32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 27 Ιούνιος 2024 | 18:06

Γάζα: Λαθρεμπόριο τσιαγάρων στη σκιά του πολέμου

Μέσα στη φρίκη του πολέμου, τους θανάτους και την πείνα στη Γάζα, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα προϊόν που για κάποιους θεωρείται πιο πολύτιμο από το φαγητό, τα καύσιμα ή τα φάρμακα. Πρόκειται για τα λαθραία τσιγάρα, τα οποία όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Wall Street Journal κρύβονται συχνά σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το αχαλίνωτο λαθρεμπόριο τσιγάρων —που τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές του καπνού— έχει γίνει η τελευταία εκδήλωση κατάρρευσης του νόμου και της τάξης που επιβραδύνει την παροχή σωτήριας βοήθειας.

Φορτηγά βοήθειας και αποθήκες έχουν γίνει στόχοι παλαιστίνιων λαθρέμπορων που επιδιώκουν να ανακτήσουν τα παράνομα τσιγάρα και τον καπνό που κρύβονται μέσα σε αποστολές από συνεργούς τους, λένε αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Ισραήλ. Άλλοι ντόπιοι εγκληματίες επιτίθενται επίσης σε οχήματα που υποπτεύονται ότι έχουν τσιγάρα κρυμμένα, λένε.

Τα τσιγάρα πωλούνται έως και 25 δολάρια το τεμάχιο στην απομονωμένη Γάζα, επομένως η απόκτηση ακόμη και ενός πακέτου μπορεί να είναι εξαιρετικά κερδοφόρα.

Τσιγάρα όπως χρυσός

Οι τιμές για τα καπνικά προϊόντα έχουν εκτοξευθεί από τότε που το Ισραήλ περιόρισε τις εισαγωγές στη Γάζα σε βασικά αγαθά – στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα τσιγάρα.

Το εμπόριο τσιγάρων κατάφερε να συνεχιστεί για μήνες, με τα πακέτα να περνούν κρυφά από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, το οποίο έλεγχαν οι υποστηριζόμενες από τη Χαμάς αρχές. Αλλά όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο αυτής της διέλευσης στις 6 Μαΐου, η πόρτα έκλεισε με δύναμη στις παραδόσεις τσιγάρων. Οι λαθρέμποροι τσιγάρων βρήκαν άλλη διαδρομή μέσω της διέλευσης Kerem Shalom μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, αλλά δεν μπόρεσαν να τραβήξουν τα φορτηγά στην άκρη για να ξεφορτώσουν το λαθρεμπόριο τους, όπως έκαναν στη Ράφα.

Οι εγκληματικές επιθέσεις σε νηοπομπές βοήθειας έχουν γίνει τόσο σοβαρές που πάνω από χίλια φορτηγά βοήθειας έχουν μείνει στην πλευρά της Γάζας του συνοριακού περάσματος Kerem Shalom με το Ισραήλ.

«Αυτό απειλεί να υπονομεύσει όλα όσα προσπαθούμε να κάνουμε», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σημαντικές προκλήσεις

Οι οργανώσεις αρωγής λένε ότι υπάρχουν και άλλες προκλήσεις εκτός από το λαθρεμπόριο τσιγάρων που εμποδίζουν τις προσπάθειες διανομής βοήθειας. Το Ισραήλ θέτει όρια στη ροή της βοήθειας και οι μάχες, η ανομία και η εκτεταμένη καταστροφή δρόμων και υποδομών έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την ασφαλή παράδοση και διανομή της σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ λέει ότι δεν θέτει όρια στην ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στη Γάζα, έχει φτιάξει δρόμους που χρησιμοποιούνται από νηοπομπές βοήθειας και ότι ο ΟΗΕ και άλλες ομάδες βοήθειας δεν έχουν αυξήσει αρκετά την ικανότητά τους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι βρήκαν τσιγάρα να μεταφέρονται λαθραία ανάμεσα σε βοήθεια ή να μεταφέρονται από οδηγούς. Μερικές φορές οι λαθρέμποροι βάζουν ένα ή δύο πακέτα σε κούφια καρπούζια ή τα βάζουν σε μια τσάντα ή χαρτοκιβώτιο με νόμιμα αγαθά, είπε ένας Παλαιστίνιος που γνωρίζει τις επιχειρήσεις λαθρεμπορίου.

«Οι Ισραηλινοί διενεργούν διεξοδικούς ελέγχους σε μερικά επιλεγμένα κουτιά, αλλά δεν μπορούν ενδεχομένως να επιθεωρήσουν κάθε συσκευασία, κουτί ή χαρτοκιβώτιο», είπε.

Οι άνθρωποι δεν καπνίζουν πλέον δημόσια στη Γάζα. Για όσους είναι αρκετά πλούσιοι για να καπνίζουν, είναι ιδιωτική υπόθεση, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το καμίνι συνεχίζεται – Νέα κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε και για την Παρασκευή η Μετεωρολογική Υπηρεσία για ακραία μέγιστη θερμοκρασία. Θα ισχύει από τις 12.00 αύριο το μεσημέρι έως και...

Γιατί κάνει τόσο κρύο στα σαλόνια των πλοίων;

Μια κατάσταση, στην οποία λίγο πολύ όλοι έχουμε βρεθεί! Γεμάτοι ενθουσιασμό και φορώντας τα λιγότερα δυνατά ρούχα, μιας και έξω βιώνουμε την… κόλαση του...

Τατάρ: Υπερβολικές και επικίνδυνες οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Για "υπερβολικές δηλώσεις" που "ξεπερνούν τα όρια του λαϊκισμού", και "όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά εγκυμονούν και τον κίνδυνο...

Την ανάγκη για συμπεράσματα για Μ.Ανατολή και συλλογική λύση για ηγεσία θεσμών τόνισε ο ΠτΔ

Στην ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, δεδομένων των εξελίξεων, αλλά και τις «σε εισαγωγικά χωρίς εισαγωγικά προειδοποιήσεις» που έχει...

Πυρκαγιά στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας – Μήνυμα από το 112

Αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσιος στη Βοιωτία καίγεται από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 που ζητά από τους κατοίκους  στους...

Τρίγωνο Bridgewater: Ποια είναι η καταραμένη τοποθεσία της Αμερικής που είναι γεμάτη μεταφυσική δραστηριότητα;

Υπάρχουν ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει για πολλές τρομακτικές – στοιχειωμένες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, ωστόσο στην περίπτωση του Τριγώνου Bridgewater τα πράγματα φαίνονται σοβαρά. Πρόκειται για μια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!