Η έρευνα “Polling Europe” διαπιστώνει ότι ο Μάριο Ντράγκι συγκεντρώνει την υποστήριξη του 59% των πολιτών στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Στην πατρίδα του την Ιταλία, το ποσοστό αυξάνεται βέβαια στο 68%.

Αντίθετα, η φον ντεr Λάιεν  προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στη Βόρεια Ευρώπη με 53% και στην πατρίδα της τη Γερμανία με 45%.

Την φον ντερ Λάιεν στηρίζει το 70% των ψηφοφόρων του κόμματός της, του ΕΛΚ.

Ο Μάριο Ντράγκι, που ουσιαστικά προωθείται από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, προηγείται της φον ντερ Λάιεν σημαντικά μεταξύ των ψηφοφόρων των Φιλελευθέρων με 59%. Ισοψηφία καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών, ενώ ο Σούπερ Μάριο προηγείται και στις προτιμήσεις των οπαδών της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία (41%) και της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία (55%). Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς προτιμούν επίσης τον Ντράγκι με 40% ,έναντι 38% για την φον ντερ Λάιεν.

Τα προβλήματα της φον ντερ Λάιεν

Αν πριν από λίγους μήνες η Φον ντερ Λάιεν φαινόταν βέβαιη για  την επανεκλογή της, οι καταγγελίες για το σκάνδαλο Pfizergate έχουν αρχίσει να μετρούν εναντίον της.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά ήδη καταγγελίες  για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, αναφορικά με τις συμβάσεις που υπέγραψε η φον ντερ Λάιεν με Pfizer για τη χορήγηση εμβολίων κατά του κορωνοϊου ,ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα θα φτάσει πάντως ενώπιον της δικαιοσύνης στις 6 Δεκεμβρίου. «Αν η Ευρώπη ήταν μια ομοσπονδία όπως οι ΗΠΑ Πολιτείε,ς ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν αρκετό για να πολώσει την προεκλογική εκστρατεία», εξηγεί ο Αλεσάντρο Μάτζια, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Στις Βρυξέλλες το θέμα των εμβολίων σιγοκαίει κάτω από τις στάχτες. Όχι ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις, τόσο για τα συμβόλαια όσο και για τα περίφημα «μυστικά» μηνύματα μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακευτικής εταιρείας», λέει ο ιταλός καθηγητής.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν ερευνάται για την προσωπική διαπραγμάτευση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer ,Αλμπερτ Μπουρλά  την άνοιξη του 2021 για την αγορά κάπου 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αξίας 35 δισ. ευρώ. Το θέμα ελέγχεται όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατά της διαφθοράς, αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, καθώς έχουν διαγραφεί τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει η πρόεδρος της Κομισιόν με τον Μπουρλά. Το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ υπολόγισε την αξία των συμβάσεων που υπέγραψαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε 71 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερον, η Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου έχει καταθέσει αγωγή κατά της φον ντερ Λάιεν και μάλιστα σχεδόν ομόφωνα, με την κατηγορία ότι «δωροδόκησε» τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βικτορ Ορμπαν με 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ . Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρόεδρος της Κομισιόν αγνόησε τις καταγγελίες για την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, για τις οποίες μέχρι τώρα η ΕΕ είχε δεσμεύσει τα κεφάλαια αυτά.

Σοβαρές κατηγορίες

Αναφορικά με το σκάνδαλο Pfizergate, οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές. «Μπορούμε να φανταστούμε τι θα είχε γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν ο Τραμπ, ή ακόμα και ο Μπάιντεν, είχαν κατηγορηθεί για διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων κατά την προεκλογική εκστρατεία; Στην Ευρώπη, όμως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αντιμετωπίζει μια τέτοια κατηγορία, βάζει πάλι υποψηφιότητα χωρίς κανένα πρόβλημα», λέει ο καθηγητής  Αλεσάντρο Μάτζια.

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από  το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Οι 27 ηγέτες θα συγκεντρωθούν στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τα αποτελέσματα και τις υποψηφιότητες για την προεδρία και τα άλλα αξιώματα της Κομισιόν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν ωστόσο στα τέλη του μήνα στην επίσημη σύνοδο κορυφής.

Κρίσιμη η ψηφοφορία στην Ευρωβουλή

Στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθούν στα μέσα Ιουλίου από το νέο Ευρωκοινοβούλιο. Μια ψηφοφορία, που μόνο εύκολη δεν θα είναι για την φον ντερ Λάιεν, αν τελικά καταλήξουν σε αυτήν οι 27 ηγέτες.

Για την ιστορία, η πρόεδρος της Κομισιόν εγκρίθηκε το 2019 από το ευρωκοινοβούλιο με μόλις εννιά ψήφους πάνω από την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο αυτή τη φορά. Και ίσως τότε έρθει η ώρα του Ντράγκι…

Μιχάλης Ψύλος  [email protected]