21.8 C
Nicosia
Πέμπτη 24 Απριλίου 2025 | 12:19

Γρίφος ο σεισμός των 6.2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Δειλές ενδείξεις ότι η ευρύτερη περιοχή που έδωσε τα 6.2 Ρίχτερ στην Τουρκία εισέρχεται σε φάση μετασεισμικής ακολουθίας -γεγονός που εάν επαληθευτεί θα σημαίνει ότι η πρωινή δόνηση που ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη ήταν το κύριο σεισμικό γεγονός- διακρίνουν οι επιστήμονες, παραμένοντας ωστόσο πολύ επιφυλακτικοί.

Οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται στο ρήγμα του Μαρμαρά, εκατοντάδες -ως επί το πλείστον ασθενείς- μετασεισμοί από 2 έως 4 Ρίχτερ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, o Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς είπε: «έχουμε μια εικόνα που προέρχεται από τα διεθνή σεισμολογικά δίκτυα τα οποία δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια μετασεισμική ακολουθία πάνω στο ρήγμα που έσπασε το μεσημέρι με τον σεισμό των 6,2, η οποία ακολουθία βρίσκεται σε μια διεύθυνση Ανατολή – Δύση, που είναι και το ρήγμα δηλαδή. Όλη αυτή η ακολουθία εξελίσσεται στη θάλασσα, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια των θρακικών ακτών και αυτό εκτιμώ ότι είναι πολύ θετικό νέο, διότι σημαίνει ότι έχουμε εισέλθει σε μία μετασεισμική ακολουθία, που σημαίνει ότι ο 6,2 ήταν μάλλον, με πολλή επιφύλαξη, ο κύριος σεισμός[…] θέλουμε κι άλλα δεδομένα, χρειαζόμαστε ένα εικοσιτετράωρο οπωσδήποτε για να εκτιμήσουμε αν ήταν ο κύριος ή όχι. Αυτή όμως η εξέλιξη είναι πολύ θετική».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ήταν μια περιοχή που ανέμεναν οι επιστήμονες ότι θα δώσει κάποιο σεισμό, απλά υπήρχαν μελέτες οι οποίες περίμεναν στη συγκεκριμένη περιοχή αρκετά μεγαλύτερα μεγέθη σεισμού. Είναι μια περιοχή η οποία ανήκει στη ζώνη του βόρειου κλάδου της Ανατολίας. Αυτός χωρίζεται σε τρία μέρη. Ο βορειότερος είναι αυτός που έδωσε τον σεισμό, είναι και ο πιο επικίνδυνος. Είναι αυτός ο οποίος δεν έχει σπάσει στο τμήμα του αυτό τις τελευταίες δεκαετίες[…] έχει πάρα πολλά χρόνια να δώσει μεγάλο σεισμό».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «όλες αυτές οι μελέτες που έχουν γίνει θεωρούν ότι έχει δυναμικό πολύ μεγαλύτερο. Άρα ένας σεισμός της τάξης αυτής δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρηθεί σίγουρα ως ο κύριος σεισμός αν δεν δούμε και τη συνέχεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε: «Εδώ και πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας.

Το τελευταίο σπάσιμο του ρήγματος, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στην Νικομήδεια όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε σήμερα».

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε σήμερα ήταν μικρότερος από το μέγιστο σεισμό που μπορούσε να δώσει αυτό το ρήγμα. «Δεν είναι απαραίτητο ότι θα έπρεπε να δώσει 7 – 7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σεισμό, αλλά αυτός ο σεισμός των 6, όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος από τη σεισμική δόνηση. Είναι ένας τυπικός σεισμός, ισχυρός μεν αλλά όχι πολύ ανησυχητικός, είπε.

Τραυματίστηκαν πηδώντας από κτίρια

Από τον σεισμό τραυματίσθηκαν ελαφρά περισσότεροι από 150 άνθρωποι. Στην πλειονότητά τους παραδιδόμενοι στον πανικό και πηδώντας από διάφορα κτίρια της Κωνσταντινούπολης

Χιλιάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια έξω από τα σπίτια τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχισαν επί ώρες να γίνονται αισθητοί.

«Ξεκίνησε με μια μεγάλη δόνηση ξαφνικά και το νιώσαμε πολύ έντονα», δηλώνει στο Reuters η Νεσλιγιά Αϊγκορέν, καθισμένη σε ένα πάρκο.

«Έτρεξα κατευθείαν στον σκύλο μου φοβισμένος, τον αγκάλιασα και περιμέναμε να τελειώσει, ξαπλωμένοι στο έδαφος. Μετά από αυτό, πήραμε τα πράγματά μας και βγήκαμε κατευθείαν στον δρόμο».

Οι συνολικά 151 έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά κανένας δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο κατέρρευσε επίσης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης , αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε εκεί, ενώ δεν υπήρξαν ζημιές σε ενεργειακές ή υδάτινες υποδομές στην πόλη των 16 εκατομμυρίων, τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις ασιατικές ακτές του Στενού του Βοσπόρου.

Κάποια μαγαζιά ωστόσο έκλεισαν.

Πριν από δύο χρόνια η Τουρκία υπέστη τον πιο φονικό και καταστροφικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της. Τα 7,8 Ρίχτερ τον Φεβρουάριο του 2023 σκότωσαν περισσότερους από 55.000 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 107.000 στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!