12.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 | 18:58

Γκάφα Τραμπ: Έβαλε την Ισπανία στην BRICS και εκτόξευσε απειλές προς τη Μαδρίτη

Ακάθεκτος στο να μοιράζει απειλές σε διάφορες κατά τα άλλα… σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, είναι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εντάσσοντας την Ισπανία στις χώρες μέλη του BRICS και δείχνοντας ότι αγνοεί πολλές φορές βασικές πληροφορίες για θέματα στα οποία αναφέρεται.

Το ατόπημα του αμερικανού προέδρου συνοδεύτηκε από την απειλή του προς την Ισπανία ότι θα επιβάλει δασμούς της τάξης του 100% σε ισπανικές επιχειρήσεις, αν η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν αποφασίσει να αυξήσει δραστικά τις στρατιωτικές της δαπάνες.

Ισπανία ή Νότια Αφρική στους BRICS;

Η Ισπανία είναι γεγονός ότι παραμένει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με τον χαμηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό, μόλις 1,28% του ΑΕΠ, αρκετά κάτω από τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η ίδια η συμμαχία και τον οποίο πλέον πληρούν τα 23 από τα 32 μέλη της. Το ποσοστό αυτό βέβαια είναι πολύ μακριά και από το 4% ή 5% που έχει απαιτήσει κατά καιρούς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ από τους «συμμάχους», απειλώντας ότι θα επιβάλει εμπορικά αντίποινα σε όσα κράτη μέλη δε συμμορφωθούν.

Όμως ο Τραμπ αναφερόμενος στο θέμα έκανε λόγο για χώρες των BRICS, που μπορούν να συνεχίσουν να δαπανούν ποσοστό κάτω του 2% για την άμυνα, αλλά τότε θα υποστούν τις συνέπειες. Όπως επισημαίνουν Ισπανοί δημοσιογράφοι, προφανώς θεώρησε ότι το αρχικό «S» που αφορά τη Νότια Αφρική (South Africa) προέρχεται από το Spain για την Ισπανία. Και το χειρότερο ίσως είναι ότι έδειξε να αγνοεί ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Οι BRICS δημιουργήθηκαν ως αντίβαρο στο μπλοκ των G7 και περιλαμβάνουν πλέον και την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδονησία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που όλες μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Φόβοι ΕΕ για το τι καταλαβαίνει ο Τραμπ για την Ευρώπη

Όπως επισημαίνει η Deutche Welle, στις Βρυξέλλες, όπως και στη Μαδρίτη, η άγνοια αυτή έφερε μάλλον ανατριχίλες, αφού όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στον ιστότοπο Euractiv, ο κύριος φόβος τους είναι ότι «ο Τραμπ δεν καταλαβαίνει την Ευρώπη και τον τρόπο λειτουργίας της». Ανησυχούν συνεπώς ότι αυτή «η έλλειψη κατανόησης θα απαιτήσει να του εξηγήσουν τα πάντα για να τον αποτρέψουν από το να λάβει αποφάσεις χωρίς να αντιληφθεί τις συνέπειες».

Η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε να μην δώσει μεγάλη έκταση στο γεγονός, με εκπρόσωπό της να επισημαίνει ότι στόχος είναι να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η υπουργός Άμυνας της χώρας, Μαργαρίτα Ρόμπλες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, επεσήμανε ότι η Ισπανία συμμετέχει σε μια σειρά ειρηνευτικές αποστολές και διατηρεί δυνάμεις 3.800 ατόμων σε μια σειρά χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Πιο επικριτική ήταν πάντως η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ από το αριστερό κόμμα Sumar, η οποία και χαρακτήρισε επικίνδυνη τη μηδενιστική προσέγγιση που δείχνει να έχει ο Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη συνολικά.

«Η πρόκληση σήμερα πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα και αποφασιστική δράση κατά των ψηφιακών και τεχνολογικών μονοπωλίων», υποστήριξε η υπουργός.

Η απειλή της «τεχνοκάστας»

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε επιλέξει την ημέρα της ορκωμοσίας Τραμπ για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εναντίον της «κάστας» των εταιρειών τεχνολογίας, που ελέγχει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «απειλή» για τον δημόσιο διάλογο και τη δημοκρατία.

«Πιστεύω πως απέναντι σε αυτό πρέπει να εξεγερθούμε και να προτείνουμε εναλλακτικές», υποστήριξε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, μιλώντας για μια «ιδιαίτερα σοβαρή απειλή στο πλαίσιο που ζούμε σήμερα, στην αυγή αυτής της εβδομάδας που ξεκινάει». Ίσως αυτές οι δηλώσεις να έφτασαν με κάποιο τρόπο στα αυτιά του Τραμπ και να εξηγούν ως έναν βαθμό τον πολεμικό του τόνο εναντίον της χώρας της Ιβηρικής.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!