4.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 9:22

Διχογνωμία στο Ισραήλ για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Λίβανο

Δριμείες επικρίσεις εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Λικούντ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά των χειρισμών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ προσωπικά για την κατάληξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τον Λίβανο που οδήγησαν τις δύο χώρες να αποδεχθούν τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης.

Συγκεκριμένα, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο facebook, ο Νετανιάχου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία με τον Λίβανο «δεν αποτελεί μία συμφωνία ιστορική, αλλά ιστορική παράδοση», προσθέτοντας ότι «για πάνω από μία δεκαετία οι ισραηλινές κυβερνήσεις υπό την δική μου ηγεσία, ουδέποτε υποχωρήσαμε στις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, και η στάση μας αυτή δεν προκάλεσε κανέναν πόλεμο.

Μέσα σε τρεις μόνο μήνες, ο Λαπίντ παραδόθηκε ολοσχερώς στις απαιτήσεις της Χεζμπολάχ. Και με ποιον τρόπο ο Λαπίντ προσπαθεί να αιτιολογήσει αυτήν την παράδοση άνευ όρων; Λέει ότι η συμφωνία αυτή ήταν αναγκαία για να εξορύξει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Καρίς. Θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Λαπίντ ότι το κοίτασμα αυτό βρίσκεται εντός της δικής μας ΑΟΖ, ότι οι εργασίες αξιοποίησής του άρχισαν πριν πέντε χρόνια και ότι επί των ημερών μου οι ισραηλινές κυβερνήσεις ουδέποτε φαντάστηκαν να ζητήσουν την άδεια του Νασράλα για να το αξιοποιήσουμε».

Ο Νετανιάχου συνέχισε τις επικρίσεις του κατά των χειρισμών της κυβέρνησης Λαπίντ, κατηγορώντας τον ότι «δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προθέσεις του Ιράν να καταστεί πυρηνική δύναμη, δεδομένης της αναδιάταξης του διεθνούς συστήματος που προκαλεί η ουκρανική κρίση».

Στο χθεσινό μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Βενιαμίν Νετανιάχου κατέληξε λέγοντας ότι “θα επιστρέψουμε στο Ισραήλ την δυνατή ηγεσία που του αξίζει, μία ηγεσία έμπειρη και υπεύθυνη, που θα επαναφέρει τη χώρα σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, χωρίς να κινδυνεύει το Ισραήλ να παρασυρθεί σε περιττούς πολέμους”.

Απαντώντας στις επικρίσεις Νετανιάχου, το κόμμα του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι για μία ακόμη φορά ο Νετανιάχου επιλέγει να απευθυνθεί στα ΜΜΕ και να αναπαράξει τα μηνύματα του Νασράλα. Ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ άλλοτε θα στήριζε με ενθουσιασμό οποιαδήποτε συμφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα, τώρα έχει μετατραπεί σε ηχηρό επικριτή της επειδή δεν ήταν εκείνος που την πέτυχε.

Στον ίδιο τόνο απάντησε στις επικρίσεις Νετανιάχου και ο υπουργός άμυνας Μπένι Γκαντς λέγοντας ότι «ποτέ δεν παραδοθήκαμε και ούτε πρόκειται να παραδώσουμε χιλιοστό της εθνικής μας ασφάλειας. Η συμφωνία επετεύχθη παρά τις απειλές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που προσπάθησε να τορπιλίσει την διαπραγματευτική διαδικασία».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Λίβανο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την εθνική ασφάλεια, θα αποφέρει δισεκατομμύρια στην ισραηλινή οικονομία και θα αποτελέσει εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας».

Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, η διακυβέρνηση Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία και όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, του είπε χαρακτηριστικά ότι «γράφει Ιστορία».

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, το περιεχόμενο της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου εξήρε αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε μεταξύ άλλων  ότι η “συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου επιλύει μία χρόνια διαφορά, περί της οποίας βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και πάρα πολλά χρόνια πλείστες διαμεσολαβητικές προσπάθειες χωρίς όμως να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τις τελευταίες εβδομάδες δόθηκε διέξοδος. Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου, κάθε μία ξεχωριστά, συμφώνησαν ξεχωριστά ενώπιον των ΗΠΑ να επιλύσουν την μεταξύ τους διαφορά. Η συμφωνία αυτή δίνει ελπίδα στον Λίβανο, γεγονός πολύ σημαντικό, και εμείς είμαστε ευτυχείς ότι ο Λίβανος αποκτά πλέον την δυνατότητα να αναπτύξει το δικό του κοίτασμα μέσα στην δική του ΑΟΖ”.

Το Ισραήλ, από τη δική του πλευρά, έχει ήδη πολλά κοιτάσματα. Η συμφωνία αυτή εξασφΗ δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για την διατήρηση της ασφάλειας του Ισραήλ είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα από τα δεδομένα που ενισχύουν την ισραηλινή εθνική ασφάλεια», κατέληξε.

Πάντως, επικρίσεις κατά της συμφωνίας εκφράζονται και στους κόλπους της κυβέρνησης Λαπίντ. Η υπουργός εσωτερικών, Αγιέλετ Σιακέντ, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία εάν το υπουργικό συμβούλιο δεν αποφασίσει να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στην Κνέσετ. Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ανάλογη στάση υπολογίζει να τηρήσει και εκείνος, πλην όμως εκτιμάται ότι δεν θα προβεί στην άσκηση βέτο κατά τη συνεδρίαση του περιορισμένης σύνθεσης υπουργικού συμβουλίου για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας που αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη 12/10.

Σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, η είδηση της επίτευξης συμφωνίας με τον Λίβανο δεν φαίνεται να ενισχύει την δημοτικότητα του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, το κόμμα του πρωθυπουργού μειώνει την δύναμή του κατά μία έδρα (24), σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (25). Το Λικούντ του Βενιαμίν Νετανιάχου διατηρεί την δύναμή του (32 έδρες), ενώ ενισχύεται το ακροδεξιό εθνοθρησκευτικό κόμμα «Θρρησκευτικός Σιωνισμός» των Μπετσαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανεβάζοντας την απόδοσή του στις 13 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η μέγιστη δημοσκοπική του απόδοση κυμαινόταν ανάμεσα στις 11 με 12 έδρες. Παρ’όλα αυτά, τα κόμματα της κεντροδεξιάς/δεξιάς παράταξης δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον συνολικό αριθμό των 60 εδρών, γεγονός που δεν καθιστά εφικτό τον σχηματισμό μίας αμιγώς δεξιάς κυβέρνησης υπό τον Νετανιάχου.

Ως προς το ερώτημα «εάν ο Λαπίντ ή ο Νετανιάχου αποτιμούν ορθά το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Λίβανο» η ισραηλινή κοινή γνώμη φαίνεται πως είναι διχασμένη. Το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Νετανιάχου αποτιμά σωστά το περιεχόμενο της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης, έναντι 34% που υποστηρίζει τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Λαπίντ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!