31.3 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 20:20

Μεξικό: Εκτέλεσαν εν ψυχρώ νεοεκλεγμένο δήμαρχο

Ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος ενός μικρού δήμου κοντά στο μεξικανικό θέρετρο Ακαπούλκο, που μαστίζεται από την εγκληματικότητα, δολοφονήθηκε τη Δευτέρα, έπειτα από ενέδρα ενόπλων.

Ο Σαλβαδόρ Βιγιάλμπα Φλόρες —ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο στην Κοπάλα, μια πόλη περίπου 4.000 κατοίκων, περίπου 80 μίλια νοτιοανατολικά του Ακαπούλκο— πυροβολήθηκε ενώ ταξίδευε με λεωφορείο, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς της πολιτείας Γκερέρο.

Η τοπική εφημερίδα El Sur de Guerrero ανέφερε ότι ο Βιγιάλμπα ήταν συνταξιούχος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος συνήθως προστατευόταν από συνοδεία της Εθνοφρουράς, αλλά ταξίδευε μόνος του προς την Πόλη του Μεξικού όταν σκοτώθηκε.

«Ο εκλεγμένος δήμαρχος βγήκε από το λεωφορείο στο οποίο ταξίδευε όταν αυτό σταμάτησε κοντά στο San Pedro las Playas» και πυροβολήθηκε, ανέφερε το δημοσίευμα.

 

 

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο Βιγιάλμπα είχε αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος μετά τη δολοφονία ενός φίλου του, υποψηφίου, τον Ιούνιο του 2023.

Στις γενικές εκλογές του Μεξικού στις 2 Ιουνίου, η αριστερή Κλαούντια Σέινμπαουμ εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Πάνω από 24 δολοφονίες

Εκτός από την εκλογή του νέου προέδρου, οι Μεξικανοί ψήφισαν για τα μέλη του Κογκρέσου, αρκετούς κυβερνήτες πολιτειών και αμέτρητους τοπικούς αξιωματούχους – συνολικά περισσότερες από 20.000 θέσεις.

Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο Μεξικό τον περασμένο Σεπτέμβριο, περισσότεροι από δύο δωδεκάδες πολιτικοί υποψήφιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την Data Civica, μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια τοπική σύμβουλος πυροβολήθηκε καθώς έφευγε από το σπίτι της στο Γκερέρο. Η δολοφονία της ήρθε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία της δημάρχου μιας πόλης στο δυτικό Μεξικό και του σωματοφύλακά της έξω από ένα γυμναστήριο, λίγες ώρες αφότου η Σέινμπαουμ κέρδισε την προεδρία.

Το Ακαπούλκο ήταν κάποτε μια παιδική χαρά για τους πλούσιους και τους διάσημους, αλλά έχει χάσει τη λάμψη του την τελευταία δεκαετία, καθώς οι ξένοι τουρίστες έχουν τρομάξει από την αιματοχυσία που το έχει καταστήσει μια από τις πιο βίαιες πόλεις του κόσμου.

Τον περασμένο μήνα, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένοπλη επίθεση στο Ακαπούλκο, μόλις τρεις ημέρες μετά τον εντοπισμό άλλων 10 πτωμάτων στην πόλη-θέρετρο.

Το Γκερέρο, μία από τις πολιτείες που πλήττονται περισσότερο από τη βία των καρτέλ ναρκωτικών, δεδομένης της θέσης της κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού του Μεξικού, κατέγραψε 1.890 δολοφονίες το 2023.

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες έχουν εξαφανιστεί από τότε που η μεξικανική κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών το 2006.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκαρφαλώνει πιο ψηλά ο υδράργυρος – Κίτρινη προειδοποίηση για 41 βαθμούς

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης, η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να...

Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για τον φόνο στην Ορμήδεια – Ο 45χρονος Κώστας Αντωνίου

Τα ίχνη του 45χρονου Κώστα Σωτήρη Αντωνίου, ψάχνει η Αστυνομία για υπόθεση φόνου, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στον δρόμο Ορμήδειας - Ξυλοφάγου...

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο Γιώργος Ηλιάδης – Στην κηδεία ήταν και ο Πρόεδρος

Στον απογευματινό καφέ των αδελφών Ηλιάδη που τώρα ο Κόκος θα είναι απών, στις αθώες σκανδαλιές τις οποίες ο παππούς επέτρεπε, στο πόσο άρτια...

Αστυνομία: Υπόθεση πιθανής ιατρικής αμέλειας για το θάνατο 40χρονου από τη Σωτήρα

Υπόθεση πιθανής ιατρικής αμέλειας για το θάνατο του Παναγιώτη Αναστάση, 40 ετών από τη Σωτήρα, διερευνά το ΤΑΕ Αμμοχώστου. Στις δηλώσεις του ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος...

Στοχευμένη αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ζητά η Κύπρος από την ΕΕ

Αίτημα για «στοχευμένη αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» της Κύπρου ζήτησαν οι κυπριακές αρχές την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη...

Υπογράφηκε η νέα σύμβαση Κύπρου – ΟΠΑΠ – Για υγιή και βιώσιμη βάση, κάνει λόγο ο ΥΠΟΙΚ

Σε μια υγιή και βιώσιμη βάση θέτει τη συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ, η υπογραφή της Σύμβασης, διάρκειας 15 ετών, για την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!