14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 17:26

Ιστορική επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια – Ο ρόλος των τραπεζών και των Big Tech

Να ενισχύσουν τις προσπάθειες στήριξης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας δεσμεύτηκαν 14 από τις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου, μια κίνηση που οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία ελπίζει να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση για ένα νέο κύμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτό αναμένεται κατά τους Financial Times να διαμειφθεί σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη με τον σύμβουλο για την κλιματική πολιτική του Λευκού Οίκου, John Podesta, στον οποίο η Bank of America, η Barclays, η BNP Paribas, η Citi, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs θα πουν ότι υποστηρίζουν έναν στόχο που τέθηκε για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα COP28 το τελευταίο έτος για να τριπλασιαστεί η παγκόσμια ικανότητα πυρηνικής ενέργειας έως το 2050. Και κατά τους αναλυτές του κλάδου, η δημόσια εκδήλωση υποστήριξης είναι μια πολυαναμενόμενη αναγνώριση ότι ο τομέας έχει κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση στην εποχή χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Το κόστος

Η δυσκολία και το υψηλό κόστος της χρηματοδότησης πυρηνικών έργων αποτέλεσαν εμπόδιο για νέες εγκαταστάσεις και συνέβαλαν σε μια δραματική επιβράδυνση στις δυτικές χώρες από τότε που κατασκευάστηκε το πρώτο κύμα αντιδραστήρων στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. «Αυτό το γεγονός θα αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε ο George Borovas, επικεφαλής της πυρηνικής πρακτικής στο δικηγορικό γραφείο Hunton Andrews Kurth και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης.

Μέχρι τώρα, είπε, οι τράπεζες δυσκολεύονταν πολιτικά να υποστηρίξουν νέα πυρηνικά έργα, τα οποία συχνά απαιτούσαν υπογραφή από το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου. «Οι τράπεζες στο ανώτερο διοικητικό τους επίπεδο θα έλεγαν απλώς ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τα πυρηνικά. Απλώς ξέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο, πολύ αμφιλεγόμενο».

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν νέες μονάδες, αυξάνοντας τον άμεσο δανεισμό και τη χρηματοδότηση έργων σε πυρηνικές εταιρείες, διευθετώντας πωλήσεις ομολόγων ή εισάγοντας εταιρείες σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή πιστωτικά κεφάλαια.

Ο διχασμός

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι εδώ και καιρό διχασμένα ως προς την πυρηνική ενέργεια, λόγω της πολυπλοκότητας της χρηματοδότησης έργων και του υψηλού επιπέδου κινδύνου, αλλά και λόγω ερωτημάτων σχετικά με το εάν συμμορφώνεται με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι πολυμερείς οργανισμοί δεν παρέχουν καμία χρηματοδότηση σε πυρηνικά έργα.

Τα περισσότερα από τα πρόσφατα νέα πυρηνικά εργοστάσια στον κόσμο έχουν κατασκευαστεί στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, ιδίως στην Κίνα. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι μια λύση για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις τους και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Σουηδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν τη δέσμευση COP28 για τριπλασιασμό της δυναμικότητας.

Ο ρόλος των Big Tech

Η πυρηνική ενέργεια έχει επίσης αρχίσει να κερδίζει υποστήριξη από τον κλάδο των Big Tech, ο οποίος τη βλέπει ως μια λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την τροφοδοσία κέντρων δεδομένων (data centers).

Πρόσφατα η Microsoft ανακοίνωσε μια 20ετή συμφωνία με την Constellation Energy για την επανεκκίνηση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα 835 MW στο Three Mile Island στην Πενσυλβάνια που βρισκόταν σε διαδικασία παροπλισμού.

«Μόλις δείτε τις τεχνολογικές εταιρείες να αρχίζουν να υποστηρίζουν και να επενδύουν στα πυρηνικά μέσω συμβάσεων, τότε όλα θα αρχίζουν να βγάζουν νόημα», δήλωσε ο James Schaefer, της Guggenheim Securities. Η Wall Street θα συνδέσει τις τελείες», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή είναι λίγο πριν την αυγή» για τη χρηματοδότηση ενός νέου κύματος πυρηνικών σταθμών.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!