Μωρά με καρδιοπάθειες επαναπροωθούνται από την Ιορδανία σε σκηνές χωρίς φάρμακα. Άρρωστα παιδιά στέλνονται πίσω στη φωτιά, καθώς ο πόλεμος αναζωπυρώνεται και η διεθνής κοινότητα μετράει φορτηγά, αλλά όχι ζωές. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα έδαφος που σβήνει από τον χάρτη – και μαζί του σβήνει κάθε ίχνος ανθρωπιάς.

Η εμμονή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη συνέχιση μιας ακραίας στρατιωτικής στρατηγικής, ακόμη και μπροστά στην κατάρρευση μιας ολόκληρης κοινωνίας, έχει αρχίσει να απομονώνει το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή. Τον εφιάλτη τον ξύπνησε η Χαμάς με τη φρικαλέα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η σημερινή τραγωδία όμως ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων, όπως ακόμη και στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ πλέον επισημαίνουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ γύρισε πλέον την πλάτη στον Νετανιάχου, στέλνοντας σαφή μηνύματα δυσαρέσκειας. Η Βρετανία πάγωσε τις εμπορικές συνομιλίες χαρακτηρίζοντας την κλιμάκωση «ηθικά αδικαιολόγητη», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί την εμπορική της συμφωνία με το Ισραήλ υπό το φως των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και της ανεξέλεγκτης ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι σύμμαχοι, ακόμη και οι πιο πιστοί, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα – ούτε στους λαούς τους, ούτε στους θεσμούς τους. Η ηγεσία του Νετανιάχου, αντί να ισχυροποιεί τη θέση του Ισραήλ για να συνεχίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, το σπρώχνει σταδιακά στο περιθώριο. Ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας η αντιπολίτευση πλέον προειδοποιεί πως το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει κράτος – παρίας.

Βρέφος 7 μηνών σε σκηνή ύστερα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

Μέσα σε μια πρόχειρη σκηνή στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Σάτι, η 33χρονη Ενάς Αμπού Ντάκα κρατά στην αγκαλιά της τη μόλις επτά μηνών κόρη της, Νιβίν. Το βρέφος γεννήθηκε εν μέσω πολέμου με τρύπα στην καρδιά. Έχει ήδη υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, αλλά τώρα ζει πάλι υπό τον κίνδυνο θανάτου, σε ένα από τα πιο φονικά μέρη του πλανήτη για παιδιά, όπως περιγράφει στο ρεπορτάζ του το BBC.

«Το παιδί μου έχει καρδιοπάθεια. Κάποιες φορές σταματά να αναπνέει και γίνεται μπλε. Δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει σε σκηνή», λέει η Ενάς με απόγνωση. Η Νιβίν είχε μεταφερθεί στην Ιορδανία για επείγουσα περίθαλψη, στο πλαίσιο συμφωνίας εκκένωσης 2.000 ασθενών παιδιών από τη Γάζα. Όμως, δύο εβδομάδες μετά την εγχείρησή της και ενώ ο πόλεμος είχε ξεκινήσει ξανά, οι ιορδανικές αρχές την επαναπροώθησαν στη Γάζα, παρά τις ενστάσεις της μητέρας της και των γιατρών.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση της Νιχάγια Μπασέλ, της οποίας ο ενός έτους γιος, ο Μοχάμεντ, πάσχει από άσθμα και σοβαρές τροφικές αλλεργίες. «Ζούμε ξανά με τον φόβο και την πείνα, περικυκλωμένοι από τον θάνατο. Ο γιος μου δεν μπορεί να πιει ούτε το γάλα που χρειάζεται», λέει με δάκρυα στα μάτια. Όπως καταγγέλλει, στη διάρκεια της επιστροφής τους στο πέρασμα της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες κατέσχεσαν τις αποσκευές τους, τα κινητά, ακόμη και τα ιατρικά έγγραφα του παιδιού.

Η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε ότι κατάσχεσε «μη δηλωμένα μετρητά» για λόγους ασφαλείας, ενώ η Ιορδανία απαντά ότι η επιστροφή των παιδιών ήταν προγραμματισμένη «για να μην ενισχυθεί η απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη γη τους».

REUTERS/Hatem Khaled

Αδιέξοδο στη διανομή βοήθειας – Φόβοι για λιμό

Η ιστορία της μικρής Νιβίν φωτίζει με σπαρακτικό τρόπο την ευρύτερη ανθρωπιστική κατάρρευση στη Γάζα. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ανοιχτά για επικείμενο λιμό, καθώς δεκάδες φορτηγά με βοήθεια εισέρχονται μεν, αλλά αδυνατούν να διανείμουν τα φορτία τους εξαιτίας της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας. Την Τρίτη, 93 φορτηγά πέρασαν στη Γάζα, ωστόσο μόλις 5 κατάφεραν να φτάσουν στους ανθρώπους που λιμοκτονούν.

«Αν δεν επιτραπεί η μαζική και σταθερή ροή βοήθειας, δεν θα αποτρέψουμε τον λιμό», προειδοποίησε ο Αντουάν Ρενάρ του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, τονίζοντας ότι η προσωρινή διέλευση φορτίων από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «δεν επαρκεί καθόλου».

Φορτηγά φτάνουν στη Γάζα, αλλά η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί. COGAT/Handout via REUTERS

Νοσοκομεία σε κλοιό

Την ίδια ώρα, δύο από τα τελευταία εν λειτουργία νοσοκομεία του βόρειου τμήματος της Λωρίδας — το Ινδονησιακό και το al-Awda — έχουν περικυκλωθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι είναι αδύνατη η είσοδος ή έξοδος προσωπικού και ασθενών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για «ένα σύστημα υγείας που έχει εξαντλήσει τα όριά του», επισημαίνοντας ότι σχεδόν 700 επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε δομές υγείας από την έναρξη του πολέμου.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα διοίκησης, παρουσιάζοντας ενίοτε αποδείξεις. Ωστόσο, οι επιθέσεις σε ιατρικές υποδομές ενισχύουν τις καταγγελίες για παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου.

Αμφισβητούμενη στρατηγική και διεθνής πίεση

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία την ισραηλινή επιχείρηση εκκένωσης του βόρειου τμήματος της Γάζας, που κατά τους Παλαιστινίους και πολλούς αναλυτές ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση πληθυσμού. Το Τελ Αβίβ μιλά για «διευκόλυνση εθελοντικής μετανάστευσης» προς τρίτες χώρες — μια φράση που πολλοί ερμηνεύουν ως σχέδιο εκδίωξης.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αυτή ενός πληθυσμού εγκλωβισμένου ανάμεσα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς, στέρηση τροφής και ιατρικής περίθαλψης, ενώ η διεθνής πίεση αυξάνεται αλλά παραμένει αναποτελεσματική στο να δώσει τέλος στον εφιάλτη.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Νατάσα Στασινού  [email protected]