24.1 C
Nicosia
Κυριακή 23 Ιούνιος 2024 | 4:51

Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος

Όπως είχε προαναγγελθεί η Ιρλανδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.

Στο ισπανικό κοινοβούλιο μιλά ο Πέδρο Σάντσεθ. Σφοδρές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από το Ισραήλ.

Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει ότι άλλες χώρες θα συμμετάσχουν με την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους τις επόμενες εβδομάδες. «Είναι η σωστή απόφαση».

«Σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης», είπε ο Χάρις σε συνέντευξη Τύπου.

«Καθένας από εμάς θα αναλάβει τώρα όποια εθνικά βήματα είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση», είπε. «Είμαι βέβαιος ότι και άλλες χώρες θα ενωθούν μαζί μας για να κάνουμε αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες».

Στο Δουβλίνο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός λέει ότι η χώρα πιστεύει ότι «η μόνιμη ειρήνη μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στη βάση της ελεύθερης βούλησης ενός ελεύθερου λαού».

Ο Σάιμον Χάρις επεσήμανε μια ψηφοφορία νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – όπου 143 έθνη ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος που παρέχει στην Παλαιστίνη ενισχυμένο καθεστώς εντός του οργανισμού.

Και προσθέτει: «Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υπομένουν τα πιο φρικτά, τα βάσανα, τις κακουχίες και την πείνα. Μια ανθρωπιστική καταστροφή, ασύλληπτη για τους περισσότερους και ασυνείδητη για όλους – εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο».

Σάντσεθ: Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος στις 28 Μαΐου.

Το έχει κάνει στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων. Ο Σάντσεθ τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη» και διαβεβαίωσε ότι προχωρά στην αναγνώριση για «ειρήνη, συνοχή και δικαιοσύνη».

EPA/Chema Moya

«Η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει να μην υπάρξει ποτέ», προσθέτει. «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε. Στην Παλαιστίνη όπως στην Ουκρανία χωρίς δύο μέτρα και σταθμά».

Και προσθέτει: «Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον του Ισραήλ, δεν είναι εναντίον των Εβραίων. Δεν είναι υπέρ της Χαμάς αυτό που ειπώθηκε. Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον κανενός, είναι υπέρ ή υπέρ της ειρήνης και της συνύπαρξης».

Λύση δύο κρατών προκρίνει η Νορβηγία

Μετά τη συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Στέρε, ήρθε και μια γραπτή δήλωση, λέγοντας ότι «μια διαρκής επίλυση του ζητήματος επιτυγχάνεται μόνο μέσω μιας λύσης δύο κρατών».

Ο παλαιστινιακός λαός έχει «ένα θεμελιώδες, ανεξάρτητο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν «δικαίωμα να ζουν ειρηνικά στα αντίστοιχα κράτη τους», αναφέρει η δήλωση.

NTB/Erik Flaaris Johansen via REUTERS

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς λύση δύο κρατών. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών χωρίς παλαιστινιακό κράτος. Με άλλα λόγια, ένα παλαιστινιακό κράτος αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Ανακαλεί τους πρέσβεις το Ισραήλ

Το Ισραήλ «έδωσε οδηγίες για την άμεση ανάκληση» των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους, Ίσραελ Κατζ, με μια ανάρτηση με την είδηση ​​στο X είπε:

«Έχω δώσει εντολή για την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για διαβουλεύσεις υπό το φως των αποφάσεων αυτών των χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Στέλνω ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό απέναντι σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: Η τρομοκρατία πληρώνει. Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, μετά τη διάπραξη ειδεχθών σεξουαλικών εγκλημάτων, αυτές οι χώρες επέλεξαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.

Αυτό το διαστρεβλωμένο βήμα αυτών των χωρών είναι αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και είναι παράλληλα και ώθηση στη Χαμάς και τους τζιχαντιστές του Ιράν, γεγονός που υπονομεύει την ευκαιρία για ειρήνη και αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ να Αυτοάμυνα.

Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό – θα υπάρξουν περαιτέρω σοβαρές συνέπειες. Εάν η Ισπανία ακολουθήσει την πρόθεσή της να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, θα γίνει ένα παρόμοιο βήμα εναντίον της.

Η ιρλανδο-νορβηγική ανοησία δεν μας πτοεί. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας: αποκατάσταση της ασφάλειας στους πολίτες μας, διάλυση της Χαμάς και επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Δεν υπάρχουν πιο δίκαιες αιτίες από αυτές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στη Λευκωσία (φωτό)

Ζημιές σε οικίες προκάλεσαν το απόγευμα του Σαββάτου οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Λακατάμιας στη Λευκωσία. Από την ένταση των ανέμων,...

Ύδρα: Συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού για τη φωτιά από τα πυροτεχνήματα

Συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς χθες το...

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα– Μάχη με τις φωτιές σε Θράκη, Εύβοια, Άνδρο και Πελοπόννησο

Μάχη με δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν και σήμερα οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας Την τελευταία ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες...

Η υπουργός Γεωργίας στις πληγείσες από πυρκαγιές κοινότητες Λευκωσίας

Τις κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας που πλήγηκαν στις 15 Ιουνίου από την πυρκαγιά επισκέπτεται η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου μαζί...

Η Γεωργία κατάφερε να πάρει βαθμό από την Τσεχία (1-1)

Τον πρώτο της βαθμό σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου απέσπασε η Εθνική ομάδα της Γεωργίας, απέναντι στην Τσεχία σε αγώνα για τη 2η...

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!