Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Μπαρτ Ντε Βέβερ προσπάθησε την Πέμπτη να ασκήσει πίεση στους κυβερνητικούς εταίρους του για να συμφωνήσουν σε έναν προϋπολογισμό με περικοπές δαπανών, καθώς το αδιέξοδο απειλεί τον εύθραυστο συνασπισμό.
Ο Φλαμανδός συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος έγινε Πρωθυπουργός μόλις τον Φεβρουάριο μετά από επτά μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, καθώς προσπαθεί να προωθήσει εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2030.
Ο Ντε Βέβερ θα επισκεφθεί τον Βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου αργότερα σήμερα για να αναφέρει την έλλειψη προόδου.
Όσοι βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό παραδέχονται ότι πιθανότατα δεν θα παραιτηθεί αλλά, εάν το αδιέξοδο συνεχιστεί, υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί η χώρα σε μια νέα πολιτική κρίση.
Οι συνομιλίες για τον νέο προϋπολογισμό έχουν ήδη περιέλθει σε τέλμα εδώ και αρκετούς μήνες.
Ο Ντε Βέβερ λέει ότι οι περικοπές είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στη μείωση του υπερβολικού εθνικού χρέους του Βελγίου, ενός από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ζητά μια σειρά από «ιστορικές» μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, μείωση των υψηλών επιδομάτων ανεργίας και περικοπές στο συνταξιοδοτικό κόστος.
Ο Υπουργός Άμυνας, Τέο Φράνκεν, σύμμαχος του Ντε Βέβερ στο κόμμα, επέμεινε ότι θα ήταν «τρελό» αν η κυβέρνηση έπεφτε λόγω του αδιεξόδου του προϋπολογισμού, δεδομένων των τρεχουσών γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ευρώπη.
Ο Ντε Βέβερ, που διετέλεσε δήμαρχος της Αμβέρσας, ελπίζει ότι οι τακτικές πίεσης που εφαρμόζει θα αποδώσουν και θα μπορέσει να λύσει το αδιέξοδο.
Υπερασπιστής της ανεξαρτησίας της φλαμανδόφωνης περιοχής του εδώ και πολύ καιρό, θα ήταν απρόθυμος να παραιτηθεί από τη θέση του Πρωθυπουργού μετά από χρόνια διεκδίκησης της κορυφαίας θέσης.
Η απειλούμενη παραίτησή του θα ερχόταν επίσης σε μια δύσκολη στιγμή, καθώς πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας, αφού μετά από ανεξήγητες πτήσεις drones έκλεισαν αρκετά αεροδρόμια του Βελγίου αργά την Τρίτη.



