Περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για την ταυτότητα του 50χρονου Σαουδάραβα γιατρού, που οδήγησε μία μαύρη BMW πάνω σε πλήθος σκοτώνοντας τουλάχιστον 2 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.
Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κίνητρα του δράστη ήταν ισλαμιστικά. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται – δημοσίως τουλάχιστον – να είχε αποκηρύξει το Ισλάμ.
Ζούσε και εργαζόταν επί χρόνια στη γειτονική πόλη του Μπέρνμπουργκ και οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα κίνητρά του, τα οποία, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel «σχεδόν αποκλείεται» να είναι ισλαμιστικά.
O Ταλέμπ Α. έφθασε στην Γερμανία το 2006 από τη Σαουδική Αραβία και από το 2016 έχει λάβει καθεστώς ασύλου ως πολιτικός πρόσφυγας. Ήταν μάλιστα εξέχον μέλος της κοινότητας αυτοεξόριστων Σαουδαράβων στη Γερμανία και λειτουργούσε ως σημείο επαφής των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο, κυρίως των γυναικών.
Ήταν επίσης ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αναρτήσεις του τοποθετείτο συχνά εναντίον του Ισλάμ, πολύ πιο εντατικά μάλιστα από τις 11 Νοεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αισθανόταν καταδιωκόμενος στη Γερμανία, η οποία φοβόταν ότι «εξισλαμίζεται», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Στα social media υποστήριζε το AfD και τον Μασκ
Σύμφωνα με το RTL, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των κρατών του Κόλπου και υποστήριζε την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ήταν θαυμαστής του Έλον Μασκ, ενστερνιζόταν πολλές θεωρίες συνωμοσίας και δεν ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν γίνουν γνωστά αυτά τα στοιχεία ο Μασκ είχε προχωρήσει σε σειρά αναρτήσεων, επικρίνοντας σφόδρα τον Όλαφ Σολτς και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίθεση ήταν ισλαμιστική τρομοκρατία.
Ο 50χρονος Σαουδάραβας εργαζόταν ως γιατρός στο ψυχιατρικό τμήμα κλινικής στο Μπέρνμπουργκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου.
Η ραδιοτηλεόραση Δυτικής Γερμανίας WDR ανέφερε ότι ο Ταλέμπ Α. αποκήρυξε το Ισλάμ ήδη στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και πριν από οκτώ χρόνια, μέσω επιστολής του, είχε προτείνει στην AfD να δημιουργήσει ακαδημία για πρώην μουσουλμάνους.