Νέα εκκένωση περιοχών στην νότια και την κεντρική Γάζα που είχαν χαρακτηρισθεί ασφαλής ζώνη ανθρωπιστικού χαρακτήρα διέταξε ο ισραηλινός στρατός, με την αιτιολογία ότι οι περιοχές χρησιμοποιούνταν από την Χαμάς ως βάση για την εκτόξευση βλημάτων όλμου και ρουκετών κατά του Ισραήλ.
Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται εν αναμονή του νέου γύρου έμμεσων διαπραγματεύσεων σήμερα στη Ντόχα με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο την αιματηρή επίθεση Εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακό χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χθες, η οποία προκάλεσε γενική κατακραυγή, ακόμη και από πλευράς ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας.
Προειδοποιητικά φειγ βολάν
Προειδοποιητικά φυλλάδια και ηλεκτρονικά μηνύματα στάλθηκαν στην περιοχή βόρεια της πόλης Χαν Γιούνις και στην ανατολική ζώνη του Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον πόλεμο σε άλλα σημεία της Γάζας. Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός εξηγεί ότι η προειδοποίηση έχει ως στόχο να περιορισθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων και δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να απομακρυνθούν από την ζώνη των εχθροπραξιών.
Νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε ζώνη στην Χαν Γιούνις από την οποία είχαν εκτοξευθεί ρουκέτες κατά του χωριού Κισουφίμ την Πέμπτη και όπου βρέθηκαν όπλα, όπως φορητοί πύραυλοι, και εκρηκτικά.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μετακινηθεί επανειλημμένως εντός του παλαιστινιακού θύλακα σε αναζήτηση ασφαλών περιοχών. Αλλά ακόμη και στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ασφαλείς ζώνες υπάρχουν συστηματικά θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς και άλλες οργανώσεις ότι τοποθετούν σκοπίμως τους μαχητές τους σε τέτοιες «ασφαλείς» περιοχές. Η Χαμάς το αρνείται. Σε κάθε περίπτωση, οι εχθροπραξίες είναι πλέον περισσότερο διάσπαρτες και λιγότερο οργανωμένες, αφού η Χαμάς έχει περάσει σε τακτικές ανταρτοπόλεμου.
Τα βλέμματα στην Ντόχα
Στη Ντόχα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν σήμερα. Οι μεσολαβητές – το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ – παραμένουν «σθεναρά δεσμευμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διευκολύνει την απελευθέρωση ομήρων και θα επιτρέψει να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακο, ανέφερε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του εμιράτου.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και οι επικεφαλής της Μοσάντ (κατασκοπεία) και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία) του Ισραήλ είναι παρόντες στις συνομιλίες. Η Χαμάς όχι επίσημα, ωστόσο χθες βράδυ ανώτερο στέλεχός της, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κίνημα ενημέρωσε τους μεσολαβητές για τις θέσεις του.
Αν οι συνομιλίες έχουν σκοπό «να οριστεί χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό που είχε παρουσιαστεί και γίνει αποδεκτό από τη Χαμάς, τότε θα συμμετάσχουμε», εξήγησε. «Αν οι μεσολαβητές καταφέρουν να αναγκάσουν (το Ισραήλ) να το αποδεχθεί, θα συμμετάσχουμε (στις διαπραγματεύσεις). Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτε νέο».
«Η όποια συμφωνία πρέπει να καταλήξει σε συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα (και) επιστροφή των εκτοπισμένων» στα σπίτια τους, τόνισε χθες βράδυ ο Χουσάμ Μπαντράν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, στη Ντόχα.
Οι συνομιλίες στη Ντόχα βασίζονται στην πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.