Στη Μόσχα και σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης, για τα 80 χρόνια από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Οι αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί ότι οι εορτασμοί φέτος θα ήταν οι «μεγαλύτεροι» που έγιναν ποτέ. Μάλιστα σχολιαστές αναφέρουν ότι φέτος η Ρωσία φαίνεται να επιδεικνύει σημαντικά μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στην ομιλία του ενώπιον των ρωσικών στρατευμάτων και των περίπου είκοσι ηγετών που συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραλλήλισε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον σοβιετικό αγώνα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. «Η Ρωσία ήταν και θα παραμείνει ένα άθραυστο φράγμα στον ναζισμό, τη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό», είπε χαρακτηριστικά.
«Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας. Ολόκληρη η χώρα – η κοινωνία μας, ο λαός μας – στηρίζει τους συμμετέχοντες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Είμαστε περήφανοι για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, για τη δύναμη του πνεύματος που πάντα μας οδηγούσε στη νίκη», ανέφερε επίσης.

Μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου ξεκίνησε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 ώρα Ελλάδας.
Για τους εορτασμούς ο Πούτιν κήρυξε τριήμερη εκεχειρία, αλλά η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι την παραβίασε εκατοντάδες φορές. Απορρίπτοντας την εκεχειρία το Κίεβο έκανε λόγο για απάτη και χαρακτήρισε τα γεγονότα στη Ρωσία «παρέλαση κυνισμού» προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ηγετών.
Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Στη Μόσχα βρέθηκαν ηγέτες περίπου είκοσι χωρών, μεταξύ των οποίων οι ομόλογοι του Πούτιν από την Κίνα Σι Τζινπίνγκ και τη Βραζιλία Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και οι ηγέτες χωρών συμμάχων της Ρωσίας, όπως το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα.
Παρά την πολιτική της απομόνωσης που προωθείται από τους Δυτικούς, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο -αψηφώντας τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και ο αρχηγός του κράτους της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρίσκονται στη Μόσχα, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καταζητείται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.
Ενώπιων τους παρέλασαν περίπου 11.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 1.500 που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης στρατιώτες από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ και η Αίγυπτος.
Παράλληλα παρέλασαν και ρωσικής κατασκευής drones, τοποθετημένα σε φορτηγά, μαζί με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Μεταξύ των drones που παρουσιάστηκαν ήταν τα Lancet, Geran-2, Orlan- 10 και Orlan- 30. Ο σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης που περιέγραφε ζωντανά την παρέλαση είπε ότι τα drones αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και αποτελεσματικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Χωρίς τους Βορειοκορεάτες η παρέλαση
Αν και στρατιωτικά τμήματα από χώρες όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Λάος, η Μογγολία, η Μιανμάρ, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν έλαβαν άδεια συμμετοχής στην πομπή, οι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας δεν συμμετείχαν.
Οι αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την απόφαση της Ρωσίας ως μια προσπάθεια να αποφύγει να φέρει σε δύσκολη θέση τους ξένους επισκέπτες, δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα παραμένει υπό τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.













