Την έναρξη της ναυτικής στρατιωτικής αποστολής EUNAVFOR ASPIDES για προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο από τις επιθέσεις των Χούθι, ανακοίνωσε και επίσημα το Συμβούλιο της ΕΕ, μετά την τελική έγκριση της απόφασης από τους Υπουργούς Εξωτερικών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
«Η επιχείρηση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφαλείας, προς όφελος της ΕΕ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.
Όπως ανακοινώθηκε, το αρχηγείο της επιχείρησης θα είναι η Λάρισα στην Ελλάδα, διοικητής της επιχείρησης θα είναι ο Έλληνας αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, και διοικητής της δύναμης ο Ιταλός αντιναύαρχος Στέφανο Κονσταντίνο.
Η επιχείρηση ASPIDES θα είναι ενεργή κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στα στενά Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και στα στενά του Ορμούζ, καθώς και στα διεθνή ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Άντεν, της Αραβικής Θάλασσας, του Κόλπου του Ομάν και του Περσικού Κόλπου.
Στόχος της ναυτικής αποστολής είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον Οκτώβριο του 2023, λόγω των επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων από τους Χούθι της Υεμένης, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς και τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Η αποστολή θα έχει αμυντική εντολή, παρέχοντας επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα, συνοδεία στα σκάφη που περνούν από τη συγκεκριμένη περιοχή, και προστασία τους από πιθανές επιθέσεις.
Η νέα επιχείρηση θα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με την EUNAVFOR ATALANTA, η οποία έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση της πειρατείας στην περιοχή, καθώς και με εταίρους της ΕΕ.
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλωσόρισε την απόφαση τονίζοντας πως «η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, δουλεύοντας μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας».
«Πέρα από ανταπόκριση στην κρίση, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη θαλάσσια παρουσία της Ευρώπης για προστασία των Ευρωπαϊκών μας συμφερόντων» πρόσθεσε.