23.8 C
Nicosia
Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025 | 12:44

Ισραήλ: Αποθέωση για Τραμπ στην Πλατεία Ομήρων – Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση (φωτό, βίντεο)

Mέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με ομιλίες των Αμερικανών μεσολαβητών στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ αλλά και της Ιβάνκα Τραμπ, χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ομήρων μία ημέρα πριν από την ιστορική απελευθέρωση.

Το σκηνικό ήταν αποθεωτικό για τον Τραμπ αλλά έκρυβε αποδοκιμασίες για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσες φορές ο Γουίτκοφ αποπειράθηκε να αναφερθεί σε εκείνον.

«Ονειρευόμουν αυτή τη νύχτα για πολύ καιρό. Αυτό είναι το πιο δυνατό θέαμα», είπε ο Γουίτκοφ, κάνοντας λόγο για πάνω από 100.000 συγκεντρωμένους.

«Καρδιές που χτυπούν σαν μία, συγκεντρωμένες εδώ στο Τελ Αβίβ για ειρήνη, για ενότητα και για ελπίδα σε αυτό το ιερό μέρος που ονομάζουμε Πλατεία Ομήρων», είπε ο Γουίτκοφ. «Μακάρι να ήταν εδώ ο πρόεδρος».

 

«Στεκόμαστε εδώ απόψε, Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι… Ενωμένοι με έναν κοινό στόχο, την Ειρήνη», πρόσθεσε.

Η Ιβάνκα Τραμπ από τη πλευρά της είπε: «Ο πρόεδρος ήθελε να μοιραστώ μαζί σας ότι σας βλέπει, σας ακούει, στέκεται δίπλα σας πάντα, πάντα».

 

«Η επιστροφή κάθε ομήρου δεν είναι μόνο μια στιγμή επιστροφής στην πατρίδα και ανακούφισης. Είναι ένας θρίαμβος πίστης, θάρρους και της κοινής μας ανθρωπιάς», πρόσθεσε.

«Προσευχόμαστε, και τόσοι πολλοί άνθρωποι εργάζονται πολύ σκληρά για να διασφαλίσουν ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα λύτρωσης για όλους σας».

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ, επαίνεσε την απαράμιλλη δέσμευση του Προέδρου «στην επίτευξη ειρήνης, στην επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους, στο να βλέπει το Ισραήλ ασφαλές και προστατευμένο, στο να βλέπει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σταθερή και ακμάζουσα».

«Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια συγκλονιστική μέρα για μένα», είπε ακόμη ο Κούσνερ. «Ηταν σοκ αυτές τις φρικτές, βάρβαρες πράξεις».

«Δεν πρόκειται να γιορτάσουμε απόψε. Θα γιορτάσουμε τη Δευτέρα», κατέληξε μέσα σε χειροκροτήματα.

Αντιστροφη μέτρηση

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους 20 εν ζωή ομήρους αλλά και τις εναπομείνασες σορούς των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, την ίδια στιγμή που πάνω από 500.000 Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στην ισοπεδωμένη Γάζα.

Πολλά σημεία παραμένουν άγνωστα για το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες ώρες και ιδίως η περίπλοκη διαδικασία επιστροφής των ομήρων.

Όπως και με τις απελευθερώσεις κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκεχειριών, ο Ερυθρός Σταυρός θα ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος στην παράδοση.

Αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε ανάλογες επιχειρήσεις ως εξαιρετικά «περίπλοκες».

Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων, λέει, είναι οι κίνδυνοι από τα μη εκραγέντα πυρομαχικά, τις κατεστραμμένες υποδομές αλλά και τα μεγάλα πλήθη που αναμένονται να συγκεντρωθούν.

Χωρίς δημόσιες τελετές

Οι προηγούμενες παραδόσεις ομήρων περιελάμβαναν μερικές προκλητικά χορογραφημένες τελετές της Χαμάς. Ωστόσο αντίγραφο της συμφωνίας που κοινοποίησαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν «χωρίς δημόσιες τελετές ή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης».

REUTERS/Hannah McKay

Στην προηγούμενη επιχείρηση, ο ισραηλινός στρατός ήταν προετοιμασμένος στα περίχωρα της Γάζας για να παραλάβει τους ομήρους, με σημεία υποδοχής που είχαν στηθεί κατά μήκος των συνόρων. Ιατρικό προσωπικό και κοινωνικοί λειτουργοί ανέμεναν επί τόπου.

«Ξεκινάμε με βιταμίνες, κάτι λίγο για φαγητό και για να πιουν, και στη συνέχεια τους επανενώνουμε με τις οικογένειές τους», δήλωσε τότε στο BBC ο Συνταγματάρχης Δρ. Άβι Μπάνοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του ιατρικού σώματος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

REUTERS/Hannah McKay

Οι όμηροι μεταφέρθηκαν στη συνέχεια με ειδικά διαμορφωμένα ελικόπτερα σε νοσοκομεία για ιατρικές εξετάσεις.

Πρόβες

Ένα από τα νοσοκομεία που είναι έτοιμα να τους υποδεχτούν έκανε σήμερα μια τελευταία πρόβα με ηθοποιούς να προσποιούνται τους ομήρους – και παρουσίασε μια σειρά από διαφορετικά σενάρια – σύμφωνα με το NBC News.

Με την άφιξή τους στο νοσοκομείο, αντί να οδηγηθούν κατευθείαν σε ιατρικές εξετάσεις, οι όμηροι θα έχουν την επιλογή να υποβληθούν σε ένα πρώτο τμήμα ψυχολογικής διαδικασίας αποκατάστασης της αίσθησης της ελευθερίας τους μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αιχμαλωσίας.

REUTERS/Hannah McKay

Επιστροφή – Γολγοθάς

Στο μεταξύ, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γάζας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει στην πόλη της Γάζας από τότε που τέθηκε σε ισχύ η πρώτη φάση της εκεχειρίας.

«Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επιστρέψει στη Γάζα (Πόλη) από χθες», δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας, μιας υπηρεσίας διάσωσης που λειτουργεί υπό την εξουσία της Χαμάς.

 

Ετοιμάζουν τους κρατούμενους

Οι ισραηλινές αρχές συγκέντρωσαν σε δύο φυλακές τους κρατούμενους που αναμένεται να αποφυλακιστούν, ανακοίνωσε η διεύθυνση των σωφρονιστικών υπηρεσιών. Οι «κρατούμενοι που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια μεταφέρθηκαν προς τα κέντρα απέλασης των φυλακών του Οφέρ (στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη) και του Κτζιοτ (νότιο Ισραήλ), εν αναμονή των οδηγιών από τις πολιτικές αρχές και τη συνέχιση των επιχειρήσεων που θα επιτρέψουν την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ».

Τimes of Israel, ΒΒC, ΝΒC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΙσραήλ: Αποθέωση για Τραμπ στην Πλατεία Ομήρων – Αντίστροφη μέτρηση για την...