30.8 C
Nicosia
Δευτέρα 8 Ιούλιος 2024 | 23:20

Ανοιχτός δηλώνει ο Πούτιν σε διπλωματική λύση για Ουκρανία

Χωρίς να έχουν προαναγγελθεί και έχοντας προκαλέσει επικριτικές αντιδράσεις από αξιωματούχους και ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ ολοκληρώθηκαν στο Κρεμλίνο οι συνομιλίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, τον πρώτο δυτικό ηγέτη που επισκέπτεται τη Ρωσία από τον Απρίλιο του 2022. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η επιθυμία των δύο πλευρών να αποκατασταθεί ο διάλογος για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στο «να συζητήσει μια πολιτική και διπλωματική» λύση για την Ουκρανία, αλλά η πλευρά του Κιέβου δεν το επιθυμεί, υποστήριξε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ρώσος Πρόεδρος, εκτιμώντας ότι το Κίεβο «δεν είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την ιδέα της διεξαγωγής πολέμου μέχρι νικηφόρου τέλους», αλλά και ότι «το πρόσχημα για την παράταση του στρατιωτικού νόμου» χρειάζεται στην ουκρανική ηγεσία, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές, με τις πιθανότητες να τις κερδίσουν «οι Ουκρανοί κυβερνώντες, που έχουν χάσει τη δημοτικότητα και τη νομιμοποίησή τους, είναι σχεδόν μηδενικές».

Την ίδια στιγμή, κατά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δυτικοί «χορηγοί» συνεχίζουν να προσπαθούν «να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χώρα και το λαό της ως πολιορκητικό κριό, ως θύμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με το Ρώσο Πρόεδρο η χώρα του είναι «υπέρ του πλήρους και οριστικού τερματισμού της σύγκρουσης» και οι παλαιότερες προτάσεις, που έχει διατυπώσει η Μόσχα στην Ουκρανία επιτρέπουν τη διακοπή των εχθροπραξιών και την έναρξη διαπραγματεύσεων, όμως η κατάπαυση του πυρός «δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί από το Κίεβο για να ανασυνταχθεί». Μάλιστα κατά τη ρωσική αντίληψη «βασική προϋπόθεση για μια διευθέτηση στο θέμα της Ουκρανίας είναι η πλήρης αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και από τις περιφέρειες Ζαπορόζιε και Χερσώνας», δηλαδή τις ουκρανικές επαρχίες, που η Μόσχα έχει ανακηρύξει συνταγματικά έδαφός της και αποτελούν κατά το Κίεβο κατεχόμενο έδαφος προς απελευθέρωση, όπως και η 5η επαρχία της Κριμαίας. «Υπάρχουν και άλλοι όροι, αλλά όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο για μια αρκετά λεπτομερή εξέταση κατά τη διάρκεια πιθανής κοινής εργασίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος χωρίς να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Βίκτορ Όρμπαν για την επίσκεψή του στη Μόσχα, καθώς «το εκλαμβάνουμε ως μια προσπάθεια να αποκατασταθεί ο διάλογος και να του δοθεί μια πρόσθετη ώθηση» και αναφέρθηκε στην ενεργειακή και επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ «βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο σημείο τους», χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι ο Ούγγρος Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, γεγονός, που προκαλεί και τις περισσότερες αντιδράσεις εντός ΕΕ.

«Η ειρήνη δεν θα έρθει από μόνη της, πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτήν», τόνισε στις δικές του δηλώσεις ο Βίκτορ Όρμπαν, εκτιμώντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια κατέστη σαφές ότι καμία διευθέτηση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς διπλωματία. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ουγγαρία έχει γίνει μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που διατηρεί επαφές τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, «γι’ αυτό ήμουν στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, γι’ αυτό είμαι τώρα στη Μόσχα».

Κατά τον Ούγγρο Πρωθυπουργό οι θέσεις Κιέβου και Μόσχας απέχουν πολύ μεταξύ τους και είναι απαραίτητο «να γίνουν πάρα πολλά βήματα για να πλησιάσουμε στον τερματισμό του πολέμου».

Παρατήρησε, δε, ότι η χώρα του δεν πρόκειται «να δώσει σημασία» στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατά της επίσκεψης Όρμπαν, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η «υστερία στην Ευρώπη» για τις συνομιλίες στο Κρεμλίνο, επιβεβαιώνει ότι «η ΕΕ και τα αφεντικά της στις ΗΠΑ χρειάζονται πόλεμο, όχι ειρήνη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βερμούδες: Απειλή για βόμβα σε Boeing με προορισμό το Λονδίνο – «Ακυρώστε την απογείωση»

Αναστάτωση προκλήθηκε σε ένα αεροδρόμιο στο νησί των Βερμούδων στον Ατλαντικό την Κυριακή (05/05), καθώς υπήρξε απειλή για βόμβα, λίγο πριν την απογείωση του Boeing 777 της British Airways...

British Airways: Ασυγκράτητο ζευγάρι ερωτοτροπούσε στον «αέρα» μπροστά σε οικογένειες με παιδιά

Ενοχλημένοι και αηδιασμένοι δηλώνουν οι επιβάτες πτήσης αεροσκάφους της British Airways εξαιτίας ενός ζευγαριού που ερωτοτροπούσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού… σε κοινή θέα, ενώ μάλιστα στο αεροπλάνο...

British Airways: Κεραυνός χτύπησε αεροπλάνο και έκανε αναγκαστική προσγείωση

Στιγμές τρόμου έζησαν οι επιβάτες της πτήσης BA919 της British Airways, όταν το αεροπλάνο τους χτυπήθηκε από κεραυνό. Η πτήση αναχώρησε από τη Στουτγάρδη λίγο μετά τις 13:00...

Σπάνια παρέμβαση Μπάιντεν σε τηλεοπτικό σταθμό: «Δεν πάω πουθενά»

Σε μία σπάνια τηλεοπτική παρέμβαση προχώρησε ο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την κούρσα. Λίγο μετά την επιστολή προς τους...

Ινδονησία: Θάφτηκε χωριό μετά από κατολίσθηση – Τουλάχιστον 10 νεκροί

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 αγνοούνται αφού οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν κατολίσθηση σε ένα χρυσωρυχείο, στο νησί Κελέβη της Ινδονησίας και η συνεχιζόμενη...

Α. Διαμαντοπούλου για εσωκομματικές εκλογές ΠΑΣΟΚ: Δεν θα είμαι απούσα σε αυτή την ιστορία

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στην «κούρσα» των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Άννα Διαμαντοπούλου, δηλώνοντας ότι δεν θα είναι απούσα. Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στον ρ/σ ΣΚΑΙ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!