Η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη έως σήμερα συνδυασμένη επίθεση με drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας, αγνοώντας τις δημόσιες εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό των βομβαρδισμών και αψηφώντας την οργή του.
Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, πάνω από 900 εκρηκτικά drones έχουν εκτοξευθεί από τη Μόσχα το τελευταίο τριήμερο.
Over 900 attack drones launched against Ukraine in just three days, along with ballistic and cruise missiles. There is no military logic in this, but it is a clear political choice of Russia – the choice to keep waging war.
Recently, a meeting was held in Istanbul. Now, the… pic.twitter.com/Al8rmTYPom
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 26, 2025
Οι ουκρανικές δυνάμεις ενεργοποίησαν την αντιαεροπορική τους άμυνα, ανέπτυξαν κινητές μονάδες και χρησιμοποίησαν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου σε ολόκληρη τη χώρα. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες μόλις ώρες μετά την οργισμένη ανάρτηση του Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα, στην οποία κατηγορούσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για παραφροσύνη και αναίτιες δολοφονίες.
«Έχει τρελαθεί τελείως! Σκοτώνει ανθρώπους χωρίς λόγο, και δεν μιλάω μόνο για στρατιώτες», έγραψε ο Τραμπ, καταδικάζοντας τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων. Μπορεί να μην παρέλειψε να επιτεθεί και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως «δεν βοηθά καθόλου τη χώρα του με τον τρόπο που μιλά», αλλά για πρώτη φορά ήταν σαφώς πιο επικριτικός έναντι του Ρώσου ηγέτη.
«Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου»
Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν το αντίστοιχο της φράσης…«δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως οι επιθέσεις έπληξαν αεροπορική βάση και στρατιωτικούς στόχους σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «συναισθηματική υπερφόρτιση».
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, ζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως «μόνο το αίσθημα πλήρους ατιμωρησίας μπορεί να εξηγήσει τέτοιες επιθέσεις» και ότι οι πλήξεις δεν έχουν «κανένα στρατιωτικό νόημα».
Ο πόλεμος των φονικών drones
Την ίδια ώρα, οι δύο πλευρές κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, ενώ παράλληλα εντείνουν την παραγωγή drones μεγάλου βεληνεκούς. Η Ρωσία μετατρέπει εμπορικά κέντρα σε εργοστάσια παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και επεκτείνει τη συνεργασία της με το Ιράν στην κατασκευή των Shahed.
Οι ρωσικές τακτικές επίσης εξελίσσονται: στις πρόσφατες επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικοι στόχοι – drones χωρίς εκρηκτικά – με σκοπό να εξαντλήσουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας, όπως υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.
Το «υπόμνημα ειρήνης» μπήκε στο συρτάρι
Παρά τις πρόσφατες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, που απέφεραν μόλις μία ανταλλαγή αιχμαλώτων, κάθε ελπίδα για άμεση συμφωνία απομακρύνεται. Το υπόμνημα ειρήνης που προανήγγειλε ο Πούτιν μετά την επικοινωνία του με τον Τραμπ παραμένει απλώς μια ιδέα – ούτε καν έχει διατυπωθεί επίσημα από τη ρωσική πλευρά.
Σε αυτή τη συγκυρία, η φωνή του Τραμπ ακούγεται δυνατά – αλλά η Μόσχα φαίνεται προς το παρόν να κάνει του κεφαλιού της.