Την έκθεση υπογράφουν ο αντιπτέραρχος Αντριάν Γκορεμάν, της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας  και ο Ζαν Κτιστόφ Νοέλ, ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Ασφαλείας του IFRI.

Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει πυροδοτήσει μεγάλη διαμάχη και έντονες συζητήσεις, τα «γαλλικά μαχητικά Rafale και τα Mirage 2000, αντιπροσωπεύουν λύσεις τέταρτης ή 4,5ης γενιάς. Αν και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ευελιξία και αξιοπιστία σε διάφορα σενάρια αεροπορικού πολέμου, έχουν κάποιες ελλείψεις σε σύγκριση με μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Τα αεροσκάφη 5ης γενιάς διαθέτουν πιο προηγμένες τεχνολογίες, όπως «αόρατη» λειτουργία stealth, συστήματα αισθητήρων που ενσωματώνουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και συνδεσιμότητα δικτύου που επιτρέπει συντονισμένη και έγκαιρη δράση στο πεδίο της μάχης».

Οδυνηρή διαπίστωση

Μια οδυνηρή διαπίστωση, αν και πολύ γνωστή πλέον στους ειδικούς, είναι η έλλειψη αεροναυπηγικής βιομηχανίας εξειδικευμένης σε μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς , ή σε κάθε περίπτωση στη συμμετοχή  στην κατασκευή αυτών των αεροσκαφών. Οι συντάκτες της έκθεσης γράφουν, χωρίς περιστροφές, ότι η Γαλλία «εξεπλάγη» με την εμφάνιση αμερικανικών αεροσκαφών stealth τη δεκαετία του 1990 και, έχοντας ήδη επικεντρωθεί στο Rafale, έχει μείνει πίσω, παρόλο που το αεροσκάφος είναι μεταξύ τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δηλώνεται ανοιχτά πώς οι Γάλλοι πιλότοι μαχητικών, όταν πραγματοποιούν ασκήσεις  με συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις, εξοπλισμένων με μαχητικά πέμπτης γενιάς, βρίσκονται σε μια κατάσταση που είναι «πολύ δύσκολο να κερδίσουν».

Η διαφορά  των γαλλικών αεροσκαφών δεν έγκειται μόνο στην έλλειψη «αόρατης» τεχνολογίας, προσθέτει η έκθεση :  «Η ενσωμάτωση οπλικών συστημάτων, η ταχύτητα στη διαχείριση πληροφοριών και η ικανότητα λειτουργίας σε εξαιρετικά σύνθετα περιβάλλοντα, καθιστούν τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς εξαιρετικά δύσκολους αντιπάλους για τα πιο παραδοσιακά  γαλλικά μαχητικά».

Τεχνολογικές προκλήσεις

Ενώ η διεθνής συνεργασία και οι στρατιωτικές συμμαχίες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας, προκύπτει ένα τακτικό πρόβλημα, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης: στις κοινές επιχειρήσεις, η παρουσία εξαιρετικά προηγμένων αεροσκαφών θα μπορούσε να εκθέσει τους περιορισμούς του γαλλικού στόλου.

Η πιθανότητα ότι τα παραδοσιακά μαχητικά δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά σε σενάρια έντασης τεχνολογίας εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα ολοκλήρωσης και, τελικά, την επιχειρησιακή αυτονομία» των γαλλικών αεροσκαφών.

Συμπληρωματικός ρόλος

Η έκθεση αναλύει την κατάσταση της γαλλικής αεροπορικής ισχύος , την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων αεράμυνας και πάνω από όλα τις σημερινές και μελλοντικές δυνατότητες της « Armée de l’Air et de l’Espace».

Διατυπώνεται μάλιστα η άποψη ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στη ρωσική και κινεζική αεροπορική απειλή, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Δύσης να επιτύχει αεροπορική υπεροχή. «Σε περίπτωση εμπλοκής μαζί με τους δυτικούς συμμάχους σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης, τα γαλλικά μαχητικά θα μπορούσαν να περιοριστούν σε συμπληρωματικό ρόλο των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Έλλειψη πυραύλων

Οι συγγραφείς της έκθεσης δηλώνουν επίσης ευθαρσώς ότι η Γαλλία υποφέρει από έλλειψη «πυρομαχικών» για τα αεροσκάφη, ώστε -για παράδειγμα-  να μην μπορεί να πολεμήσει τόσο αποτελεσματικά, όσο κατά τον Ψυχρό Πόλεμο .εναντίον ενός εχθρού όπως η σημερινή Ρωσία, που διαθέτει ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η Γαλλία δεν διαθέτει επαρκές απόθεμα πυραύλων αέρος-αέρος . «Το απόθεμα πυραύλων αέρος-αέρος που χρειάζεται κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή προσομοιώσεων μεγάλης κλίμακας,  φτάνει μόλις για τρεις ημέρες μάχης υψηλής έντασης ή ακόμα και μόλις για μία ημέρα στην περίπτωση του πυραύλου Meteor. Αυτό το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, δεδομένων των ορίων που επιβάλλονται στη διάρκεια επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυραύλων, με την πάροδο του χρόνου».

Στον τομέα των πυραύλων αέρος-εδάφους και πυραύλων εδάφους-αέρος, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: Οι παραδόσεις στην Ουκρανία έχουν μειώσει το απόθεμα πυραύλων SCALP και ASTER 30 στο όριο των στρατηγικών αποθεμάτων, εν αναμονή εντολών αναπλήρωσης σε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον που είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αβέβαιο.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος  [email protected]