Διαστημικές φωτογραφίες υποδεικνύουν πιθανή ανάπτυξη, στο έδαφος της Κούβας, «κινεζικών» ηλεκτρονικών σταθμών με σκοπό την υποκλοπή πληροφοριών.
Στις εγκαταστάσεις -οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 70 μιλίων από τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γκουαντάναμο- συμπεριλαμβάνονται κατασκευές οι οποίες δεν είχαν μέχρι πρότινος καταγραφεί.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα νέα ευρήματα έρχονται στον απόηχο μελέτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) ότι Κίνα και Κούβα συζητούσαν για στενότερους δεσμούς στους τομείς άμυνας και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας κοινής στρατιωτικής εγκατάστασης εκπαίδευσης στο νησί και μιας εγκατάστασης με υποδομές υποκλοπών.
Στο υπογάστριο
Η ανησυχία για τους εν λόγω σταθμούς, λένε πρώην αξιωματούχοι και αναλυτές, είναι ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τη γεωγραφική εγγύτητα της Κούβας προς τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ με σκοπό να συλλέγει ευαίσθητες επικοινωνίες από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, διαστημικές βάσεις αλλά και από στρατιωτικές και εμπορικές θαλάσσιες δραστηριότητες.
Οι κινεζικές εγκαταστάσεις στο νησί «θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τη χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων από την Κίνα για κατασκοπεία πολιτών των ΗΠΑ», εκτιμά ο Λέλαντ Λάζαρους, ειδικός στις σχέσεις Κίνας-Λατινικής Αμερικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Αναβαθμίσεις
Οι συντάκτες της έκθεσης, μετά από ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολλών ετών, διαπίστωσαν ότι η Κούβα έχει αναβαθμίσει και επεκτείνει σημαντικά τις εγκαταστάσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας της τα τελευταία χρόνια.
Εντόπισαν μάλιστα τέσσερις τέτοιες τοποθεσίες: Στο Μπεχιουκάλ (Bejucal), στο Ελ Σαλάο (El Salao), στο Γουαχάι (Wajay) και στο Καλαμπάζαρ (Calabazar).
Ενώ ορισμένες από τις τοποθεσίες που περιγράφονται στην έκθεση του CSIS, όπως αυτή στο Μπεχιουκάλ, είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί, οι δορυφορικές εικόνες παρέχουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητές τους, την ανάπτυξή τους συν τω χρόνω αλλά και τους πιθανούς δεσμούς με την Κίνα.
«Πρόκειται για ενεργές τοποθεσίες με ένα εξελισσόμενο σύνολο πιθανών δράσεων», εκτιμά ο Μάθιου Φουναγιόλε επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.
Η έκθεση πυκνώνει τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων στην Καραϊβική και αλλού στη Λατινική Αμερική, όπου η Ουάσιγκτον για δεκαετίες προσπαθεί να εμποδίσει αντιπάλους της να αποκτήσουν στρατιωτικό και οικονομικό πλεονέκτημα.
Σημειωτέον ότι η Κίνα κατασκευάζει ένα μεγάλο λιμάνι στις ακτές του Περού στον Ειρηνικό, ενώ η Ρωσία έστειλε πρόσφατα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, ικανό να εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ καθώς επίσης και μια φρεγάτα στο λιμάνι της Αβάνας.
Η πρεσβεία της Κούβας δεν απάντησε σε αίτημα της Wall Street Journal για σχόλιο επί του δημοσιεύματος.
Η έκθεση αναφέρει ότι σε δύο από τις τοποθεσίες κοντά στην Αβάνα -Μπεχιουκάλ και Καλαμπαζάρ- έχουν εμφανιστεί μεγάλα πιάτα σχεδιασμένα, από ό,τι φαίνεται να παρακολουθούν και να επικοινωνούν με δορυφόρους.
Χρήσιμες για την Κίνα
Η έκθεση σημειώνει ότι ενώ η Κούβα δεν διαθέτει δορυφόρους, τέτοιες κεραίες θα ήταν χρήσιμες για την Κίνα, η οποία τρέχει ένα σημαντικό διαστημικό πρόγραμμα.
Γκουαντάναμο
Η νεότερη κεραία εγκαταστάθηκε στο Μπεθιουκάλ τον περασμένο Ιανουάριο, ανέφερε η έκθεση, η οποία διαπίστωσε και άλλες αναβαθμίσεις υποδομών στις συγκεκριμένες τοποθεσίες την τελευταία δεκαετία.
Η πιο πρόσφατη από τις τέσσερις τοποθεσίες βρίσκεται στο Ελ Σαλάο, έξω από το Σαντιάγο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και σχετικά κοντά στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο.
Η κατασκευή της υποδομής ξεκίνησε εκεί το 2021 και η τοποθεσία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να χωράει έναν μεγάλο σχηματισμό κεραιών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση και την υποκλοπή ηλεκτρονικών σημάτων, ανέφερε η έκθεση.
ΗΠΑ και Ρωσία έχουν εν πολλοίς εγκαταλείψει αυτό το είδος συστοιχίας κεραιών αλλά η Κίνα τις κατασκευάζει σε πολλά στρατιωτικοποιημένα φυλάκια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal