Νέο κύμα 100 χιλιάδων προσφύγων ξεκίνησε από το Ιράν προς την Τουρκία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας “Γκαζετέντουβάρ” η οποία αναφέρει ότι έπειτα από απόφαση του ιρανικού καθεστώτος να απελάσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται εντός της χώρας, αναμένεται να αυξηθούν οι διελεύσεις στα τουρκικά σύνορα.
«Ιρανικές πηγές με τις οποίες συνομιλήσαμε αναφέρουν ότι η απόφαση απέλασης έχει προκαλέσει ανησυχία στους πρόσφυγες εντός της χώρας και τουλάχιστον 100 χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι δεν μπορούν να ρισκάρουν να σταλούν πίσω στο Αφγανιστάν, έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς τα δυτικά της χώρας, δηλαδή προς την Τουρκία», αναφέρει η ιστοσελίδα.
Προστίθεται ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχει κοινοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν, υπάρχουν σχεδόν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από το Αφγανιστάν. Οι κάτοικοι ενός συνοριακού χωριού από τους οποίους πήραμε συνεντεύξεις λένε ότι ο αριθμός των διελεύσεων είναι περίπου 300 άτομα ορισμένες νύχτες και ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τους προηγούμενους μήνες».
Οι διακινητές δουλεύουν ως τουριστικό γραφείο
Σύμφωνα με την Γκαζεντέντουβάρ, οι πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν έρχονται σε επαφή με τους διακινητές που βρίσκονται στο Ιράν και την Τουρκία καιλειτουργ ούν ως τουριστικό γραφείο. Διεκπεραιώνουν όλη τη διαδικασία διέλευσης των προσφύγων από το Αφγανιστάν στο Ιράν και από το Ιράν στην Τουρκία.
Υπάρχει καταμερισμός εργασίας. Είναι εκείνοι που σχηματίζουν την ομάδα μετανάστευσης στο Αφγανιστάν, εκείνοι που εξασφαλίζουν τη μετάβαση στο Ιράν, εκείνοι που τους μεταφέρουν από το Ιράν στα σύνορα με την Τουρκία, εκείνοι που τους μεταφέρουν στην τουρκική πλευρά των συνόρων, εκείνοι που τους μεταφέρουν από το συνοριακό χωριό στο Βαν και από εκεί στις δυτικές τουρκικές πόλεις. Το είδος των «υπηρεσιών» που λαμβάνουν οι πρόσφυγες από τους διακινητές κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ποικίλει ανάλογα με το τίμημα που καταβάλλεται.
Θρησκευτικές ομοιότητες το βασικό κίνητορ
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι πρόσφυγες που περνούν από το Αφγανιστάν στο Ιράν έχουν ως μετέπειτα στόχο να μεταβούν στην Τουρκία. Αυτό το δεύτερο στάδιο είναι ζωτικής σημασίας για τους πρόσφυγες. Μάλιστα, πολλοί πρόσφυγες που συλλαμβάνονται εντός των συνόρων της Τουρκίας και απελαύνονται μέσω Κέντρου Επαναπροώθησης (RRC) εισέρχονται εκ νέου στην Τουρκία.
Το κύριο κίνητρο γι’ αυτό είναι οι «θρησκευτικές διαφορές». Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, η πλειοψηφία των οποίων είναι νεαροί άνδρες, ακολουθούν το σουνιτικό δόγμα. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σουνίτες, είναι πιο ελκυστική από το Ιράν, το οποίο κυβερνάται από σιιτικό καθεστώς. Από την άλλη πλευρά, η πλειονότητα των Αφγανών προσφύγων ανήκει στον κλάδο Khalidiye της παράδοσης Naqshi. Ομοίως, σχεδόν όλες οι κοινότητες και τα τάγματα στην Τουρκία βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία.
IMO και TIKTOK
Οι πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν βρίσκουν διακινητές μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα, οι πλατφόρμες αυτές χρησιμοποιούνται και ως κέντρα διαφήμισης για τους διακινητές, κατά κάποιο τρόπο. Οι θετικές δηλώσεις της τουρκικής Κυβέρνησης για τους πρόσφυγες μεταφράζονται στις τοπικές γλώσσες και προβάλλονται σε αυτές τις πλατφόρμες. Οι πρόσφυγες, οι οποίοι το εκλαμβάνουν αυτό ως ειλικρινή πρόσκληση, έρχονται σε επαφή με τους διακινητές και ξεκινούν για την Τουρκία, αναφέρεται.
Πηγή: ΚΥΠΕ