33.4 C
Nicosia
Τρίτη 2 Ιούλιος 2024 | 16:23

Εκλογές στη Γαλλία: Εξαιρετικά μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες – Η υψηλότερη συμμετοχή εδώ και 40 χρόνια

Εξαιρετικά μεγάλη είναι η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Γαλλίας), είχε ψηφίσει το 25,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι 18,43% που είχαν ψηφίσει την ίδια ώρα στις βουλευτικές εκλογές του 2022 και 19,25% το 2017.

Σημειώνεται ότι στο Παρίσι η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι ήταν 25,48%, έναντι 12,8% την ίδια ώρα το 2022, δηλαδή ένα ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Εκλογές στη Γαλλία

Η συμμετοχή των Γάλλων στις κάλπες μέχρι τις 12:00

«Πρόκειται για την υψηλότερη συμμετοχή που έχει καταγραφεί από τις βουλευτικές εκλογές του 1981», τονίζει ο Mathieu Gallard, διευθυντής ερευνών στο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos.

Με βάση αυτόν τον ρυθμό προσέλευσης εκτιμάται ότι η αποχή στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές μπορεί να είναι μικρότερη του 30%.

Η ανάρτηση του Gallard στο Χ

 

Τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα ολοκληρωθεί στις 9:00 το βράδυ, ενώ θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων.

Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι σε γενικές γραμμές εγγεγραμμένοι 100 με 120 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Στην περίπτωση που σήμερα ένας υποψήφιος λάβει πάνω από το 51% των ψηφισάντων εκλέγεται απευθείας βουλευτής και στην περιφέρεια του δεν διεξάγεται δεύτερος γύρος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, του 2022, είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο μόνο 5 βουλευτές, αλλά το 2007 είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο 110 βουλευτές.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές τόσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ότι συνήθως, επανεκλέγονται αυτοί που ήταν ήδη βουλευτές. Δείχνουν επίσης, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερες είναι οι εκλογικές περιφέρειες που στον δεύτερο γύρο προκρίνονται πάνω από δύο υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που συνήθως πέφτουν μέσα στη Γαλλία, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα λίγο πάνω από το 35% των ψήφων. Λίγο κάτω από το 30% εκτιμάται ότι θα είναι η εκλογική δύναμη του νέου Λαϊκού Μετώπου των κομμάτων της αριστεράς, ενώ λίγο κάτω από το 20% εκτιμάται ότι θα βρεθεί η παράταξη του προέδρου Μακρόν, η οποία το 2022 ήταν πρώτη και είχε τη σχετική πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Με αυτά τα ποσοστά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο αριθμός των εδρών που θα έχει μετά τον δεύτερο γύρο, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα είναι ανάμεσα στις 220 και τις 295 έδρες, δηλαδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, υπερβαίνοντας τις 289 έδρες.

Σε ό,τι αφορά την αριστερά οι δημοσκοπικές προβλέψεις της δίνουν από 120 ως 200 έδρες, ενώ σε ό,τι αφορά την παράταξη Μακρόν θα κυμανθεί ανάμεσα στις 70 και τις 130 έδρες.

Με άλλα λόγια οι δημοσκοπήσεις αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει είτε η μία είτε η άλλη παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δεν αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο να την αποκτήσουν αν αποφασίσουν να συνεργαστούν.

Τέλος, από 30 έως 60 εκτιμάται ότι θα είναι οι βουλευτές που θα έχει το – ακρωτηριασμένο λόγω της προσχώρησης του προέδρου του στο κόμμα της Λεπέν – Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο ρόλος των οποίων ωστόσο μπορεί – οριακά – να αποδειχτεί καθοριστικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εγκρίθηκε το αίτημα Κύπρου για στοχευμένη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Το αίτημα για στοχευμένη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, το οποίο υποβλήθηκε στις 25 Ιουνίου 2024 ενέκρινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα...

Φωτιά – Ζάκυνθος: Διασκέδαζαν σε πανηγύρι κάτω από το πύρινο μέτωπο

Απίστευτες εικόνες από τη Ζάκυνθο, όπου την ώρα της φωτιάς στην Αγία Μαρίνα, όπου καιγόταν το δάσος, πανηγύρι που είχε στηθεί από κάτω, δεν σταμάτησε. Στο βίντεο...

Καλαμάτα: Τυμβωρύχοι έκλεψαν χρυσά δόντια και βαλβίδα καρδιάς από σορό

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Θεμάτων Νομικής Υπηρεσίας, του δήμου Καλαμάτας, Πιπίνα Κουτάντου, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», για την μακάβρια καταγγελία της αφαίρεσης χρυσών δοντιών και...

Η πιο άβολη στιγμή στο γυμναστήριο: Αθλούμενος κάνει τα πάντα για να μη κοιτάξει μπροστά του

Ένα βίντεο στο TikTok έχει γίνει viral, με τους χρήστες να σχολιάζουν ότι έχουν βρεθεί στη θέση του νεαρού και μπορούν να καταλάβουν πόσο...

Αύξηση προϋπολογισμού Υφ. Τουρισμού κατά €10 εκ. ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Την αύξηση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού κατά 10 εκατομμύρια ευρώ για το 2025 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με στόχο την...

Όρμπαν: Ζήτησε κατάπαυση πυρός από τον Ζελένσκι για «άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες»

Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, ο Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να εξετάσει το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!