9.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 | 0:18

Λίστα με τους βασανιστές θα δώσει στη δημοσιότητα ο Αλ Τζουλάνι – Φρίκη στα ανθρωποσφαγεία του Άσαντ

Την ώρα που χιλιάδες Σύροι εξακολουθούν να αναζητούν αγαπημένα πρόσωπα, που αγνοούταν επί χρόνια, στη διαβόητη φυλακή Σαϊντνάγια και άλλα κολαστήρια του καθεστώτος, οι αντάρτες δηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια θα λογοδοτήσουν.

Ο επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ανακοίνωσε μάλιστα την πρόθεσή του να δώσει στη δημοσιότητα λίστα με τους αξιωματούχους εκείνους που έδωσαν εντολές και επέβλεψαν βασανισμούς επί διακυβέρνησης Άσαντ. Θα προσφέρει δε αμοιβή σε όσους παράσχουν πληροφορίες για αξιωματούχους, που έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου.

Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο αναφορών που θέλουν τους αντάρτες να εντόπισαν πάνω από 40 πτώματα σε νεκροτομείο νοσοκομείου. Τα άψυχα σώματα φέρουν ξεκάθαρα σημάδια βασανιστηρίων.

AP Photo

Στην κόλαση της Σαϊντνάγια

Όσοι έσπευσαν στη φυλακή έκαναν αγώνα για να εντοπίσουν την κρυμμένη υπόγεια πτέρυγα – την οποία αποκαλούσαν «κόκκινη πτέρυγα» – εν μέσω φόβου ότι οι κρατούμενοι λιμοκτονούσαν χωρίς φαγητό και ασφυκτιούσαν από έλλειψη αέρα. «Υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι στην οικογένειά μου. Μας είπαν ότι υπάρχουν τέσσερα επίπεδα κάτω από το έδαφος και ότι οι άνθρωποι ασφυκτιούν – αλλά δεν ξέρουμε πού είναι», είπε ο Αχμάντ αλ-Σνέιν στον Guardian, καθώς έψαχνε στον διάδρομο της φυλακής.

Στο κέντρο της φυλακής βρίσκεται μια σπειροειδής σκάλα που από το ισόγειο φαίνεται ατελείωτη. Σύμφωνα με τους αντάρτες, σε κάθε πτέρυγα της φυλακής λάμβαναν χώρα διαφορετικών ειδών βασανιστήρια, ενώ δεν υπάρχουν παράθυρα. Οι Σύροι που έσπευσαν στη φυλακή την Κυριακή, αναζητούσαν πάνω από έναν χάρτη πιθανές διαδρομές προς κρυφά κελιά.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Οι μυστικές δίκες και η κόλαση

Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, έως και 20.000 κρατούμενοι πέρασαν από τη συγκεκριμένη φυλακή, οι περισσότεροι από τους οποίους φυλακίστηκαν έπειτα από μυστικές δίκες που δεν διήρκεσαν πάνω από λίγα λεπτά.

Οι επιζώντες της φυλακής έχουν περιγράψει βάναυσους καθημερινούς ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Πολλοί βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ οι φρουροί επέβαλαν κανόνα απόλυτης σιωπής μέσα στη φυλακή.

Οι τοίχοι των κελιών ήταν καλυμμένοι με χαραγμένα, χειρόγραφα μηνύματα. Αρκετά, πάρτε με, αναγραφόταν σε ένα μήνυμα, σύμφωνα με τον Guardian. Ένα άλλο κομμάτι χαρτί, που βρέθηκε στο έδαφος, σκισμένο και πατημένο, περιγράφει λεπτομερώς τον θάνατο ενός κρατούμενου.

Μιλώντας στο BBC, ο Δρ Σαρβάν Ιμπές, διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ Bahar, ανέφερε πως όταν έφτασε στη φυλακή επικρατούσε «χάος».  Συνάντησε ανθρώπους που ήταν σε τόση σύγχυση, ώστε δεν μπορούσαν καν να απαντήσουν πώς ονομάζονται, ενώ είχαν χάσει την αίσθηση του χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!