Η Γεωργία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της επιδεινούμενης πολιτικής κατάστασης στη χώρα του Νότιου Καυκάσου μετά τις πρόσφατες συλλήψεις αρκετών πολιτικών της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τρίτη ότι μπορεί να αναστείλει την εξαίρεση από τις θεωρήσεις διαβατηρίων από την οποία ωφελούνται οι πολίτες της Γεωργίας εξαιτίας της καταστολής της αντιπολίτευσης από πλευράς της κυβέρνησης και της «οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας» στο κράτος του Καυκάσου.
Από τότε που η Γεωργία εξασφάλισε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ το 2023, οι σχέσεις μεταξύ Τιφλίδας και Βρυξελλών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, λόγω διάφορων ενεργειών που έκανε το κυβερνών κόμμα, οι οποίες θεωρείται ότι διαβρώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.
Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν επιβάλει μια σειρά κυρώσεων και άλλων τιμωρητικών μέτρων σε απάντηση, ενώ έχουν προτείνει την εφαρμογή και άλλων.
Μία από τις κινήσεις που έχουν συζητηθεί είναι η αναστολή της πρόσβασης της Γεωργίας στην ΕΕ χωρίς βίζα, η οποία χορηγήθηκε το 2017. Στις αρχές του 2025, σε μια συμβολική κίνηση, οι Βρυξέλλες επέβαλαν υποχρέωση θεώρησης στους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων της Γεωργίας. Επίσης, απέφυγαν να πραγματοποιήσουν πολιτικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου και διοχέτευσαν τη χρηματοδότηση της ΕΕ από την κυβέρνηση της Γεωργίας στην κοινωνία των πολιτών.
Το πιο πιεστικό ζήτημα αυτή τη φορά είναι εάν η ΕΕ, με την ομόφωνη έγκριση και των 27 κρατών μελών, θα καταφέρει να επιβάλει κυρώσεις. Έχουν γίνει απόπειρες και στο παρελθόν, ιδίως τον Ιανουάριο, όταν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας ήθελε να επιβάλει απαγορεύσεις έκδοσης βίζας και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε 13 άτομα που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα για την καταστολή των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.
Εστάλη επιστολή
«Στείλαμε (…) επιστολή στη Γεωργία όσον αφορά το καθεστώς κοινής θεώρησης» διαβατηρίων, τόνισε στις Βρυξέλλες η Κάγια Κάλας, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Πρέπει να εκπληρώνονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, «κι αν δεν γίνουν σεβαστές χωρίς καθυστέρηση, τότε θα πρέπει να αναστείλουμε το καθεστώς κοινής θεώρησης», από το οποίο ωφελούνται πολίτες της Γεωργίας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι Βρυξέλλες δίνουν στο Τμπιλίσι προθεσμία ως τα τέλη του Αυγούστου.
Κύμα συλλήψεων
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επικρίνει έντονα τις αρχές στη Γεωργία εξαιτίας κύματος συλλήψεων πολιτικών προσωπικοτήτων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων που εναντιώνονται στο κυβερνών κόμμα στη χώρα.
Οι Βρυξέλλες κρίνουν πως κυβερνητικά μέτρα, καθώς και νόμοι που περιστέλλουν τη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών, εκτρέπουν τη Γεωργία από τον δρόμο προς την ένταξή της χώρας των 3,7 εκατ. κατοίκων στον ευρωπαϊκό συνασπισμό.
Κράτη μέλη της ΕΕ συνηγορούν υπέρ της λήψης μέτρων εναντίον των γεωργιανών αρχών και πρόταση να επιβληθούν κυρώσεις σε δικαστικούς που ενεπλάκησαν στις φυλακίσεις μορφών της αντιπολίτευσης τέθηκε στο τραπέζι. Ωστόσο βέτο της Ουγγαρίας –ο πρωθυπουργός της οποίας Βίκτορ Όρμπαν είναι σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος του Γεωργιανού Ονείρου– έχει παραλύσει μέχρι τώρα τις κινήσεις για να ληφθούν μέτρα ώστε να πιεστεί το Τμπιλίσι.