34.8 C
Nicosia
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025 | 14:19

Μαίνεται ακόμα η φωτιά στη Μασσαλία, διακοπές σε πτήσεις και δρομολόγια τρένων

H πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη στη νότια Γαλλία, προκαλώντας το κλείσιμο του αεροδρομίου της Μασσαλίας και τη διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων, δεν έχει κατασταλεί πλήρως, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές δασικές πυρκαγιές μαίνονται στη νότια Γαλλία, εξαπλωνόμενες με ταχύτητα λόγω του ανέμου και της ξερής βλάστησης, συμπεριλαμβανομένης της πυρκαγιάς της Τρίτης βόρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, της Μασσαλίας.

Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Ρεταγιό, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τρίτη το βράδυ στους πυροσβέστες της περιοχής ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να κατασταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, εάν οι άνεμοι εξασθενήσουν, όπως αναμενόταν.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των ακραίων καυσώνων που τροφοδοτούν τις δασικές πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα όχημα στην περιοχή Πεν-Μιραμπό, βόρεια της Μασσαλίας, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, και μέχρι το βράδυ είχε κατακάψσει 700 εκτάρια (1.730 στρέμματα), σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Οι στήλες καπνού που δημιουργήθηκαν ανάγκασαν το αεροδρόμιο της πόλης να κλείσει τους διαδρόμους του λίγο μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου, ο οποίος δήλωσε αργότερα ότι το αεροδρόμιο θα επαναλειτουργούσε μερικώς γύρω στις 9:30 μ.μ. και ότι 54 πτήσεις είχαν ακυρωθεί και άλλες 14 είχαν ανακατευθυνθεί.

Ο ιστότοπος της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF ανέφερε ότι περισσότερα από δώδεκα δρομολόγια τρένων είχαν ακυρωθεί από και προς την πόλη, ενώ ανέφερε επίσης ότι οι μετακινήσεις με τρένο από και προς τη Μασσαλία θα παρέμεναν «σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένες» την Τετάρτη.

Ο Ρεταγιό ανέφερε ότι 400 άτομα έχουν απομακρυνθεί και 63 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, με δεκάδες να έχουν καταστραφεί. Είπε επίσης ότι περίπου 100 άτομα έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα, μεταξύ των οποίων και μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Τη στιγμή που σας μιλάω, δεν υπάρχουν θάνατοι, κάτι που είναι αξιοσημείωτο δεδομένης της έκτασης των πυρκαγιών», σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι οδεύουμε προς ένα καλοκαίρι υψηλού κινδύνου».

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παγιάν, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η πυρκαγιά βρίσκεται πλέον «στα πρόθυρα της Μασσαλίας» και κάλεσε τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της πόλης να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, ώστε να αφήσουν ελεύθερο το έδαφος για τις υπηρεσίες διάσωσης.

Ο δήμαρχος της Πεν-Μιραμπό ανέφερε ότι εκκενώθηκαν δύο συγκροτήματα κατοικιών και ότι οι πυροσβέστες έχουν τοποθετηθεί έξω από ένα γηροκομείο για να καταπολεμήσουν τις φλόγες που πλησιάζουν.

Το αεροδρόμιο της Μασσαλίας είναι το τέταρτο μεγαλύτερο της χώρας μετά τα αεροδρόμια Σαρλ ντε Γκωλ και Ορλύ του Παρισιού και αυτό της Νίκαιας.

Στα δυτικά της χώρας, κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου, κοντά στην πόλη Ναρμπόν, περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες από όλη τη χώρα προσπαθούσαν να περιορίσουν μια άλλη πυρκαγιά, η οποία είχε εξαπλωθεί σε 2.000 εκτάρια δασικής έκτασης από τη Δευτέρα το απόγευμα, έχοντας ξεκινήσει από ένα οινοποιείο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η πυρκαγιά κοντά στη Ναρμπόν ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Α9 προς την Ισπανία, αλλά την Τρίτη το πρωί ανακοίνωσαν ότι θα τον ανοίξουν σταδιακά στην κυκλοφορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΜαίνεται ακόμα η φωτιά στη Μασσαλία, διακοπές σε πτήσεις και δρομολόγια τρένων