6.8 C
Nicosia
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025 | 11:21

ΗΠΑ και Ρωσία ένωσαν δυνάμεις σε δύο ψηφοφορίες για την Ουκρανία στον ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν δύο φορές στο πλευρό της Ρωσίας σε ψηφοφορίες στον ΟΗΕ με αφορμή την τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για αλλαγή 180 μοιρών στην αμερικανική στάση που έρχεται υπό την προεδρία Τραμπ.

Αρχικά, οι δύο χώρες καταψήφισαν ψήφισμα που συνέταξαν ευρωπαϊκές χώρες και καταδίκαζε τις ενέργειες της Μόσχας, υποστηρίζοντας παράλληλα την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, το οποίο ωστόσο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ και η Ρωσία στήριξαν ψήφισμα που συνέταξαν οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλούσε σε τερματισμό της σύγκρουσης χωρίς να επικρίνει τη Ρωσία. Το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίθηκε, αλλά δύο βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, απείχαν από την ψηφοφορία αφού οι προσπάθειές τους να τροποποιήσουν τη διατύπωση απορρίφθηκαν με βέτο. Την αποχή επέλεξε και η Ελλάδα.

Τα αντικρουόμενα ψηφίσματα υποβλήθηκαν καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι έντονες διαφορές τους σχετικά με τον πόλεμο.

Την Πέμπτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον Αμερικανό ηγέτη.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανατρέψει τη διατλαντική συμμαχία, επιδιώκοντας την εύνοια της Μόσχας και αμφισβητώντας τη μακροπρόθεσμη αμερικανική δέσμευση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Αυτή η ρήξη αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα τη Δευτέρα στη ΓΣΗΕ, με τους Αμερικανούς διπλωμάτες να προωθούν το περιορισμένο τους ψήφισμα, το οποίο θρηνούσε τις ανθρώπινες απώλειες κατά τη «σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας» και καλούσε σε άμεσο τερματισμό της.

Η καταψήφιση του ευρωπαϊκού κείμενου από ΗΠΑ, Ρωσία, Βόρεια, Ισραήλ, Ουγγαρία

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατέθεσαν ένα πιο αναλυτικό κείμενο που κατηγορούσε ευθέως τη Ρωσία για την πλήρους κλίμακας εισβολή και υποστήριζε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Χρειάζεται να επαναβεβαιώσουμε ότι η επιθετικότητα πρέπει να καταδικάζεται και να αποδοκιμάζεται, όχι να επιβραβεύεται», δήλωσε η Ουκρανή υφυπουργός Εξωτερικών Μαριάνα Μπέτσα.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ενέκριναν το ευρωπαϊκό ψήφισμα με 93 ψήφους, αλλά οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν απείχαν αλλά το καταψήφισαν, μαζί με τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Βόρεια Κορέα, το Σουδάν, τη Λευκορωσία, την Ουγγαρία και άλλες 11 χώρες, ενώ σημειώθηκαν 65 αποχές.

Η ΓΣΗΕ ενέκρινε επίσης το αμερικανικό ψήφισμα, αλλά μόνο αφότου τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει διατύπωση υπέρ της Ουκρανίας, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ να απόσχουν από την τελική ψηφοφορία.

Η έγκριση του αμερικανικού σχεδίου

Στο ισχυρότερο Συμβούλιο Ασφαλείας των 15 μελών, το αμερικανικό ψήφισμα εγκρίθηκε αμετάβλητο με 10 ψήφους υπέρ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Δανία, η Ελλάδα και η Σλοβενία απείχαν.

Η ασκούσα χρέη πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ντόροθι Καμίλ Σι, χαρακτήρισε το ψήφισμα ως μια «απλή ιστορική δήλωση… που κοιτάζει μπροστά, όχι πίσω. Ένα ψήφισμα εστιασμένο σε μία απλή ιδέα: τον τερματισμό του πολέμου».

Σπάνια οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε τόσο έντονη αντίθεση με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει παραλύσει λόγω του δικαιώματος βέτο της Ρωσίας ως ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του.

Για τον λόγο αυτό, η Γενική Συνέλευση έχει μετατραπεί στο κύριο φόρουμ για τη συζήτηση του πολέμου, αν και τα ψηφίσματά της δεν είναι νομικά δεσμευτικά για τα κράτη μέλη, σε αντίθεση με εκείνα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!