Πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος της άκρας δεξιάς είναι το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο -μετά την παραίτηση του ηγέτη του και καγκελάριου από το 2021, Κάρλ Νεχάμερ, δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση.
Ο 56χρονος Χέρμπερτ Κικλ, αναμένεται να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στο θέμα της μετανάστευση, αλλά και μια ευρωσκεπτικιστική στάση απέναντι στην ΕΕ.
Έχοντας διατελέσει στο παρελθόν για 17 μήνες υπουργός Εσωτερικών, ο Κικλ συγκέντρωσε τα βλέμματα λόγω των σκληροπυρηνικών του θέσεων, ειδικά απέναντι στους μετανάστες: σχεδίαζε, για παράδειγμα, απαγόρευση κυκλοφορίας στα κέντρα υποδοχής αφίξεων και εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο απέλασης αλλοδαπών με κατηγορίες προτού επωφεληθούν από τη χορήγηση ασύλου.
Ο Κικλ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας που θα έρθει στην εξουσία εδώ και σχεδόν 90 χρόνια. Ο τελευταίος ήταν, το 1938, ο Άρτουρ Ζάις-Ίνκβαρτ, επικεφαλής του Αυστριακού Ναζιστικού Κόμματος, ο οποίος ήταν καγκελάριος το 1938 και επέβλεψε την ολοκλήρωση του Anschluss- της προσάρτησης της Βιέννης στο Τρίτο Ράιχ, με εντολή του Χίτλερ.
«Βαρετός και μη χαρισματικός»
Ο Κικλ δεν θεωρείται πάντως ως ο παραδοσιακός χαρισματικός ηγέτης της ακροδεξιάς ικανός να σπείρει τον ενθουσιασμό στα πλήθη με μεγάλες ομιλίες. Απεικονίζεται μάλλον ως ένας βαρετός συζητητής και όχι «άνθρωπος του λαού». Αδύνατον, για παράδειγμα, να τον φανταστεί κανείς να ξεκινά μια τεράστια επιχείρηση επικοινωνίας για να προκαλέσει την αγάπη του για τις… γάτες, όπως μπόρεσε να κάνει η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.
Στην πραγματικότητα, ο Κικλ κατάφερε να κερδίσει στις εκλογές , με «συνταγή» την… αποδαιμονοποίηση, που έχει οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη .
«Υπό την ηγεσία του Χέρμπερτ Κικλ, το κόμμα έχει ριζοσπαστικοποιηθεί σε σύγκριση με την εποχή του προκατόχου του Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος εκπροσωπούσε μια πιο ήπια ακροδεξιά», διαβεβαιώνει ο Γεώργιος Σαμαράς, καθηγητής και ειδικός στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά στο King’s College του Λονδίνου. «Προς το παρόν, το αυστριακό FPÖ είναι ένα από τα πιο ακροδεξιά κινήματα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή», επιβεβαιώνει και ο Μίκαελ Τσέλερ , ειδικός στην πολιτική βία και στα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, στο Πανεπιστήμιο «Ludwig Maximilian» του Μονάχου.
Η πολιτική υπεράνω του νόμου
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2019, ο Κικλ είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως θέλει να παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λέγοντας πως η πολιτική είναι υπεράνω του νόμου: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ισχύει η αρχή πώς ο νόμος πρέπει να ακολουθεί την πολιτική, και όχι η πολιτική τον νόμο», είχε πει χαρακτηριστικά.
Ο υποψήφιος καγκελάριος συμμερίζεται επίσης τον ευρωσκεπτικιστικό προσανατολισμό του κόμματός του. Το εκλογικό πρόγραμμα του FPΟ προέβλεπε μείωση των εξουσιών των θεσμών της ΕΕ και διεκδικούσε μια «οχυρωμένη Αυστρία» εντός του χώρου Σένγκεν.
Φιλο-ρωσική στάση
Ο Κικλ έχει επίσης ταχθεί κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, αλλά και ενάντια στις κυρώσεις στη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο του 2023, στην πρώτη επέτειο της ρωσικής στη εισβολής στην Ουκρανία, ο Κικλ είχε μιλήσει στην Αυστριακή Βουλή, κάνοντας λόγο για μια «μακρά ιστορία προκλήσεων από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», για την οποία ευθύνονταν και οι δύο πλευρές.
Γερμανοί πολιτικοί στον τομέα της ασφάλειας υποστήριξαν μάλιστα πρόσφατα πως αν το FPΟ αναλάβει τη διακυβέρνηση της Αυστρίας, η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών θα έπρεπε να επανεξεταστεί. Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής του CDU , Ρόντριχ Κιζεβέτερ αποκάλεσε μάλιστα το κόμμα του Κικλ «Δούρειο ίππο της Ρωσίας στην Ευρώπη».
Οι επικριτές του ακροδεξιού εντολοδόχου καγκελάριου φοβούνται μάλιστα ότι ο Κικλ θα μπορούσε να μιμηθεί το στυλ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και ίσως προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει την Αυστρία, με βάση το ουγγρικό μοντέλο. Κικλ και Ορμπαν διατηρούν καλές σχέσεις και τα κόμματά τους είναι μέλη της ακροδεξιάς παράταξης «Πατριώτες για την Ευρώπη», στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι 1,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι που οδήγησαν πάντως τον Κικλ και το Κόμμα Ελευθερίας σε μια λαμπρή εκλογική νίκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, προφανώς το βλέπουν διαφορετικά. Το FPO, με το28,8% των ψήφων, είναι η πρώτη δύναμη στη Βουλή. Σύμφωνα μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις, αν διεξάγονταν πρόωρες εκλογές, το κόμμα του Κικλ θα αποσπούσε πάνω από το 35%.
Αντι-ΕΕ «τρίγωνο»
Ο Κικλ θα πρέπει τώρα να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση με εταίρο το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, αν και δεν έχει ακόμη συναφθεί συμφωνία συνασπισμού και δεν έχουν κατανεμηθεί υπουργικές θέσεις. Όμως οι πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων θεωρούνται μεγάλες. Ο Κρίστιαν Στόκερ , που ανέλαβε την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος μετά την παραίτηση του καγκελάριου Νεχάμερ, φοβάται πώς αν δεν συνεργαστεί με την άκρα δεξιά και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, θα δει την εκλογική του δύναμη να κατακρημνίζεται από το 21% του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες με τους οποίους συνομίλησε η Ναυτεμπορική, εκφράζουν πάντως φόβους ότι «με τον Κικλ στην Αυστριακή Καγκελαρία, θα προκύψει ένα αντι-ευρωπαϊκό τρίγωνο μεταξύ Βιέννης, Βουδαπέστης και Μπρατισλάβας, που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ΕΕ».
Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος • [email protected]