27.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 21:04

Βόμβες σε γουόκι-τόκι: Γιατί το Ισραήλ αποφάσισε τώρα να παραλύσει την Χεζμπολάχ

Το νέο κύμα ταυτόχρονων εκρήξεων την Τετάρτη με στόχο ραδιοασυρμάτους της Χεζμπολάχ, αύξησε τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 26, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν πλέον τους 3.200.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη – ούτε κι αναμένεται να το κάνει – αλλά δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως η επίθεση οργανώθηκε από τη Μοσάντ με τη συμμετοχή ίσως και της επίλεκτης μονάδας 8200.

Εάν η Μοσάντ έχει πράγματι να σαμποτάρει σχεδόν ολόκληρο το δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ είναι προς το παρόν διαφιλονικούμενο.

Ηταν όμως η πιο αποτελεσματική στιγμή για να επιφέρει αυτό το πλήγμα;

Γιατί τώρα;

Σε ανάλυσή του το BBC επισημαίνει ότι ένα τέτοιο χτύπημα γίνεται συνήθως «λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ. Και όμως, υπάρχουν ελάχιστες ή καθόλου ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο επίκειται να συμβεί».

Χαρακτηριστικά, το βρετανικό δίκτυο αναφέρει: «το στοιχείο του αιφνιδιασμού, που θα μπορούσε να προσφέρει ένα τόσο αποφασιστικό πλεονέκτημα στο Ισραήλ σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Χεζμπολάχ, έχει πλέον χαθεί. Είναι πολύ πιθανό ότι εάν το Ισραήλ ήθελε να σαμποτάρει τις επικοινωνίες του εχθρού του, τότε ‘πυροβόλησε πολύ νωρίς’».

Πολλές θεωρίες κυκλοφορούν από χθες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αυτών των μαζικών επιθέσεων εναντίον μελών της Χεζμπολάχ.

Η μία είναι ότι το Ισραήλ επέλεξε αυτή τη στιγμή για να στείλει ένα καταστροφικό μήνυμα στην υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση, μετά από μια σταδιακή κλιμάκωση της βίας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ.

Η άλλη είναι ότι το Ισραήλ δεν ήθελε απαραίτητα να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του ακριβώς αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως αναγκάστηκε προ του κινδλυνου να αποκαλυφθεί το σχέδιό του.

Καταστροφή των επικοινωνιών της Χεζμπολάχ

Μετά τον σημερινό δεύτερο γύρο εκρήξεων, και οι δύο εξηγήσεις εξακολουθούν να είναι πιθανές. Αυτό που είναι σίγουρο, πάντως, είναι πως το Ισραήλ προσπαθεί να παραλύσει τη Χεζμπολάχ. Με όλους τους βομβητές και τα γουόκι-τόκι πλέον να θεωρούνται δυνητικά θανατηφόρες συσκευές, η ικανότητα της Χεζμπολάχ να επικοινωνεί με τα μέλη της πλήττεται καταστροφικά.

Το Ισραήλ μπορεί να ελπίζει ότι, αποδεικνύοντας πόσο εκτεθειμένες είναι οι επικοινωνίες της Χεζμπολάχ, η τρομοκρατική ομάδα θα διστάσει -ή απλά θα δυσκολευτεί πολύ- να εξαπολύσει περαιτέρω διασυνοριακές επιθέσεις. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Στον βορρά

Η απάντηση στα εικαζόμενα σχέδια του Ισραήλ μπορεί να είναι πολύ πιο απλή: Το δήλωσε άλλωστε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, αναφερόμενος στο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ.Το «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια», είπε και έκανε λόγο για νέα φάση του πολέμου.

«Δεν ξεχάσαμε τους ομήρους (σ.σ. που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας) και δεν ξεχάσαμε τις αποστολές μας στα νότια», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Μας υποχρεώνει το καθήκον και διεξάγουμε αυτά τα έργα ταυτόχρονα» στον βορρά και στον νότο, πρόσθεσε. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι του βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς», κατέληξε.

Εταιρεία  – φάντασμα

Αναφορικά με την χθεσινή επίθεση, η Χεζμπολάχ είχε προμηθευτεί 5.000 βομβητές, προκειμένου τα μέλη της να μην επικοινωνούν με τηλέφωνο. Ήταν μοντέλο της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo, η οποία όμως υποστηρίζει ότι δεν τους κατασκεύασε η ίδια, αλλά μία ουγγρική εταιρεία – φάντασμα με την οποία συνεργάζεται στη Βουδαπέστη. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η εταιρεία BAC δεν έχει εργοστάσιο στην Ουγγαρία. 

Όπου και εάν κατασκευάστηκαν το μόνο βέβαιο είναι πως πριν φτάσουν στον Λίβανο, είχε «φυτευτεί» στις συσκευές εκρηκτικό υλικό.

Η ταπεινωτική για τη λιβανέζικη οργάνωση διήμερη επίθεση έχει άφησε πίσω της μέχρι στιγμής τουλάχιστον 26 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 2 παιδιά, και πάνω από 3.200 τραυματίες. Ορισμένα θύματα έχουν τυφλωθεί, ενώ άλλα ακρωτηριάστηκαν. Αύριο ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, θα απευθύνει διάγγελμα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!