21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 2:53

Ισραήλ: Νέα πρόταση για απελευθέρωση όλων των ομήρων αμέσως και για τερματισμό των μαχών στη Γάζα

Το ισραηλινό Kan κάνει λόγο για νέα πρόταση του Ισραήλ για απελευθέρωση όλων των ομήρων αμέσως και για τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

Σύμφωνα με την πρόταση, στην οποία αναφέρεται το ισραηλινό μέσο, θα υπάρχει ασφαλής έξοδος για τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

Το ρεπορτάζ του Kan

Αναλυτικότερα, το Ισραήλ πρότεινε ένα πλαίσιο συμφωνίας στη Χαμάς που θα προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων αμέσως και τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με την ασφαλή έξοδο από τον θύλακα για τον Γιαχία Σινουάρ και τους συνεργάτες του.

Το προτεινόμενο σχέδιο θα προβλέπει την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων που βρίσκονται σε φυλακές του Ισραήλ, την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για τη Γάζα, αναφέρει το ρεπορτάζ. Δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκαλ Χιρς, ο κυβερνητικός υπεύθυνος για τους ομήρους στο Ισραήλ, είπε στις οικογένειες των ομήρων ότι η πρόταση παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγές που συναντήθηκαν με τον Χιρς λένε ότι η πρόταση ονομάζεται «συμφωνία ασφαλούς διέλευσης».

Ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Kan ότι το σχέδιο έχει προταθεί ως «σχέδιο Β».

«Υπό το φως των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις και του χρόνου που κυλά για τη ζωή των ομήρων, θέλαμε να προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα συντομεύσει τα στάδια και θα επιτρέψει μια ταχύτερη συμφωνία», είπε ο αξιωματούχος.

«Αυτό θα συμβεί αν ο Σινουάρ φύγει (σ.σ. από τη Γάζα) και επιφέρει τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου και η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα να φύγει για ασφαλές μέρος», πρόσθεσε.

Ο Γιαχία Σινουάρ.

Πώς αντέδρασαν οι οικογένειες των ομήρων

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων καλεί ολόκληρη την ισραηλινή κυβέρνηση να εκφράσει την πλήρη υποστήριξή της στη συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν αμέσως με αντάλλαγμα τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα και την ασφαλή έξοδο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ από τη Λωρίδα.

«Καλωσορίζουμε» τη νέα πρόταση Νετανιάχου, λέει το Φόρουμ.

Συγγενείς των ομήρων ζητούν εδώ και καιρό να υπάρξει συμφωνία με τη Χαμάς.

«Μια εφάπαξ συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τους 101 ομήρους είναι η επιθυμία όλων των Ισραηλινών πολιτών και των οικογενειών των ομήρων. Η πρόταση ενισχύει την ασφάλεια στο Ισραήλ και καθιστά δυνατή την επίτευξη μιας συνολικής περιφερειακής διευθέτησης», αναφέρει το Φόρουμ.

Η ανακοίνωση των συγγενών των ομήρων προσθέτει ότι η πρόταση «παρουσιάστηκε στην Ουάσιγκτον ενώπιον ηγετών αραβικών χωρών και έλαβε θετική ανταπόκριση».

Το Φόρουμ καλεί όλα τα μέλη της κυβέρνησης να υποστηρίξουν δημόσια την πρόταση για απελευθέρωση των ομήρων και τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!