10.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 1:48

Η χρηστή διακυβέρνηση βασικός πυλώνας της Νέας Ινδίας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας Atal Bihari Vajpayee είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για χρηστή διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αντλώντας έμπνευση από αυτόν τον σπουδαίο πολιτικό, ο πρωθυπουργός Narendra Modi έθεσε τον θεμέλιο λίθο της χρηστής διακυβέρνησης τα τελευταία 10 χρόνια, την οποία η χώρα περίμενε για δεκαετίες. Η Ημέρα Καλής Διακυβέρνησης, θεσπίστηκε το 2014 στην επέτειο γέννησης του Atal (25 Δεκεμβρίου) για να αυξήσει την ευθύνη της κυβέρνησης και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, έχει γίνει σύμβολο εμπιστοσύνης του ινδικού λαού.

Διακυβέρνηση ονομάζεται το σύστημα που εφαρμόζει οποιοδήποτε πολιτική, αλλά όταν η ίδια κυβέρνηση διασφαλίζει την επιτυχία της πολιτικής της τότε ονομάζεται χρηστή διακυβέρνηση. Υπήρχε μια παλιά αντίληψη στη χώρα ότι η ευημερία του λαού και η ανάπτυξη του έθνους επιτυγχάνονται μόνο με τον πλούτο και το χρήμα. Αλλά όταν αυτή τη νοοτροπία άλλαξε το 2014, η νέα ηγεσία έδειξε επίσης μέσα από το έργο της ότι η πιο ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχία των κυβερνητικών έργων και σχεδίων είναι η χρηστή και ευαίσθητη διακυβέρνηση, εκείνη που είναι αφιερωμένη στον απλό λαό. Όταν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου τότε φυσικά οι στόχοι που έχουν τεθεί επιτυγχάνονται εντός του χρονικού ορίου. Σε μια τέτοια κατάσταση, όσο περισσότερη έμφαση δίνεται στη χρηστή διακυβέρνηση, τόσο πιο εύκολα θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα η χρηστή διακυβέρνηση είναι το κλειδί για την πρόοδο οποιασδήποτε χώρας. Με αυτή τη σκέψη, η ινδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρέχει μια διαφανή και υπεύθυνη διοίκηση, εργαζόμενη για τη βελτίωση και την ευημερία των απλών ανθρώπων τα τελευταία 10 χρόνια. Προωθώντας τον στόχο και την αρχή του «Πρώτα ο Πολίτης», οι πολίτες έγιναν συμμετέχοντες και ενδυναμώθηκαν στη διακυβέρνηση συνδεόμενοι απευθείας με την κυβέρνηση μέσω της τεχνολογίας. Ένα σημαντικό βήμα για τη χρηστή διακυβέρνηση είναι η απλούστευση των διαδικασιών, ώστε ολόκληρο το σύστημα να καταστεί διαφανές και ταχύτερο. Για αυτό αφαιρέθηκαν περισσότεροι από 1500 ξεπερασμένοι νόμοι. Τα βήματα όπως η αυτοεπαλήθευση αντί για ένορκες βεβαιώσεις συμβολίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης. Η αντιμετώπιση των δημοσίων παραπόνων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε όλα τα υπουργεία.

Εισερχόμενη αισιόδοξα στην εποχή της καλής διοίκησης, η νέα Ινδία εκπληρώνει την υπόσχεσή της να παρέχει φιλελεύθερη και υπεύθυνη διακυβέρνηση. Μπορεί η χώρα έχει αφθονία πόρων, αλλά οι κάτοικοι δεν απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού πλούτου και των πόρων της. Ρίζα του προβλήματος ήταν η έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης. Όμως ο πρωθυπουργός Narendra Modi προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή μέσω της χρηστής διακυβέρνησης, αντλώντας έμπνευση από τη ζωή και το έργο του πρώην πρωθυπουργού Atal Bihari Vajpayee ο οποίος εργάστηκε για να συνδέσει κάθε γωνιά της χώρας χτίζοντας δρόμους και υποδομές. Ο Modi έχει εφαρμόσει το όραμα του Vajpayee για «μέγιστη διακυβέρνηση, ελάχιστη κυβέρνηση» υιοθετώντας το σύνθημα “Πρώτα το Έθνος, Πρώτα ο Πολίτης”. Η ανάπτυξη των μη προνομιούχων είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης που ακολουθεί την προσέγγιση της χρηστής διακυβέρνησης. Αντί να θεωρεί τα παραμεθόρια χωριά ως τα τελευταία της χώρας, η κυβέρνηση μέσω προγραμμάτων τα κατατάσσει ως πρώτα. Για να επιτευχθεί ο στόχος, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα και να βρουν καινοτόμες λύσεις. Ο πρωθυπουργός Modi είπε ότι σε ένα δημοκρατικό σύστημα βασικός στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της ζωής του απλού ανθρώπου. «Είναι ευθύνη του συστήματος να πάει τα όνειρα του απλού ανθρώπου στο επίπεδο της υλοποίησης. Αυτό το ψήφισμα πρέπει να υλοποιηθεί και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας. Σε αυτό το ταξίδι από το όνειρο στην επίλυση θα πρέπει να είμαστε παρόντες να τους βοηθήσουμε σε κάθε βήμα» δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!