7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 21:47

Η Ρωσία παράγει τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά από ΗΠΑ και Ευρώπη μαζί

Μπορεί η Δύση να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν; Οι ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες να το κάνουν – αλλά δυσκολεύονται να πετύχουν τη διακομματική συναίνεση που απαιτείται για την αποστολή πρόσθετης οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Και η Ευρώπη παραμένει εν πολλοίς ενωμένη στη στάση της απέναντι στη Μόσχα, αλλά αισθάνεται ολοένα και πιο πιεστικό το οικονομικό βάρος.

Δύο σημερινά ρεπορτάζ, του CNN και του Economist, έρχονται δε να μας πουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος κερδίζει και σε άλλα, συνδεόμενα με τον πόλεμο, μέτωπα.

Πόλεμος παραγωγής

Το CNN σε αποκλειστικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η Ρωσία παράγει περί τα 250.000 πυρομαχικά μηνιαίως ή 3 εκατομμύρια ετησίως. Ο υπολογισμός αυτός στηρίζεται σε πληροφορίες που μοιράστηκαν με το CNN το ΝΑΤΟ και πηγές δυτικών κυβερνήσεων. Αθροιστικά ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να παράξουν το πολύ 1,2 εκατομμύρια πυρομαχικά και πολεμοφόδια για αποστολή στο Κίεβο, όπως είπε αξιωματούχος ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας στο CNN, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Στόχος του αμερικανικού στρατού είναι να παράγει 100.000 μονάδες πολεμοφοδίων μηνιαίως έως τα τέλη του 2025 – ποσότητα που είναι πάνω από 50% χαμηλότερη σε σχέση με τη μηνιαία παραγωγή της Ρωσίας σήμερα. Και μάλιστα αυτός ο στόχος θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν τελικά λάβει το πράσινο φως από το Κογκρέσο η εκταμίευση των 60 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας.

«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένας παράλληλος πόλεμος παραγωγής» είπε κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο CNN. «Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία εξαρτάται άμεσα από το πώς είναι εξοπλισμένη η κάθε πλευρά» συμπλήρωσε. Ήδη η Ρωσία κατέλαβε την Αβντίιβκα χάρη και στη χρήση νέας κατευθυνόμενης βόμβας και υπάρχουν φόβοι ότι θα κερδίσει έδαφος και σε άλλες περιοχές. Η Δύση επιχειρεί να φρενάρει τον Πούτιν με οικονομικές κυρώσεις. Αλλά αυτές δεν αποδίδουν όπως θα περίμενε κανείς.

Οι αντοχές της οικονομίας

Σημερινό ρεπορτάζ του Economist φέρει τον τίτλο «Η οικονομία της Ρωσίας αψηφά τις Κασσάνδρες». Σε αυτό επισημαίνεται ότι η οικονομία μετά την έναρξη του πολέμου έπεσε μεν σε ύφεση, η οποία όμως ήταν πιο ήπια και μικρότερης διάρκειας από ό,τι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν.

Ο πληθωρισμός ήταν ο πιο πρόσφατος φόβος. Πέρυσι οι τιμές επιταχύνθηκαν ραγδαία. Οι οικονομολόγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ακόμη και ο κ. Πούτιν ανησυχούσε. Τον Φεβρουάριο προέτρεψε τους αξιωματούχους να δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή» στην αύξηση των τιμών.

Για άλλη μια φορά, ωστόσο, η ρωσική οικονομία φαίνεται να διαψεύδει τους φόβους. Σύμφωνα με τον Economist τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν στις 13 Μαρτίου αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, από 1,1% στο τέλος του περασμένου έτους.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σύντομα κοντά στο 4% από 7% τον Νοέμβριο, ενώ και οι προσδοκίες των νοικοκυριών για μελλοντικό πληθωρισμό έχουν βυθιστεί.

Ποιος αξίζει τα εύσημα για την πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αλλά και την ανάκαμψη; Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβε, μεταξύ των οποίων η απόφαση να υποχρεώσει τους εξαγωγείς να καταθέτουν ξένο νόμισμα στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, απέδωσαν καρπούς. Έδρασε δε σε πλήρη συντονισμό με την κεντρική τράπεζα, με αποτέλεσμα να στηριχθεί και το ρούβλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!