26.8 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 11:14

Λίβανος: Μαζικές εκρήξεις σε… γουόκι τόκι της Χεζμπολάχ – Εκατοντάδες τραυματίες (βίντεο)

«Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου» από έκρηξη βομβητών σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ στο AFP.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως «ένας μεγάλος αριθμός» μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης τραυματίστηκαν από έκρηξη των βομβητών τους (σύστημα ραδιομηνυμάτων) σε πολλά προπύργια της οργάνωσης στον Λίβανο – δήλωσε ωστόσο ότι δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο Μοτζτάμπα Αμανί, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Πηγές ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν σοβαρά στη νότια Βηρυτό, μετά την έκρηξη των συσκευών ραδιοεπικοινωνίας που μετέφεραν.

«Στις 16:00 ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη στη συνοικία Ντάπια στη Βηρυτό. Η συνοικία αυτή ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, είναι σιιτική. Το περίεργο είναι ότι παράλληλα σε πολλές περιοχές του Λιβάνου και στη Βηρυτό και στο νότο και στην κοιλάδα Μπεκά εξερράγησαν μπίπερ. Δηλαδή κάτι σαν γουόκι τόκι που έχουν τα στελέχη της Χεζμπολάχ για να συνεννοούνται μεταξύ τους», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Γαβριήλ Χαρίτος, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Στο Ισραήλ δεν υπάρχει ούτε σχολιασμός ούτε καμία αντίδραση. Αναμεταδίδονται όλες οι πληροφορίες από τα αραβικά μέσα. Το Reuters έκανε λόγο για κυβερνοεπίθεση από τους Ισραηλινούς που είχε στόχο τα μπίπερ των στελεχών της οργάνωσης και η οργάνωση έχει βγάλει και ανακοίνωση προς τα στελέχη της να απομακρυνθούν από τους βομβητές που ίσως έχουν κοντά τους», σημειώνει ο κ. Χαρίτος.

Ανταποκριτής του Sky News Arabia είπε: «Τραυματισμοί μεταξύ μελών της Χεζμπολάχ στο νότιο προάστιο της Βηρυτού μετά από παραβίαση της ασφάλειας που επηρέασε τις συσκευές επικοινωνίας».

Η παραβίαση των επικοινωνιών θεωρείται μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να επιτύχει τους στόχους του. Η δολοφονία του Φουάντ Σουκρ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ, που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Κάτοικοι δήλωσαν πως εκρήξεις σημειώνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές εκρήξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τα Οφέλη της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο

Του Αντρέα Κεττή* Η διαπίστωση με την οποία θα ξεκινήσω την τοποθέτηση μου είναι κλισέ αλλά θεωρώ ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία: Η...

Ύψιστο καθήκον η προστασία της υγείας των παιδιών μας

Του Γιώργου Γεωργίου* H οικονομική κρίση έχει, αναντίλεκτα, σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών αυξάνονται...

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου

Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς* Η παροχή επαρκών και οικονομικά προσιτών ενεργειακών υπηρεσιών αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης. Επί του παρόντος, η πρόκληση είναι να αναπτυχθούν...

ΑΚΕΛ: Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό «απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας μετά και την παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα πραγματοποιήσει το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με ανάρτηση του κόμματος, «απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς...

Μειωμένες οι τιμές στα κατασκευαστικά υλικά τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι

Ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον μήνα Αύγουστο 2024 ανήλθε στις 117,68 μονάδες (με βάση 2021=100), κατέγραψε μείωση 0,08%, σε σύγκριση με τον...

Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2024 αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!