Η Γαλλία θα είναι το πεδίο ιδεολογικής μάχης της ΕΕ στις σημερινές Ευρωεκλογές.
Με τις προθέσεις ψήφου πάνω από το 30%, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν προβλέπεται ότι θα νικήσει εύκολα το φιλελεύθερο κόμμα Αναγέννηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συγκεντρώνοντας 14-16%.
Η Λεπέν, η οποία προσπάθησε να απορρίψει τη φήμη του παρελθόντος για τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία, έχει κάνει προτροπές στην ακροδεξιά Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, με σκοπό να συνεργαστούν.
Όμως, η Μελόνι, ενώ αντιτίθεται σθεναρά στην είσοδο των αιτούντων άσυλο χωρίς έγγραφα στην Ευρώπη, έχει καλλιεργήσει μια θέση υπέρ της ΕΕ και έδωσε ελάχιστη σημασία δημόσια στην προσφορά της Λεπέν.
Η φιλοδοξία της φον ντερ Λάιεν
Σε αντίθεση με τη Λεπέν, η Μελόνι ευθυγραμμίζεται με τη συνολική συναίνεση της ΕΕ για τη διατήρηση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και ενθαρρύνει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί μια μέρα στο μπλοκ.
Η Μελόνι είναι επίσης σημαντική για την προσπάθεια της φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα αποφασιστεί από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά χρειάζεται επίσης την έγκριση της πλειοψηφίας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Φον ντερ Λάιεν άνοιξε την πόρτα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) – που προβλέπεται να έρθει στην κορυφή στο κοινοβούλιο της ΕΕ αλλά χωρίς πλειοψηφία – συνεργαζόμενη με τους ακροδεξιούς βουλευτές της Μελόνι.
Τα κυρίαρχα αριστερά κόμματα φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια απότομη στροφή προς τα δεξιά – με αυστηρότερους κανόνες μετανάστευσης και υποβάθμιση των πολιτικών για το κλίμα.
Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την ακροδεξιά, όπως συνέβη στην Ιταλία και την Ολλανδία όπου κυριαρχούν στους κυβερνητικούς συνασπισμούς.