Το Υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο Ας Σίφα, αφού θεωρεί ότι το νοσοκομείο ενδέχεται να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το Υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο.
«Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά», τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεξήγαγε επίσης επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, προτού ανακοινώσει πως απέσυρε τους στρατιωτικούς του και τα άρματα μάχης του, εν μέσω έντονων ανησυχιών και επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα.
Σπάζοντας τη σιωπή του για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε χθες «παύσεις» και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί ως βάση το Σίφα και διατείνεται πως οι επιχειρήσεις του σε αυτό είναι μείζον στάδιο του πολέμου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της άλλης πλευράς.
Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ισραηλινές δυνάμεις να αναδιατάσσονται γύρω από το νοσοκομείο χθες.
Tο Ισραήλ απορρίπτει ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ
Tο ΣΑ του ΟΗΕ αποφάσισε χθες για παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις, απόφαση που έχει δεσμευτική ισχύ. Το Ισραήλ απέρριψε το ψήφισμα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα το εφαρμόσει. Το Ισραήλ δεν είναι το μόνο κράτος που έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, ωστόσο έχει μία μακρά ιστορία αρνήσεων.
Ακολουθεί μια ανασκόπηση σε αντίστοιχες αποφάσεις, όπως την παρουσιάζει το Al Jazeera.
- 2016: Ψήφισμα απαιτεί τη διακοπή των ισραηλινών εποικισμών
Το 2016, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να αναγνωρίσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε να σταματήσει η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Το Ισραήλ ανακάλεσε επίσης τους πρεσβευτές του στη Νέα Ζηλανδία και τη Σενεγάλη επειδή υποστήριξαν την ψηφοφορία.
- 2009: Ψήφισμα απαιτεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Τον Ιανουάριο του 2009, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν «εξέφρασε την απογοήτευσή του» στον τότε Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ για τη συνέχιση της βίας μετά την έγκριση από το Συμβούλιο ψηφίσματος που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.
- 2004: Ψήφισμα για να σταματήσει το γκρέμισμα σπιτιών στη Ράφα
Το 2004, το Ισραήλ συνέχισε να κατεδαφίζει σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα που ζητούσε να σταματήσει.
Η UNRWA δήλωσε τότε ότι το Ισραήλ κατεδάφισε άλλα 167 κτίρια μέσα σε επτά ημέρες μετά την έγκριση του ψηφίσματος.
- 1967-: Πολυάριθμα ψηφίσματα για την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ
Το Ισραήλ έχει αγνοήσει περισσότερα από δώδεκα ψηφίσματα που πέρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα οποία καταγγέλλουν την κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ και χρονολογούνται από το 1967.