24.8 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 23:43

Κένυα: Διαδηλωτές εισβάλλουν στο κοινοβούλιο, πυρ ανοίγει η αστυνομία

Απίστευτες εικόνες εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στην πρωτεύουσα της Κένυας με εξαγριωμένους διαδηλωτές να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο της χώρας, στο Ναϊρόμπι.

Οι διαδηλωτές έχουν εισβάλλει στο κοινοβούλιο και το κτίριο έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Η αστυνομία πυροβολεί εναντίον των διαδηλωτών με πραγματικά πυρά και μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και πάνω από 50 τραυματίες.

Στις διαδηλώσεις πρωτοστατούν νέοι διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια και την φορολογία και για τον λόγο αυτό έχουν κατακλύσει τους δρόμους του Ναϊρόμπι.

 

 

Εναντιώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στο κοινοβούλιο

Όλα ξεκίνησαν σήμερα όταν χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των σχεδιαζόμενων φορολογικών αυξήσεων.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος για να διαλύσει διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και άλλες πόλεις της χώρας.

Μονάδες της αστυνομίας απέκλεισαν επίσης το κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές συζητούν το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και το γραφείο και την κατοικία του προέδρου.

Οι οργανωτές της κινητοποίησης είχαν κάνει έκκληση για διαδηλώσεις και γενική απεργία κατά της φορολογικής νομοθεσίας με την ελπίδα να ενισχύσουν τη συγκυρία που, μέσα σε μια εβδομάδα, έχει μετατρέψει μια κινητοποίηση κυρίως της νεολαίας στο Ίντερνετ σε μείζονα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την παραίτηση του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο.

Ο Ρούτο κέρδισε τις εκλογές πριν από σχεδόν δύο χρόνια με πρόγραμμα υπέρ των φτωχών εργαζομένων της Κένυας, όμως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει, από τη μια πλευρά, αιτήματα δανειστών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για δημοσιονομικές περικοπές εκ μέρους της κυβέρνησης και, από την άλλη, έναν πληθυσμό ο οποίος υποφέρει από το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν σήμερα, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα στην Κεντρική Επιχειρηματική Συνοικία και την παραγκούπολη Κιμπέρα, έκαναν γνωστό δημοσιογράφοι του Ρόιτερς.

Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν επίσης πορεία στους δρόμους της παραλιακής πόλης Μομπάσα, στο Κισούμου, λιμάνι στη λίμνη Βικτώρια, και σε άλλες πόλεις, μετέδωσε η κενυατική τηλεόραση.

Η αστυνομία διέλυσε όλες τις συγκεντρώσεις σε δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο στο Ναϊρόμπι. Σε τηλεοπτικές εικόνες φαίνεται ένας άνθρωπος, πιθανόν τραυματίας, να μεταφέρεται από άλλους διαδηλωτές.

Παρά τις αστυνομικές ενέργειες, η ατμόσφαιρα ήταν εν γένει εορταστική σε αρκετές περιοχές κατά τις πρώτες ώρες των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!