Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ.
Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές στα Ηλύσια Πεδία o πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στοχεύει να εμβαθύνει την προσωπική του σχέση με τον Σι κατά τη διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, καθώς απευθύνει έκκληση στον Κινέζο ηγέτη να παροτρύνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μακρόν στοχεύει επίσης να προσελκύσει τις κινεζικές δαπάνες στον τομέα των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων της Γαλλίας.
Το γαλλικό κονιάκ
Η επίσκεψη στο Παρίσι θα περιλαμβάνει τη φιλοξενία του Σι για δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, όπου το μενού μπορεί να περιλαμβάνει γαλλικό κονιάκ, σύμφωνα με τις πηγές- ένα ποτό που υπόκειται σε έρευνα αντιντάμπινγκ στο Πεκίνο. Στη συνέχεια, ο Μακρόν θα καλέσει τον Κινέζο ομόλογό του σε μια γωνιά των Πυρηναίων, όπου ο Γάλλος πρόεδρος επισκεπτόταν τη γιαγιά του ως παιδί, πρόσθεσαν.
«Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρει στον Σι την ευκαιρία να διαπραγματευτεί με μια κορυφαία δύναμη της ΕΕ που έχει αποδειχθεί πρόθυμη να χαράξει μια πιο ανεξάρτητη πορεία», δήλωσε ο Τσονγκ Τζα Ιαν, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Αυτό το ταξίδι «είναι μια προσπάθεια να προσελκύσουμε μέρη της Ευρώπης που ο Σι πιστεύει ότι μπορεί να είναι πιο συμπαθείς».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι είπε στον διπλωματικό σύμβουλο του Μακρόν το Σάββατο ότι ελπίζει ότι το Παρίσι μπορεί να ωθήσει την ΕΕ να ακολουθήσει μια ρεαλιστική πολιτική έναντι του Πεκίνου. Ο Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχουν επίσης τριμερή συνάντηση με τον Σι κατά την επίσκεψή του, έγραψε ο επικεφαλής εκπρόσωπός της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Το ταξίδι του Σι έρχεται καθώς η ΕΕ σφυρηλατεί σταθερά μια πιο ενοποιημένη φωνή με την Ουάσιγκτον για να αντιταχθεί στην ικανότητα της Κίνας για φθηνές εξαγωγές και στους αντιληπτούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Έπειτα από χρόνια που λειτουργούσε ως φραγμός μεταξύ των υπερδυνάμεων του κόσμου, η δυσπιστία στις Βρυξέλλες αυξάνεται: η Γερμανία συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα τέσσερις φερόμενους Κινέζους κατασκόπους, την τελευταία σε μια σειρά τέτοιων περιπτώσεων, ενώ διπλωμάτες της ΕΕ φέρεται να σκέφτονται περισσότερους περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες για την υποστήριξή τους στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας.
«Νομίζω ότι είναι μέρος μιας προσπάθειας να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές, ότι είναι δυνατές καλύτερες σχέσεις», είπε ο Ντάνκαν Φρίμαν, λέκτορας για τις σχέσεις Κίνας-Ευρώπης στο Σχολείο Διοίκησης Βρυξελλών στο Βέλγιο, πριν από το ταξίδι του Σι.
Η επίσκεψη του Σι στην Ευρώπη έρχεται εβδομάδες αφότου η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο ότι η κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ήταν πρόβλημα για τον κόσμο – ένα μήνυμα που επανέλαβε λίγες μέρες αργότερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ο Σι και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενώθηκαν για να αμφισβητήσουν την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παγκόσμια τάξη πραγμάτων, η οποία σύμφωνα με το Πεκίνο προσπαθεί να συγκρατήσει την ανάπτυξή της. Η στάση του Κινέζου ηγέτη στο Βελιγράδι, το οποίο δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, θα γίνει την εβδομάδα της 25ης επετείου από τον βομβαρδισμό της αμερικανικής πρεσβείας της Κίνας στη σερβική πρωτεύουσα, ένα γεγονός που έφερε τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά λόγω των κοινών αντιαμερικανικών συναισθημάτων.
Όταν ο Σι επισκέφθηκε για τελευταία φορά τη Δυτική Ευρώπη το 2019, οι οικονομίες της Κίνας και της ζώνης του ευρώ —μετρούμενες σε δολάρια— είχαν περίπου το ίδιο μέγεθος. Σήμερα, η Κίνα είναι σχεδόν 15% μεγαλύτερη, με αυτό το χάσμα να αναμένεται να διπλασιαστεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ενώ το εμπορικό έλλειμμα του μπλοκ με την Κίνα μειώνεται, παραμένει μεγαλύτερο από ό,τι ήταν τότε.
Ο συναγερμός των Βρυξελλών
Αυτή η εμπορική ανισορροπία έχει προκαλέσει συναγερμό στις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις επιδοτήσεις του Πεκίνου για τις ακμάζουσες μάρκες EV. Οι έρευνες έχουν επίσης στοχεύσει ιατρικές συσκευές και βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας, όπως προσφορές για ένα ρουμανικό ηλιακό πάρκο. Μια τέτοια ενέργεια δημιουργεί τριβές πριν ανακοινωθούν τα επίσημα ευρήματα της έρευνας, με μια κινεζική εταιρεία να εγκαταλείπει έναν διαγωνισμό για τον βουλγαρικό σιδηρόδρομο ύψους 610 εκατομμυρίων ευρώ (650 εκατομμύρια δολάρια).
Η Ουγγαρία είναι δυνητικά ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για το Πεκίνο στην επιβράδυνση αυτής της δυναμικής, καθώς έχει τη δύναμη να περιορίζει ή ακόμη και να εμποδίζει την πολιτική της ΕΕ.
Πηγή: OT