Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να συνεχίσει τη θητεία του επικεφαλής της ισπανικής Κυβέρνησης, μερικές ημέρες αφού ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι σκέφτεται το μέλλον του μετά την έναρξη έρευνας σε βάρος της συζύγου του για διαφθορά.
Ο Σάντσεθ, 52 ετών, αιφνιδίασε τόσο αντιπάλους όσο και συμμάχους όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη πως αναστέλλει για μερικές ημέρες τα δημόσια καθήκοντά του για να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Υποστήριξε πως η δικαστική έρευνα σε βάρος της συζύγου του, της Μπεγκόνια Γκόμεθ, για αθέμιτη επιρροή και επιχειρηματική διαφθορά είναι ενορχηστρωμένη από τους αντιπάλους του.
Ο Σάντσεθ συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’ -ένα βήμα που θα ήταν απαραίτητο αν είχε αποφασίσει να παραιτηθεί- αλλά ανακοίνωσε σε τηλεοπτική ομιλία του ότι ενημέρωσε τον μονάρχη για την απόφασή του να παραμείνει. Όπως ο ίδιος είπε, τον ενθάρρυνε να παραμείνει η έκφραση υποστήριξης από τους οπαδούς του κατά το σαββατοκύριακο. Φωνάζοντας «Πέδρο μείνε!», χιλιάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν το Σάββατο μπροστά από την έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη για να του ζητήσουν να μην εγκαταλείψει τη θέση του.
Αρνούμενος σήμερα ότι ενήργησε με «πολιτικό υπολογισμό», κάλεσε τη χώρα να αρχίσει «ένα συλλογικό στοχασμό» πάνω στην πόλωση της πολιτικής ζωής ώστε «η παραπληροφόρηση να μην κατευθύνει την πολιτική συζήτηση».
«Ή θα πούμε ‘αρκετά’ ή η επιδείνωση της πολιτικής ζωής θα επηράσει το μέλλον μας και θα μας καταδικάσει ως χώρα».
«Αποφάσισα να συνεχίσω, ει δυνατόν ακόμα και πιο δυνατά ως Πρωθυπουργός. Δεν θα είναι όπως ήταν, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», δήλωσε στην τηλεοπτική ομιλία του.
Η ανακοίνωσή του ότι μπορεί να παραιτηθεί είχε προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στα πολιτικά πράγματα της Ισπανίας, όπου το κατακερματισμένο κοινοβούλιο πάσχιζε για να σχηματίσει κυβερνήσεις συνασπισμού μετά τις εκλογές. Αν γίνονταν νέες εκλογές, θα ήταν οι τέταρτες μέσα σε πέντε χρόνια.
Η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την ένδειξη αναποφαστιστικότητας εκ μέρους του Σάντσεθ, όμως ο αντίκτυπος ενδέχεται να είναι περιορισμένος επειδή το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας είναι ήδη πολύ πολωμένο, λέει ο Ινάσιο Χουράδο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κάρολος Γ’ της Μαδρίτης.
«Η αξιοπιστία του αφισβητούνταν ήδη έντονα και οι ψηφοφόροι είτε του έχουν δώσει την εμπιστοσύνη τους είτε δεν τον εμπιστεύονται. Ως ηγέτης επέδειξε αδυναμία και αυτό είναι κάτι που η αντιπολίτευση θα εκμεταλλευθεί πολύ».