Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιοχάνες Βάντενφουλ, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα “αφόρητη”, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία αφενός στέκεται στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ, αφετέρου όμως υποστηρίζει τις βασικές ανθρωπιστικές αξίες.
Πρόσθεσε ότι βλέπει τα δεινά που περνούν οι άνθρωποι στη Γάζα, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι συζητώντας εκ νέου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιδεών Σάαρ, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης γρήγορης και αποτελεσματικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας
Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, και η Γερμανία θα βασίσει ολόκληρη την πολιτική της στις ανθρωπιστικές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη τη μοίρα των Παλαιστινίων.
Την ίδια ώρα, βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος τάσσονται υπέρ του τερματισμού αποστολής γερμανικών όπλων στο Ισραήλ, λόγω της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Αντί Αχμέτοβιτς, δήλωσε ότι τα γερμανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόκληση ανθρωπιστικών καταστροφών και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καλώντας την Κυβέρνηση Nετανιάχου σε κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.
Ο Ραλφ Στέινερ, επίσης από το SPD, υπογράμμισε πως η ανθρωπιστική κρίση και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ δεν πρέπει να συνεχίζονται με τη βοήθεια γερμανικών όπλων, προσθέτοντας ότι παρόλο που η Γερμανία έκανε εξαίρεση στην πολιτική της μη αποστολής όπλων σε εμπόλεμες ζώνες για λόγους ασφάλειας του Ισραήλ, αυτό δεν ισχύει πλέον στην περίπτωση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Η Βουλευτής του κόμματος, Ίζαμπελ Καντεματόρι, προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί νομικά συνυπεύθυνη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, εάν συνεχίσει να εξοπλίζει το Ισραήλ, ζητώντας, παράλληλα, περιορισμό των εξαγωγών, ειδικά σε πυρομαχικά και ανταλλακτικά αρμάτων μάχης.
Επίσης, ο Ρόλφ Μούτζενιχ του SPD τάχθηκε επίσης υπέρ μιας εντονότερης αποδοκιμασίας της ισραηλινής δράσης στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, δηλώνοντας ότι η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε συνταχθεί με πολυάριθμες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Κριτική ωστόσο ασκείται και από πλευράς των Χριστιανοδημοκρατών, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Άρμιν Λάσετ, να χαρακτηρίζει παράνομη την ισραηλινή πρακτική καθυστέρησης ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ τόνισε, επίσης, ότι η στέρηση τροφίμων και φαρμάκων από τον άμαχο πληθυσμό αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.