29.8 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 13:34

Μέσω δυτικών τραπεζών η ανάπτυξη της Wagner στην Αφρική

Η JPMorgan Chase και η HSBC διαχειρίζονταν «εν αγνοία τους» πληρωμές για εταιρείες στην Αφρική που ελέγχονταν από τον αποθανόντα Ρώσο πολέμαρχο Γεβγκένι Πριγκόζιν, την ώρα που η ομάδα Wagner επεκτεινόταν σε μια ήπειρο, στην οποία κατηγορήθηκε για βίαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έγγραφα που διέρρευσαν από το Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών (C4ADS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, και τα οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times, δείχνουν ότι το 2017 μια σουδανική εταιρεία που ελεγχόταν από τον Πριγκόζιν πραγματοποίησε αγορές βιομηχανικού εξοπλισμού από την Κίνα, μέσω μεγάλων δυτικών τραπεζών.

Η Wagner, την οποία το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει για «μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς, απαγωγές παιδιών και άλλες βαρβαρότητες κατά αθώων» στην Αφρική, ενεπλάκη συχνά σε υποθέσεις παροχής μισθοφορικών υπηρεσιών σε δικτάτορες, αλλά και στις μάχες κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν πώς ο Πριγκόζιν, το αεροπλάνο του οποίου συνετρίβη πέρυσι μετά από απόπειρα ανταρσίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν , μπόρεσε να δημιουργήσει μια διεθνική εγκληματική αυτοκρατορία στους φυσικούς πόρους, εν μέρει ξεγελώντας τα συστήματα πληρωμών των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Tα τιμολόγια της Wagner

Ένα τιμολόγιο δείχνει ότι τον Αύγουστο του 2017, η Meroe Gold, μια σουδανική εταιρεία εξόρυξης που ήταν το μέτωπο της Wagner, έστειλε μια πληρωμή από έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό μέσω της JPMorgan Chase ως ενδιάμεση τράπεζα στη Νέα Υόρκη σε έναν πωλητή στην Κίνα.

Ένα άλλο τιμολόγιο του ίδιου έτους δείχνει ότι η Meroe Gold έστειλε πληρωμή για γεννήτριες ντίζελ και ανταλλακτικά σε κινεζική εταιρεία μέσω της Hang Seng Bank, η οποία ανήκει στον Όμιλο HSBC.

Οι FT τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι τράπεζες γνώριζαν ότι χειρίζονταν συναλλαγές που είχαν ανατεθεί από οντότητες του Ομίλου Wagner.

Η Meroe Gold δεν ήταν υπό αμερικανικές κυρώσεις κατά τη στιγμή των πληρωμών, αλλά ο Πριγκόζιν βρισκόταν από το 2016. Το 2018 η Meroe τέθηκε υπό αμερικανικές κυρώσεις επειδή «είναι ιδιοκτησία ή ελέγχεται από τον Prigozhin» και τον βοήθησε «να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους του Σουδάν για προσωπικό όφελος». 

Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες συναλλαγές στο Σουδάν, αλλά η τράπεζα δήλωσε ότι «είναι βαθιά αφοσιωμένη στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και στην ακεραιότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

«Έχουμε επενδύσει σημαντικά στη δημιουργία και τη διατήρηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου ελέγχου για τον εντοπισμό και τον μετριασμό αυτού του κινδύνου», προστίθεται.

Η JPMorgan ανακοίνωσε: «Μετά από έλεγχο των περιορισμένων λεπτομερειών που κοινοποιήθηκαν μαζί μας, δεν βρήκαμε κανένα αρχείο που να ταιριάζει με αυτές τις συναλλαγές».

Η C4ADS, η οποία δημοσίευσε μια αναφορά στα έγγραφα που διέρρευσαν, είπε ότι οι συναλλαγές έδειξαν ότι ο Πριγκόζιν και η Wagner δεν θα μπορούσαν να εδραιώσουν μια θέση στην Αφρική χωρίς να επωφεληθούν από το νόμιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

H ανάπτυξη στην Αφρική

Η ανάπτυξη της Wagner σε χώρες όπως το Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ήταν η συνάρτηση «μιας σύνδεσης μεταξύ νόμιμων και παράνομων συστημάτων», δήλωσε η C4ADS.

Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν τον Αύγουστο του 2023, οι επιχειρήσεις που έχτισε στην Αφρική απορροφήθηκαν από οντότητες υπό τον άμεσο έλεγχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Πριγκόζιν είχε αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες νεοσύλλεκτους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ για τις αποτυχίες της Ρωσίας εκεί, αλλά και ότι προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο της οργάνωσής του. Η ανταρσία του είχε στόχο να εκδιώξει τους δύο άνδρες.

Πηγή από το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι παρά τις προφανείς διαβεβαιώσεις του Πούτιν, η Wagner είχε αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις από το Υπουργείο Άμυνας τις εβδομάδες πριν από τον θάνατο του Πριγκόζιν: απαγορεύτηκε στη Wagner να χρησιμοποιήσει ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα και το Κρεμλίνο ζήτησε από τη Συρία να απαγορεύσει στην οργάνωση να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ κοντά στη Λατάκια.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αργολίδα: Δεκαεπτάχρονοι ξύρισαν με φαλτσέτα 12χρονο σε σχολείο – Συλλήψεις

Δικογραφία για απλή σωματική βλάβη, απειλή και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα σχηματίστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας, στην Αργολίδα,  σε βάρος...

Τμήμα Φορολογίας: Στη διάθεση του κοινού το Tax For All

Στη διάθεση του κοινού έχει τεθεί από την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, η αναβαθμισμένη έκδοση του νέου Μηχανογραφικού Συστήματος Tax For All (TFA), μετά τη διακοπή...

Μείωσε 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο η ΚΤ Σουηδίας, εκτίμηση για ακόμη 2 μειώσεις το 2024

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας, προχώρησε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, αναφέροντας ότι εκτιμά πως θα προχωρήσει...

Επ. Περιβάλλοντος: Αργή η μετάβαση στις ΑΠΕ αν και υπάρχει πρόοδος

Σημειώθηκε πρόοδος με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στόχος μας είναι μέχρι το 2030, η παραγωγή να...

Πόσο μπορεί να αντέξει η Χεζμπολάχ στην επίθεση του Ισραήλ

Πέντε νεκροί στρατιωτικοί διοικητές από τον περασμένο Ιούνιο, εκατοντάδες μαχητές εξουδετερωμένοι, υποδομές κατεστραμμένες: Πόσο θα αντέξει η Χεζμπολάχ στα «Βέλη του Βορρά»; Τον ολομέτωπο...

Τον ρόλο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ σε επενδυτές στη Ν. Υόρκη

Ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε σε επενδυτές σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!