Τα διεθνή δίκτυα αναφέρουν πως πλέον πληθαίνουν οι φωνές αντικατάστασης του Αμερικανού προέδρου και τοποθέτησης άλλου/άλλης υποψηφίου, μάλλον όχι όμως της Κάμαλα Χάρις, που δεν έχει και μεγάλη δημοφιλία ούτως ή άλλως, αλλά δεν διαθέτει ούτε και πολιτικό εκτόπισμα.

Το αδιέξοδο αυτή τη στιγμή είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς αν η Χάρις παρακαμφθεί θα θεωρηθεί από ορισμένους σαν εσωκομματικό «πραξικόπημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απογοήτευση στους Δημοκρατικούς μετά το debate Μπάιντεν-Τραμπ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήλπιζε να πάρει νέα ώθηση για την επανεκλογή του, συμφωνώντας σε ένα πρόωρο debate. Αντίθετα, οι διακοπές και η ασύνδετη απόδοσή του το βράδυ της Πέμπτης προκάλεσε κύμα πανικού μεταξύ των Δημοκρατικών και άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος.

«Καταστροφή»

Κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών που διήρκησε η τηλεμαχία, ο κ. Μπάιντεν με δυσκολία προσπάθησε να εκπληρώσει τις γραμμές του και να αντιμετωπίσει έναν αιχμηρό, πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, εγείροντας αμφιβολίες για την ικανότητα του νυν προέδρου να διεξάγει μια δυναμική και ανταγωνιστική εκστρατεία τέσσερις μήνες πριν. Αντί να διαλύσει τις ανησυχίες για την ηλικία του, ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, το ανέδειξε σε κεντρικό θέμα.

Οι New York Times αναφέρουν πως Δημοκρατικοί που υπερασπίστηκαν τον πρόεδρο επί μήνες εναντίον των αμφισβητιών του – συμπεριλαμβανομένων μελών της δικής του κυβέρνησής του – αντάλλαξαν φρενήρεις τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της συζήτησης, καθώς κατέστη σαφές ότι ο κ. Μπάιντεν δεν «το είχε».

Σε απόγνωση, κάποιοι στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν σοκ, ενώ άλλοι συζήτησαν κατ’ ιδίαν μεταξύ τους εάν ήταν πολύ αργά για να πείσουν τον πρόεδρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νεότερου υποψηφίου.

Αναλυτές του CNN σημείωναν ότι ανώτεροι σύμβουλοι επικοινωνίας και στρατηγικής συζητούσαν ακόμη και το ενδεχόμενο να μεταβούν το ίδιο βράδυ στο Λευκό Οίκο και να ζητήσουν από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα των εκλογών.

«Ο Μπάιντεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα κρεσέντο εκκλήσεων για παραίτηση», είπε ένας βετεράνος των Δημοκρατικών που έχει υποστηρίξει σθεναρά τον κ. Μπάιντεν δημόσια. «Ο Τζο αντιμετωπιζόταν μια βαθιά στοργή μεταξύ των Δημοκρατικών. Αυτό έχει φύγει».

«Τα κόμματα υπάρχουν για να κερδίζουν», συνέχισε ο ίδιος. «Ο άνθρωπος στη σκηνή με τον Τραμπ δεν μπορεί να κερδίσει. Ο φόβος του Τραμπ κατέπνιξε την κριτική του Μπάιντεν. Τώρα αυτός ο ίδιος φόβος θα τροφοδοτήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί».

Μια ομάδα Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι παρακολουθούσαν τη συζήτηση μαζί και ένας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στους New York Times, αναγνώρισε ότι ήταν «καταστροφή» για τον κ. Μπάιντεν. Το άτομο είπε ότι η ομάδα συζητούσε την ανάγκη για έναν νέο προεδρικό υποψήφιο.

Το επιτελείο Μπάιντεν έστειλε γρήγορα την κα Χάρις για να υπερασπιστεί τον πρόεδρο στο CNN μετά τη συζήτηση, αν και ακόμη και η ίδια αναγνώρισε ότι «ήταν μια αργή αρχή, αυτό είναι προφανές σε όλους». Ο κ. Μπάιντεν είχε δείξει ότι μπορούσε να αντεπεξέλθει στη δουλειά λόγω των πολλών επιτευγμάτων του για τους Αμερικανούς, υποστήριξε η Χάρις, και προσέθεσε: «ο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο συνεργάζομαι καθημερινά είναι κάποιος που έχει αποδώσει με έναν τρόπο που έφερε ανθρώπους στο Οβάλ Γραφείο.».

REUTERS/Brian Snyder

Παρέμβαση Πελόζι;

Κανένας νυν πρόεδρος δεν έχει αποχωρήσει από την κούρσα τόσο αργά στον προεκλογικό κύκλο και υπήρξε μικρή συναίνεση για το τι θα συνέβαινε αν το έκανε. Το βράδυ της Πέμπτης, οι Δημοκρατικοί έριξαν στο τραπέζι σενάρια στα οποία οι πρεσβύτεροι του κόμματος όπως ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ της Νέας Υόρκης, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια, επρόκειτο να μιλήσουν στον Τζο Μπάιντεν.

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάποιος από αυτούς θα συμφωνούσε να το κάνει. Άλλοι Δημοκρατικοί είπαν ότι φοβούνται ότι ήταν πολύ αργά, σημειώνοντας ότι ο κ. Μπάιντεν είναι ένας περήφανος, πεισματάρης άνδρας που έχει επιμείνει εδώ και καιρό ότι είναι ο καλύτερα καταρτισμένος για να νικήσει τον κ. Τραμπ και δεν θα άκουγε κανέναν άλλο εκτός από τη σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν εδώ και καιρό ότι δεν υπάρχει προφανής διάδοχος, αβέβαιοι ότι η κ. Χάρις ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο του κόμματος θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

Πολύ αργά

Το πρόβλημα για τον κ. Μπάιντεν είναι ότι δεν έχει προγραμματιστεί άλλο debate μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι δεν έχει προφανή ευκαιρία να ανακάμψει για το επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με τους New York Times, η ομάδα του προέδρου ξέρει ότι το καθήκον των επόμενων ημερών, αν όχι εβδομάδων, θα είναι να περιορίσουν τη ζημιά και να συσπειρώσουν το κόμμα γύρω από τον τωρινό του ηγέτη.