8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 5:14

Εγκρίθηκε 13ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ για Ρωσία, συμπεριλαμβάνει τουρκική εταιρεία

Το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ την Παρασκευή, ενόψει της δεύτερης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εντάσσοντας στη λίστα περιοριστικών μέτρων πρόσωπα και εταιρίες που σχετίζονται με τη μεταφορά όπλων από τη Βόρειο Κορέα στη Ρωσία, άτομα που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, καθώς και εταιρίες από τρίτες χώρες (μεταξύ τους και μια από την Τουρκία) οι οποίες θεωρούνται ότι συνεισφέρουν στην παράκαμψη κυρώσεων.

«Σήμερα, αυστηροποιούμε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά του στρατιωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας, στοχεύοντας περισσότερες οντότητες σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν εξοπλισμό, καθώς και τους υπεύθυνους για την παράνομη απέλαση και στρατιωτική επανεκπαίδευση ουκρανικών παιδιών» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Για πρώτη φορά τα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό εισαγωγών – εξαγωγών προϊόντων και τεχνολογιών διπλής χρήσης (στρατιωτικής και μη στρατιωτικής) αγγίζουν και εταιρίες από τρίτες χώρες (μεταξύ άλλων και στην Τουρκία) που θεωρούνται πως συμμετέχουν σε παράκαμψη των περιορισμών που έχουν ήδη επιβληθεί.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε σήμερα συνολικά 27 εταιρίες από τη Ρωσία και τρίτες χώρες στον κατάλογο αυτών που υποστηρίζουν άμεσα τη στρατιωτική και πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας. Οι οντότητες αυτές θα υπόκεινται σε αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και τα αγαθά και την τεχνολογία που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας.

Πρόκειται για 17 ρωσικές εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη, την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για την ρωσική πολεμική βιομηχανία, τέσσερις εταιρείες από την Κίνα, και από μια εταιρία από το Καζακστάν, την Ινδία, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα και την Τουρκία. Οι εταιρείες από τις τρίτες χώρες έχει διαπιστωθεί με στοιχεία πως έχουν εμπλακεί στην καταστρατήγηση των εμπορικών περιορισμών.

Η σημερινή απόφαση διευρύνει επίσης τον κατάλογο των απαγορευμένων ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση του αμυντικού τομέα της Ρωσίας, προσθέτοντας εξαρτήματα για την ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Τέλος, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, όπως οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.

Όσον αφορά τις νέες ατομικές καταχωρήσεις, το Συμβούλιο πρόσθεσε στον κατάλογο των κυρώσεων ακόμα 106 φυσικά και 88 νομικά πρόσωπα, στοχεύοντας κυρίως στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας, και ειδικότερα την κατασκευή πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, στρατιωτικών οχημάτων, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Το πακέτο περιλαμβάνει οντότητες που εμπορεύονται διάφορα βασικά εξαρτήματα για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επίσης, στον κατάλογο προστίθενται όσοι εμπλέκονται στην προμήθεια οπλισμού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, μετά από εντατικές έρευνες για εντοπισμό των εταιριών αυτών.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμα 6 δικαστές και 10 αξιωματούχους στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, καθώς και 15 άτομα, μέλη των αρχών της δικαιοσύνης και τοπικούς πολιτικούς, που είναι υπεύθυνα για την παράνομη απέλαση στη Ρωσία και στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία.

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που προστίθενται στις κυρώσεις υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ενώ απαγορεύεται σε πολίτες και εταιρίες στην ΕΕ να τους διαθέτουν κεφάλαια. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, απαγορεύεται η είσοδος ή η διέλευσή τους μέσω της ΕΕ. Συνολικά πάνω από 2000 άτομα και οντότητες έχουν προστεθεί μέχρι σήμερα στον κατάλογο κυρώσεων σε σχέση με τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τέλος, με τη σημερινή απόφαση, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζεται ως μια από τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η ΕΕ και εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, καθώς και σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!