Απαγόρευσε λοιπόν επίσημα τη χρήση κινητών και κάθε λογής «ασύρματων συσκευών» κατά τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, για να προφυλαχθεί η κυβέρνηση από επιχειρήσεις κατασκοπείας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, ο 67χρονος Σχοφ εξήγησε ότι θέλει να ακολουθήσει μια «διαφορετική προσέγγιση» για την ασφάλεια στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου , με βάση την προηγούμενη εμπειρία του στις μυστικές υπηρεσίες. «Πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό μέτρο», είπε ο Σχοφ και πρόσθεσε: «Ολοι οι υπουργοί αποδέχτηκαν αμέσως, το νέο μέτρο».
Η απαγόρευση των κινητών επιβλήθηκε μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων από τις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ανέφεραν «εντατικοποίηση κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων από Ρώσους και Κινέζους κατασκόπους, κάτι που δεν έχει ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο».
Βοήθεια στην Ολλανδία
Αλλωστε, η Ολλανδία είναι από τις χώρες που πρωτοστατούν στην αποστολή κάθε είδους βοήθειας στην Ουκρανία. Πριν λίγες ημέρες ο Σχοφ επισκέφθηκε το Κίεβο και ανακοίνωσε πρόσθετη οικονομική βοήθεια 200 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση της ενεργειακής υποδομής της χώρας, μετά τις ρωσικές επιδρομές.
Ο Σχοφ έχει διατελέσει για χρόνια επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας AIVD και της αντιτρομοκρατικής NCTV. Μέχρι πριν τρία χρόνια πάντως ήταν και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος PvdA , από το οποίο αποχώρησε γιατί «δεν ένιωθε πλέον να τον καλύπτει πολιτικά».
Επιλογή της άκρας δεξιάς
Η ολλανδική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Σχοφ συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, όπου αναδείχθηκε πρώτη δύναμη το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), του Γκέερτ Βίλντερς. Ο ακροδεξιός και ξενόφοβος Βίλντερς αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και τελικά κατόρθωσε να πείσει άλλα τρία κόμματα να συνεργαστούν μαζί του, αλλά με πρωθυπουργό τον «μη κομματικό Ντικ Σχοφ.
Στη συμφωνία συγκρότησης συνασπισμού, τα τέσσερα κόμματα ανακοίνωσαν αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου και την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Απορρίφθηκε πάντως η αρχική απαίτηση του Βίλντερς για απαγόρευση των τζαμιών. Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία και να δαπανήσει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.
Ένα βασικό στοιχείο της συμφωνίας συνασπισμού όριζε ότι κανένας από τους μεμονωμένους ηγέτες κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Βίλντερς, δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός.
«Εκπληκτη παρθένα»
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Het Parool , όταν ο Σχοφ ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο φαινόταν σαν μια «έκπληκτη παρθένα», που γέννησε απροσδόκητα. Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός, ο Σχοφ είπε μάλιστα: «Αποτελεί έκπληξη για πολλούς ανθρώπους που βρίσκομαι εδώ. Και για μένα, επίσης».
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς για τον Ολλανδό πρωθυπουργό, είναι ότι πρόκειται για έναν ευκίνητος άντρας, σχεδόν νεανικό για την ηλικία του, για τον οποίο είναι εμφανής η αγάπη για το τζόκινγκ. Όπως γράφει ειρωνικά μάλιστα η Het Parool, στις υπηρεσίες όπου ήταν επικεφαλής ο Σχοφ κυκλοφορούσε το ρητό: «Πού είναι ο Ντικ; Εκεί που κρέμεται ένας καθρέφτης».
Όσον αφορά τη σχέση του με τον Βίλντερς, ο Σχοφ έχει αποφύγει να κάνει δηλώσεις. Αντίθετα, τόνισε επανειλημμένα ότι η συμφωνία συγκρότησης του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν μια συμβιβαστική απόφαση μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων και η δική του αποστολή ήταν να την εφαρμόσει. Ο Σχοφ απέφυγε άλλωστε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «αν θα περπατά στο μέλλον, έχοντας στο λαιμό του, το… λουρί του Βίλντερς»
Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος • [email protected]