωποειδή ρομπότ για τις χειροκίνητες εργασίες
Ο Γκέιτς βέβαια δεν μίλησε μόνο για κάλυψη των κενών στην ιατρική και την εκπαίδευση. Υποστήριξε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει παρουσία στα εργοστάσια, στα συνεργεία κατασκευών και στα συνεργεία καθαρισμού ξενοδοχείων και σε οποιοδήποτε επάγγελμα σχετίζεται με κάποιου είδους εργασία που απαιτεί σωματικές δεξιότητες και χρόνο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Nvidia στοιχηματίζουν στα ανθρωποειδή ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν χειροκίνητες εργασίες, όπως η συλλογή αντικειμένων σε αποθήκες και ο καθαρισμός δαπέδων. Αυτά τα ρομπότ έχουν στόχο να μειώσουν το κόστος εργασίας και να ενισχύσουν την αποδοτικότητα.
Ο Γκέιτς υποστήριξε ότι ο κόσμος οδεύει προς ένα μέλλον όπου η εργασία θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά, ή τουλάχιστον να πάρει μια πολύ διαφορετική μορφή από αυτή που έχει σήμερα. «Θα μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, ή να εργάζεται λιγότερο μέσα στην εβδομάδα», είπε. «Θα χρειαστεί μια σχεδόν φιλοσοφική επανεξέταση σχετικά με το “Εντάξει, πώς πρέπει να ξοδεύεται ο χρόνος;”», δήλωσε.
Με πληροφορίες από Business Insider